28.3 C
Athens
September 25, 2024
Image default
ECONOMY

Ελληνική οικονομία: Οι 3 εβδομάδες – φωτιά, το σκληρό μαξιλάρι και οι στόχοι που κλειδώνουν

Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του νέου 4ετους Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου έχουν περάσει οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της κατάθεσης του Fiscal Structural Plan στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Καθοριστικό ρόλο για τη σύνταξη του η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg ότι με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,1% του ΑΕΠ. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες.

Στο νέο 4ετές αναμένεται να αποτυπωθεί και η πτωτική πορεία του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος μέσα σε τέσσερα χρόνια. Βασικός στόχος είναι να πλησιάσει το 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028.

Το σκληρό μαξιλάρι

Στα θετικά για την πορεία του ελληνικού χρέους, η σχεδιαζόμενη πρόωρη εξόφληση δύο ακόμα δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Για την αποπληρωμή, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά μέρος από το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 15,7 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς ειδικά για φέτος η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει να είναι υψηλότερο από 3% που είχε οριστεί το καλοκαίρι από την Κομισιόν. Αυτό που έχει ζητηθεί είναι η αύξηση των δαπανών να κυμαίνεται στα επίπεδα του 3,5%, απόφαση η οποία φαίνεται σχεδόν δεδομένη αν κρίνει κανείς ότι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων για το 2025. Ωστόσο μέχρι το τέλος του 2028 ο μέσος ρυθμός αύξησης θα ανέρχεται στο 3%.

«Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με βασικό επιχείρημα την ικανοποιητική πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος να κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% και να έρθει πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν δηλαδή στο 2,2%.

Τι περιμένουμε στο επόμενο 20ημερο

«Πλούσιες» για την οικονομία θα είναι οι επόμενες 20 ημέρες καθώς:

  • Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά το placement της Εθνικής Τράπεζας δηλαδή για την διάθεση ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα διατεθεί είναι 10% με 12% σε σύνολο 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τις άλλες τρεις κύριες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στον δανειστή», πρόσθεσε ο υπουργός.
  • Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025.
  • Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου θα κατατεθεί το νέο 4ετές Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο στην Κομισιόν, το οποίο θα έχει συνταχθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
  • Στο διάστημα 9 με 11 Οκτωβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο προετοιμασίας της εξαμηνιαίας έκθεσης της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες μετά και τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου που έδειξαν αύξηση αυτών στα 3,2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Related posts

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 11μηνου οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

banks

Ιδιωτικές δομές Υγείας: Στην ΕΡΓΑΝΗ τα έντυπα για την δήλωση των εργαζομένων που δεν εμβολιάστηκαν

banks

Φορολογικες Δηλώσεις: Εκκρεμεί η υποβολή περισσότερων από 950.000

banks

ΤτΕ: Διψήφια αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων – Η εικόνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα

banks

Τελικά επιτρέπεται η επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων

banks

Πρ. Παυλόπουλος: Τα διδάγματα από την πορεία 200 ετών μετά την Εθνεγερσία του 1821

banks