29.6 C
Athens
September 27, 2024
Image default
BUSINESS

ΕΛΤΑ: Στήνουν δίκτυο 600 καταστημάτων με… ιδιωτική πρωτοβουλία

Την είσοδο ιδιωτών στο project αναβάθμισης του δικτύου καταστημάτων τους προωθούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα ΕΛΤΑ παράλληλα «ανοίγουν» το δίκτυό τους σε τρίτους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών ενώ προχωρούν και σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, μην αποκλείοντας  μάλιστα το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

Σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γ. Σκλήκας αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό πλάνο του ομίλου ανακοινώνοντας ότι την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η συγχώνευση με τα ΕΛΤΑ Courier και πλέον οι ταχυμεταφορές θα αποτελούν υπηρεσία των ΕΛΤΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το δίκτυο του ομίλου είπε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.000 καταστήματα ενώ το τριετές πλάνο είναι να ανέλθουν σε 1.600, με νέα καταστήματα ή σημεία εξυπηρέτησης να στήνονται σε συνεργασία με ιδιώτες.

Ο κ. Σκλήκας διευκρίνισε ότι η συνεργασία με ιδιώτες για τα νέα σημεία εξυπηρέτησης δεν θα είναι μόνο franchising, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο διευκρίνισε ότι από τα 1.000 καταστήματα σήμερα τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από το 1990 και κατά συνέπεια χρήζουν αναβάθμισης, επένδυση που θα αναλάβουν και πάλι ιδιώτες με στόχο περίπου 100 να μείνουν, τελικά, στα … «χέρια» των ΕΛΤΑ.

Παράλληλα θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στη μείωση του κόστους συντήρησης κτιρίων. Όπως είπε ο κ. Σκλήκας ήδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και αναμένεται να υπάρξει σύντομα ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει να κάνει καταγραφή των ακινήτων και έκθεση αξιοποίησης για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Κατόπιν θα αναζητηθεί ανάδοχος για κάθε αξιοποιήσιμο ακίνητο.

Στο ίδιο πλαίσιο θα εκκενωθούν πέντε κτίρια στην Αττική όπου μέχρι σήμερα στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί σε κτίριο στα Κάτω Πατήσια που θα νοικιάσει ο όμιλος.

Από αυτή την κίνηση τα ΕΛΤΑ θα εξοικονομήσουν 200.000 ευρώ από το σύνολο των χρημάτων που δαπανά για την συντήρηση των κτιρίων αυτών. Τα πέντε ακίνητα που απελευθερώνονται, ανάμεσα και το κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Απελλού, θα δοθούν προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΛΤΑ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 θα έχουν θετικό πρόσημο, σε συνέχεια των όσων κατεγράφησαν το 2023 κατά το οποίο μειώθηκαν σημαντικά οι ζημιές.

Ξεκαθάρισε ότι άμεση προτεραιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ είναι η ενσωμάτωση των ταχυμεταφορών και της τεχνογνωσίας της ΕΛΤΑ Courier, που είναι ένα από τα πιο δυνατά assets του ομίλου, ώστε η ενιαία εταιρεία να αποτελέσει μια σύγχρονη και πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση ταχυδρομικών υπηρεσιών, η οποία μέσω τεχνολογικών, εμπορικών και διοικητικών καινοτομιών «είναι παντού, καλύτερα για τους πελάτες τους».

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου λειτουργίας που θα καταργήσει στεγανά στην ενδοεταιρική συνεργασία και θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ΕΛΤΑ σε ηγετική θέση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και ταχυμεταφορών.

