28.7 C
Athens
June 8, 2023
Image default
POLITICS

Ενισχύεται το σενάριο για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά, το προανήγγειλε. Και όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών το ανέφεραν εμφατικά. Ο λόγος για τις δεύτερες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου.

Εξάλλου, η συντριπτική υπεροχή τής Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 21ης Μαΐου και η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά διαφορά τού πρώτου κόμματος από το δεύτερο, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι στόχος του είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι συνεργασίες που γεννούν προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επίσπευση των εκλογών κατά μία εβδομάδα δεν αποτελεί πια σενάριο, αλλά βεβαιότητα – εφόσον βέβαια πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει το σύνταγμα – καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνομιλία που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ο δεύτερος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη της ΝΔ, του είπε πως οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Η προαναγγελία Μητσοτάκη

Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, προαναγγέλλοντας δεύτερες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Δεσμεύθηκε να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα και εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα της απλής αναλογικής, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση «που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Συνεπής στις δεσμεύσεις μου από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας, διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και προσέθεσε ότι «χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα, μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Προλαβαίνουμε πρακτικά;

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ο χρόνος για να εκπληρωθούν οι απαραίτητες συνταγματικές προβλέψεις, προκειμένου να στηθούν δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Κατ’ αρχήν, ακόμη κι αν για καθαρά θεσμικούς λόγους τα τρία πρώτα κόμματα πάρουν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα τους δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – από τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη προκύπτει ότι θα την πάρει και θα την επιστρέψει πάραυτα – είναι πλέον βέβαιο ότι κανείς δεν θα εξαντλήσει το τριήμερο που τους δίνει περιθώριο το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Γιατί πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμη και να ήθελε, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει, έστω και ως δεύτερο κόμμα, τη λεγόμενη κυβέρνηση των «ηττημένων». καθώς τα «κουκιά» δεν βγαίνουν με τίποτα.

Με αυτές τις συνθήκες, οι διερευνητικές εντολές, η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, η σύγκλιση πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να γίνει μια τελική προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, και η διάλυση της νέας Βουλής με σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει σε νέες κάλπες, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

Επιπλέον, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν τελειώσει, ελάχιστες εξετάσεις θα γίνονται στα σχολεία και κανένα άλλο εμπόδιο δεν υπάρχει για την επίσπευση των εκλογών.

Related posts

Μητσοτάκης: Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κίνας – Τι είπαν για Τουρισμό και Αν. Μεσόγειο

banks

Πρετεντέρης για Στυλιανίδη – Άκομψα και χαμηλού επιπέδου τα σχόλια περί «εισαγωγής»

banks

Συνομιλία Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας για την «αεροπειρατεία»

banks

ΚΚΕ στον Τσίπρα: «Αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που την στήριξαν»

banks

Απάντηση κυβερνητικών πηγών στον Τσίπρα για την Αχαΐα – «Θυμάται τις διακοπές του μετά το Μάτι;

banks

Κωδικός «δημοφιλία» Μητσοτάκη

banks1