21.2 C
Athens
September 25, 2024
Image default
WORLD

“Εθνική ανανέωση” από τον Στάρμερ στο συνέδριο των Εργατικών

 

“Πολλές αποφάσεις μας δεν θα είναι δημοφιλείς” τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός την τρίτη ημέρα του συνεδρίου στο Λίβερπουλ.

Μέτρα και μελλοντικές βλέψεις της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος.Ανταπόκριση από το Λονδίνο Από την Κυριακή μέχρι και αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται το συνέδριο των Εργατικών σε ένα από τα προπύργια του κόμματος, την πόλη του Λίβερπουλ. Η διεξαγωγή όμως του φετινού συνεδρίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το πρώτο μετά από 15 χρόνια όπου οι Εργατικοί βρίσκονται στη θέση της κυβέρνησης και όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για εκείνο το οποίο “έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του κόμματος”, όπως τόνισε και ο ηγέτης του, Κιρ Στάρμερ.

Σήμερα, την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, ήταν η σειρά του Βρετανού πρωθυπουργού Στάρμερ να δώσει το παρών, με την κεντρική ομιλία του να κρατά σχεδόν μία ώρα. Καθ’ όλη την διάρκεια συμπεριέλαβε σχεδόν όλα όσα απασχολούν τη χώρα, χωρίς όμως να εμβαθύνει ιδιαίτερα στον τρόπο επίλυσής τους.

Οι ανακοινώσεις και ο τόνος της ομιλίας

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών βρίσκεται μόλις τρεις μήνες στην εξουσία. Σε αυτό το διάστημα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για χρήση υπερβολικά “δυσοίωνης” γλώσσας για το άμεσο μέλλον της Βρετανίας. Ήταν εμφανές, από όλα τα μέλη του κόμματος, ότι ο τόνος αυτός άλλαξε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η ανάσα αισιοδοξίας ήταν εντονότερη, με τον Κιρ Στάρμερ να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι “σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλον και κερδίσαμε”.

Όμως, ανέφερε ότι “η αλλαγή δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα λιγότερο από εθνική ανανέωση”, ξεκαθαρίζοντας ότι “πολλές από τις αποφάσεις που θα πάρουμε δεν θα είναι δημοφιλείς”. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση των Εργατικών είναι για την απόφαση να κόψει το επίδομα θέρμανσης για εκατομμύρια συνταξιούχους.

Παρόλα αυτά, ο Στάρμερ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα “σταθεροποιήσει την οικονομία και θα την καθαρίσει από τη σήψη των Συντηρητικών”. Με το βλέμμα στην οικονομία δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει το μεταναστευτικό, το οποίο έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα για τη χώρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ο Στάρμερ “θέλει να μειώσει τόσο την ‘καθαρή’ μετανάστευση, όσο και την οικονομική εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτή”, ξεκαθαρίζοντας ότι “ποτέ δεν σκέφτηκα ότι πρέπει να είμαστε χαλαροί σε κάποιους τομείς, όταν έχουμε τόσους νέους, οι οποίοι είναι φιλόδοξοι και ταλαντούχοι και θέλουν απεγνωσμένα να δουλέψουν αλλά και να συνεισφέρουν στην κοινωνία”. Παράλληλα μάλιστα, έκλεισε το μάτι προς τις εταιρείες ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία από αυτές, ώστε να απορροφούν αποτελεσματικότερα το νέο εργατικό δυναμικό.

Αναφορά έγινε βέβαια και στις δεκάδες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το καλοκαίρι από ακροδεξιούς της χώρας, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση “δεν τακτοποιούνται με βίαιους τραμπουκισμούς”.

Οι άμεσες κινήσεις της εργατικής κυβέρνησης

Ενδιαφέρον έχουν και οι πιο χειροπιαστές δεσμεύσεις που δόθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα εταιρεία ενέργειας κρατικών συμφερόντων – Great British Energy – θα έχει την έδρα της στο Αμπερντίν της Σκωτίας, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύει την “αποφασιστικότητα” της κυβέρνησης σε κάτι που είχε ήδη προαναγγείλει.

Παράλληλα, έγινε λόγος και για την εισαγωγή του νόμου ‘Hillsborough Law’ μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα είναι και η επέτειος των δραματικών γεγονότων. Πρόκειται για τα γεγονότα του 1989 σε αγώνα της Λίβερπουλ με τη Νότινγκαμ, όπου 97 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν λίγο πριν εισέλθουν στο γήπεδο μετά από λάθος διαχείριση της αστυνομίας και με τους συγγενείς για πολλές δεκαετίες να προσπαθούν να βρουν δικαιοσύνη κάπου ανάμεσα στο κράτος και τη γραφειοκρατία. Ο νέος αυτός νόμος έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στους δημόσιους οργανισμούς, με την πιθανότητα ακόμα και ποινικών διώξεων σε όσους παρεμποδίζουν τις διαδικασίες.

Βέβαια έγινε αναφορά και σε διεθνή ζητήματα, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε ανοιχτή έκκληση για “συγκράτηση και αποκλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ”. Όπως επισημαίνεται από τα βρετανικά μέσα, λίγο μετά το τέλος της κεντρικής ομιλίας, ο ίδιος θα έχει περισσότερο χρόνο για τα διεθνή ζητήματα από το πόντιουμ της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και ο ίδιος θα πετάξει σήμερα κιόλας.

Τα ευτράπελα και τα λάθη της ομιλίας

Μεταξύ άλλων υπήρχαν και κάποια σημαντικά σαρδάμ του Στάρμερ, όπως εκείνο της έκκλησης επιστροφής των ομήρων από τη Γάζα. Αντί να πει “hostages”, δηλαδή “όμηροι”, είπε “sausages”, δηλαδή “λουκάνικα”, ένα λάθος που διόρθωσε αμέσως.

Παράλληλα, λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του Στάρμερ, ένας διαδηλωτής θέλησε να τον διακόψει φωνάζοντας συνθήματα, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος να αστειεύεται ότι “μάλλον αυτός έχει πάσο από το 2019”, μια ξεκάθαρη μομφή για το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ πρόσθεσε ότι “ενώ εκείνος διαδηλώνει, εμείς αλλάζουμε το κόμμα, γι’ αυτό και έχουμε εργατική κυβέρνηση τώρα”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Η ΕΕ θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική της βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή

banks

Σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Πιστόριους επανέλαβε την υποστήριξη του Βερολίνου

banks

Υποχωρούν οι στοιχηματικές αποδόσεις για νίκη Τραμπ μετά το debate

banks

Τραμπ: Θα ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης του ισχυρισμού του περί προεδρικής ασυλίας

banks

Παραδόθηκαν στη βόρεια Γάζα οι 200 τόνοι τροφίμων από τη μκο World Central Kitchen

banks

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα

banks