28.7 C
Athens
June 8, 2023
Image default
WORLD

Εκλογές στην Τουρκία: Ο τρίτος υποψήφιος Σ. Ογάν θα στηρίξει Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Τον Τούρκο πρόεδρο ανακοίνωσε (όπως ήταν αναμενόμενο) ότι θα στηρίξει ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, Σινάν Ογάν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας.

“Ζητώ από τους ψηφοφόρους που μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο”, δήλωσε ο Ογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της τουρκικής αντιπολίτευσης  έλεγαν  ότι περίμεναν ο Ογάν να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου σε μια δημόσια δήλωση την Παρασκευή. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν την ίδια μέρα, θεωρείται ότι άλλαξε άποψη. 

Ο Ογάν ξεπέρασε τις προσδοκίες στις εκλογές της 14ης Μαΐου, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία να προβλέπουν ότι θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 3%. Η αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ τον ωφέλησε και εκείνος από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε ότι είναι τυχοδιώκτης, καθώς προ των εκλογών ζήτησε υπουργείο για να στηρίξει κάποιον εκ των δύο “μεγάλων”.

Η ανάλυση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι ο Ογάν απέσπασε ψήφους τόσο από τον Ερντογάν στα προπύργια του όσο και από τους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου στα προπύργια της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Συμμαχίας των Προγόνων, ενός συνδυασμού του Κόμματος της Νίκης (Zafer), του Κόμματος της Δικαιοσύνης (Adalet) και δύο άλλων μκρών εθνικιστικών κομμάτων.

Εθνικιστικές υποσχέσεις

Ο Ογάν έχτισε την προεδρική του εκστρατεία με δεσμεύσεις να στείλει πρόσφυγες πίσω στις χώρες τους και να καταδιώξει τους “τρομοκράτες”, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών ένοπλων ομάδων όπως το PKK. 

Επέκρινε  τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση για συμμαχίες με φιλοκουρδικά κόμματα, εννοώντας τα HDP και HüdaPar ισχυριζόμενος ότι αποτελούν απειλή για την ενωτική δομή της Τουρκίας, η οποία ενθαρρύνει τον πολιτικό και εθνοτικό συγκεντρωτισμό.

Ο υπερεθνικιστής, πρώην στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε αρχικά τέσσερις κόκκινες γραμμές για να προσφέρει την υποστήριξή του πίσω από έναν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. 

Πρώτον, είπε ότι τα τέσσερα πρώτα άρθρα του συντάγματος πρέπει να είναι ανέγγιχτα. Αυτά τα άρθρα θεωρούνται θεμελιώδη και αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό και ενιαίο εθνικό κράτος με επίσημη γλώσσα την τουρκική.

Είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες τους και ότι οι οικονομικές πολιτικές έπρεπε να αλλάξουν. Η τελευταία του κόκκινη γραμμή ήταν ότι ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών ομάδων πρέπει να συνεχιστεί. 

Στο θέμα των Σύριων προσφύγων, από τους οποίους υπάρχουν περίπου 3,7 εκατομμύρια στην Τουρκία, ο Ογάν φαίνεται να είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τον Κιλιτσντάρογλου παρά με τον Ερντογάν. 

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης  υποσχέθηκε να εκδιώξει όλους τους πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εθνικιστές ψηφοφόρους πριν από τον δεύτερο γύρο. 

“Ερντογάν, δεν προστάτεψες τα σύνορα και την τιμή της χώρας”, είπε. “Έχετε φέρει σκόπιμα περισσότερους από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα… μόλις έρθω στην εξουσία, θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους”.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

M. Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου νέες συνομιλίες με Σουηδία, Φινλανδία

banks

Χιού Πιλ (BoE): Η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

banks

Αλ. Γεωργούλης: Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων – 1η Ιουνίου η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

banks

Μήνυμα προς Τουρκία από Στέιτ Ντιπαρτμεντ: Σουηδία-Φινλανδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

banks

Απεβίωσε ο σοβιετικός αντιφρονούντας φιλόλογος Βίκτορ Φάινμπεργκ

banks

Η έκρηξη στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας προκλήθηκε από drones, σύμφωνα με τον κυβερνήτη

banks