Χωρίς αλλαγές, αλλά με σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope Ratings, ο οποίος διατήρησε τη χώρα μας στη βαθμίδα ΒΒB με σταθερές προοπτικές. Σε μια συγκυρία γεωπολιτικής έντασης και δημοσιονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η απόφαση του γερμανικού οίκου λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι λόγοι πίσω από την αξιολόγηση
Στην έκθεση της Scope, καταγράφεται η πρόοδος της χώρας σε κρίσιμους τομείς:
Δημοσιονομική σταθερότητα, με πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2024 και προβλεπόμενη διατήρηση της πλεονασματικής πορείας έως το 2026.
Ενίσχυση των θεσμικών βάσεων, χάρη στο ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας, την καλή συνεργασία με τις Βρυξέλλες και τις μεταρρυθμίσεις σε δημόσια διοίκηση και ψηφιοποίηση.
Ευνοϊκή δομή χρέους, με χαμηλά επιτόκια, υψηλή διάρκεια εξυπηρέτησης και ταμειακό απόθεμα άνω των 42 δισ. ευρώ, που μειώνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Η Scope αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την αξιοπιστία της στις αγορές, παρότι αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρές διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, οι δημογραφικές πιέσεις και η περιορισμένη διαφοροποίηση της οικονομίας.
Το βλέμμα στις επόμενες αξιολογήσεις – η σταθερότητα ως στοίχημα
Η ανακοίνωση της Scope έρχεται λίγους μήνες πριν από τις νέες κρίσιμες αξιολογήσεις από τους μεγάλους οίκους: DBRS (5/9), Moody’s (19/9), S&P (17/10), Fitch (14/11). Σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας, το γεγονός ότι ένας γερμανικός οίκος πιστοληπτικής ικανότητας, με αυστηρά κριτήρια και έμφαση στα θεμελιώδη, επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, λειτουργεί ενισχυτικά για τις προσδοκίες των επόμενων αξιολογήσεων.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η σταθερότητα στις αξιολογήσεις σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη πορεία του χρέους, διατηρούν ανοικτές τις πόρτες για μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα logistics και ο τουρισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η στρατηγική σημασία της σταθερότητας
Για το οικονομικό επιτελείο, η διατήρηση του BBB από τη Scope επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική των συνετών δημοσιονομικών επιλογών, της ενίσχυσης της εισπραξιμότητας και της μεταρρυθμιστικής συνέπειας αποδίδει καρπούς. Το αναπτυξιακό στοίχημα του 2025–2026, με στόχο την ανάσχεση των δημογραφικών πιέσεων και την προσέλκυση κεφαλαίων σε στρατηγικές υποδομές, ενισχύεται από το θετικό σήμα των οίκων.
Όπως τονίζεται και στην έκθεση, «παρά τις προκλήσεις, η ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η συνεχιζόμενη πτώση του χρέους δημιουργούν μια σπάνια ισορροπία σταθερότητας και δυναμισμού, που λίγες χώρες της ευρωζώνης διαθέτουν αυτή την περίοδο».