26 C
Athens
April 15, 2024
Image default
EUROBANK

Ελληνικά τραπεζικά deals στο Ντουμπάι

-deals-

‘Eνα καλάθι συμφωνιών φαίνεται να  συζητιέται στο όχι και τόσο μακρινό Ντουμπάι. Πηγές αναφέρουν πως το ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες για την περιοχή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη εκπεφρασμένο. Τις τράπεζες οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση ο μεγάλος αριθμός εταιριών που αναπτύσσουν εργασίες  στον «νέο» κόσμο και μιας και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον κεφάλαια για επενδύσεις ενώ επιθυμούν να εξυπρετήσουν τους πελάτες τους στην περιοχή.

Από χθες έως και σήμερα λαμβάνει χώρα το  road show στο Ντουμπάι που διοργανώνει η HSBC υπό  τον τίτλο Future Forum 2024. Στο συνέδριο παρούσες είναι η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και ο ΟΠΑΠ. Ας σημειωθεί πως ήδη συζητήσεις στην περιοχή έχει ξεκινήσει η Eurobank για το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας.

Δεδομένο όμως θεωρείται και το επενδυτικό ενδιαφέρον της περιοχής για την χώρα μας, ενδιαφέρον το οποίο έχει πολυεθνικό χαρακτήρα μιας και τα επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στο Ντουμπάι προέρχονται από Ανατολή και Δύση.

Οι ερωτήσεις των αναλυτών αφορούσαν τα μακροοικονομικά της χώρας μιας και η ανάπτυξη δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για κερδοφορία σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες εστίαζαν στα δάνεια (NPEs και πιστωτική επέκταση) αλλά κυρίως στο καυτό θέμα των μερισμάτων.

Δάνεια

Οι επενδυτές ανησυχούν  για το κατά πόσον τα κόκκινα δάνεια θα επηρεάσουν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών στο πλαίσιο των υψηλών επιτοκίων.

Αυτό ακριβώς το θέμα θίγουν οι αναλυτές για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ωστόσο στην Ελλάδα τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω των μνημονίων και της μικρής και ποιοτικής δανειοδότησης προς τους πελάτες τους δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από αντίστοιχα προβλήματα σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.

Πιστωτική επέκταση

Οι επενδυτές τέλος επιθυμούν να έχουν μια πλήρη εικόνα για τη διαχείριση της πιστωτικής επέκτασης από την πλευρά των τραπεζών.

Η αλήθεια είναι πως η πιστωτική επέκταση διαφαίνεται πολύ προβληματική με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου και αυτό γιατί υπήρξαν και πάλι σημαντικές αποπληρωμές δανείων από εταιρίες προς τράπεζες. Ωστόσο τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν πως η εικόνα θα βελτιωθεί με την πτώση των επιτοκίων.

Μερίσματα

Η πρόσφατη επισήμανση του SSM πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να λύσουν το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου δημιούργησαν μια κάποια ανησυχία στους επενδυτές σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα των μερισμάτων. Η εν λόγω «απαίτηση» του επόπτη σε συνδυασμό με την προσδοκία των τραπεζών να επιστρέψουν σημαντικό κομμάτι των κερδών τους στους μετόχους τους στις προσεχείς χρήσεις δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά  στους επενδυτές.

Τα μερίσματα αποτελούν προτεραιότητα πλέον για όλα τα funds- μετόχους των τραπεζών μιας και γνωρίζουν πως για μια διετία όλες οι τράπεζες θα έχουν σημαντικά κέρδη παρά την επικείμενη πτώση των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση ο SSM δεν πρόκειται να απαγορεύσει από τις τράπεζες τη διανομή μερίσματος αλλά ζητάει πιο συγκρατημένες εξαγγελίες από την πλευρά τους. Οι ελληνικές τράπεζες για φέτος θα διανήμουν μερίσματα από 10% έως 30% κατ’ ανώτατον αφού λάβουν τη σχετική έγκριση από τον επόπτη τους η οποία ακόμη αναμένεται. Ωστόσο έχουν σχεδιάσει πολύ υψηλότερες προσόδους για τους επενδυτές στα τριετή business plans τους.

Related posts

Επέκταση της Eurobank σε χώρες του Κόλπου, Ασία και Ισραήλ

banks

Eurobank: Ποιοι αγόρασαν το ομόλογό της

banks

Eurobank: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της κρίσης

banks

Eurobank: Among the world’s top banks for its ESG practices

banks

Eurobank: Τρίτη συναπτή χρονιά με υψηλό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

banks

Εurobank: Μπόνους 1.000 ευρώ στους χαμηλόμισθους της τράπεζας

banks