«Στόχος του πλάνου μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ είναι η δημιουργία ενός ενοποιημένου, πλήρως εκσυγχρονισμένου και λειτουργικού δικτύου με υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, η ενίσχυση και αναβάθμιση της παρουσίας τους σε κομβικές περιοχές, καθώς και στον χώρο των ταχυμεταφορών, με τη διεύρυνση των συνεργειών με την ΕΛΤΑ Courier, αλλά και τη εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, που θα ανταγωνίζονται τις πλέον σύγχρονες χώρες. Και στο «τέλος» αυτών» η ενίσχυση της δραστηριότητας του ελληνικού επιχειρείν προς και απ’ όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα με την κοινωνική τους παρουσία σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Απολογισμός έργου 2023

Σε επίπεδο εφαρμογής του πλάνου, οι αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2023, περιλαμβάνουν:

  • Δίκτυο Εξυπηρέτησης: Ολοκληρώθηκε η A’ φάση της αναδιάρθρωσης του Δικτύου Εξυπηρέτησης με την αναστολή λειτουργίας 143 καταστημάτων ΕΛΤΑ, ζημιογόνου αποτελέσματος, γεγονός που επέφερε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα, 18 καταστήματα ΕΛΤΑ σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο (8.30 έως 20.30), συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.
  • Διανομή: Ολοκληρώθηκε ο μερικός ανασχεδιασμός της αγροτικής διανομής και πραγματοποιήθηκε συγχώνευση αγροτικών δρομολογίων, η οποία απέφερε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση μέρους των οχημάτων αγροτικής διανομής, με επόμενο βήμα την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τρέχοντος έτους.
  • Διαλογή: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του νέου λειτουργικού μοντέλου για τη διαλογή με στόχο τη συγκέντρωση των υπηρεσιών διαλογής σε 4 στρατηγικά σημεία πανελλαδικά ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και μείωση λειτουργικού κόστους. Επίσης εκκίνησε η αναβάθμιση του βασικού μηχανήματος διαλογής στο ΚΔΑ, καθώς και ο σχεδιασμός της περαιτέρω αυτοματοποίησης των κέντρων διαλογής Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΚΔΘ), με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους..
  • Διαβιβάσεις: Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του στόλου των ΕΛΤΑ με την απόκτηση οκτώ  νέων νταλικών με leasing, καθώς και την ανάθεση της εκτέλεσης δρομολογίων σε εξωτερικούς συνεργάτες.
  • ΕΛΤΑ PostBox: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των πρώτων 18 έξυπνων θυρίδων ΕΛΤΑ PostBox για 24/7 παραλαβή ταχυδρομικών αντικειμένων. Παράλληλα βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η επέκταση του δικτύου ΕΛΤΑ PostBox με την προσθήκη επιπλέον 22, φτάνοντας τις 40 θυρίδες πανελλαδικά.
  • ΕΛΤΑ PostMate (Ψηφιακός Ταχυδρόμος): Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υπηρεσίας με την λειτουργία περίπου 480 PostMates σε 35 Μονάδες Διανομής πανελλαδικά. Ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος παρέχει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες (επιδόσεις, ειδοποιήσεις, ανέπαφες συναλλαγές PoS, εκτυπώσεις αποδείξεων, κ.α.) μέσω συσκευών PDA και φορητών εκτυπωτών στην πόρτα του πελάτη. Τέλος, αναπτύσσονται οι νέες υπηρεσίες είσπραξης λογαριασμών τρίτων (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, αγορές) και πληρωμής συντάξεων, που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμες εντός του 2024.
  • ELTA FastPost: Ολοκληρώθηκε η υπηρεσία “ELTA FastPost” (έξυπνη προτεραιότητα) η οποία παρέχεται ήδη σε 70 καταστήματα ΕΛΤΑ πανελλαδικά. Πλέον, οι πελάτες των ΕΛΤΑ μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους ή να εκδώσουν εισιτήριο προτεραιότητας (e-ticket) online -μέσω web ή της ομώνυμης κινητής εφαρμογής.

Related posts

Εκρηξη κερδοφορίας λόγω ανατιμήσεων από την Coca Cola 3Ε

banks

Επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για επέκταση του προβλήτα 6 ο ΟΛΘ

banks

Από την Profile η πλατφόρμα μικροπιστώσεων του ΤΜΕΔΕ

banks

Ο Απ. Ζάννας νέος οικονομικός διευθυντής στον Αγροτικό Οίκο Σπύρου

banks

Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας

banks

Deloitte: Ο μετασχηματισμός της εργασίας μετά την πανδημία

banks