Εξαγωγές: Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στην Ισπανία – Η ευκαιρία στα βιολογικά [πίνακες]

Σημαντικές προοπτικές στις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία αναδεικνύει η πρόσφατη μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, με προμετωπίδα τα ακτινίδια.

Πιο ειδικά, το 2025 η Ελλάδα εξήγαγε στην Ισπανία φρούτα συνολικής αξίας 79,66 εκατ. ευρώ έναντι 69,19 εκατ. ευρώ το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 15,1%. Παράλληλα, οι σχετικές ποσότητες υπήρξαν αυξημένες κατά 14,1%, στους 56.303 τόνους.

Μικρή αύξηση σημείωσαν και οι ελληνικές εξαγωγές λαχανικών προς την Ιβηρική το 2025, φτάντοντας στα 4,72 εκατ. ευρώ έναντι 4,18 εκατ. ευρώ το 2024.

Ως προς τις ελληνικές εισαγωγές φρούτων από την Ισπανία, αυτές έφθασαν τα 47,09 εκατ. ευρώ το 2025 έναντι 33,05 εκατ. ευρώ το 2024 (αύξηση κατά 42,5% σε αξία και 36,2% σε ποσότητα).

Όπως αναφέρει η μελέτη, παρότι το εμπορικό ισοζύγιο φρούτων είναι παραδοσιακά θετικό για την Ελλάδα, αφού το 2025 η Ισπανία εξήγαγε προς τη χώρα μας λαχανικά αξίας 12,58 εκατ. ευρώ και το 2024 12,31 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας έτσι αύξηση 2,2% σε αξία και μείωση 1,3% σε ποσότητα.

Εξαγωγές φρούτων: Αιχμή του δόρατος το ελληνικό ακτινίδιο

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατέχει στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ισπανία το ακτινίδιο, αφού βάσει των ισπανικών στοιχείων (DataComex) το 2025 η αξία τους ανήλθε στα 61,53 εκατ. ευρώ έναντι 48,69 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και 47,13 εκατ. ευρώ το 2023.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ισπανικών εισαγωγών ακτινιδίου από Ελλάδα προορίζεται για αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Εξαγωγές

Πώς τα πήγε όμως η Ελλάδα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της στις εξαγωγές ακτινιδίου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό ακτινίδιο το 2025 κατείχε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο στις ισπανικές εισαγωγές, με 19,6% σε ποσότητες (και 13,8% σε αξίες), πίσω από τη Νέα Ζηλανδία (μερίδιο 39,2% σε ποσότητες και 46,1% σε αξίες) και μπροστά από την Ιταλία (μερίδιο 15,1% σε ποσότητες και 12,1% σε αξίες).

Εξαγωγές

Οι κινήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την ισπανική αγορά

Όπως τονίζει η μελέτη, τα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να εκμεταλλευθούν το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Ισπανών για την υγιεινή διατροφή, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και προσιτής τιμής. Επίσης, είναι σημαντικό να τονωθεί η εικόνα τους Ισπανούς καταναλωτές, αρκετοί εκ των οποίων τα έχουν ήδη δοκιμάσει επισκεπτόμενοι ελληνικά τουριστικά θέρετρα.

Πέρα από το ακτινίδιο, άλλα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη δυναμική και αξιόλογες προοπτικές στην αγορά της Ισπανίας είναι κυρίως τα ροδάκινα, τα εσπεριδοειδή (για τη συμπλήρωση κενών στην εγχώρια ζήτηση), τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα αγγούρια, οι ξηροί καρποί.

Τι μπορεί να βοηθήσει τα ελληνικά νωπά προϊόντα να εδραιώσουν και επεκτείνουν τη θέση τους στην ισπανική αγορά; Ένα μείγμα καλής τιμής, στοχευμένης διαφήμισης και μικρών προωθητικών δράσεων προς το ισπανικό καταναλωτικό κοινό, με χρήση ενδεδειγμένων δικτύων διανομής και εκδηλώσεων γαστρονομικής προβολής.

Στόχος των κινήσεων αυτών πρέπει να είναι η διείσδυση στο μεσαίου προς υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τμήμα του ισπανικού πληθυσμού.

Ο «φραγμός» των σούπερ μάρκετ και η ευκαιρία στα βιολογικά

Δύο παράγοντες χρήζουν προσοχής προκειμένου οι ελληνικές εξαγωγές να μεγαλώσουν τα μερίδιά τους στην ισπανική αγορά.

Ο πρώτος αγορά το οργανωμένο λιανεμπόριο. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, ο δρόμος προς τις μεγάλες αλυσίδες είναι σχεδόν «κλειστός» λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Ο λόγος; Ο παράγοντας της τιμής καθορίζει ουσιαστικά αν ένα προϊόν θα μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πιο καλά είναι τα νέα όσον αφορά το κομμάτι του λιανεμπορίου προϊόντων delicatessen και βιολογικών προϊόντων. Ειδικά σε αυτόν τον κλάδο η μελέτη υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια αύξησης του ελληνικού μεριδίου σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα βιολογικά.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ: O επικεφαλής της Centcom επαινεί το πλήρωμα του USS Abraham Lincoln

O επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln του "ενέπνευσε δέος" και επαίνεσε το "σθένος" του πληρώματος, μετά από αναφορές για ανησυχίες σχετικά με την ψυχική υγεία και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στο αεροπλανοφόρο. Το πολεμικό πλοίο

Βενεζουέλα: Τρεις νεκροί από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες

Τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο εφήβων κοριτσιών, έχασαν τη ζωή τους μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Καράκας και προκάλεσαν πλημμύρες, παρασύροντας οχήματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Βενεζουέλας . Τροπικές βροχές έπληξαν τη βόρεια Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, Inameh. Δύο "ανήλικες παρασύρθηκαν από ρεύμα"

Σειρά συναντήσεων του Τζάρεντ Κούσνερ στην Αίγυπτο με φόντο το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Απεσταλμένοι του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν σήμερα με Αιγύπτιους, Καταριανούς και Τούρκους μεσολαβητές, καθώς και με μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, σύμφωνα με πηγές, σε μια προσπάθεια προώθησης του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού προέδρου για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο απορρίπτει το Ισραήλ, συνεχίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές του στον παλαιστινιακό θύλακα. Νωρίτερα σήμερα

Ιταλία: Τέσσερα έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

Τέσσερα έργα "μοναδικής αξίας" του διάσημου ζωγράφου της Αναγέννησης Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο στη Σικελία, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Η κλοπή συνέβη αργά χθες βράδυ του Σαββάτου σε μουσείο στη Μεσίνα, τόπο γέννησης του ζωγράφου. Μεταξύ άλλων, πι δράστες αφαίρεσαν τρία από τα πέντε σωζόμενα τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου

ΥΠΕΞ: Παράνομα τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» – Δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η ανακήρυξη τουρκικών «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» σε περιοχές πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δημοσίευση των σχετικών Προεδρικών Αποφάσεων στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τις Προεδρικές Αποφάσεις της 15ης Αυγούστου, η

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν την “άρνηση του Ισραήλ” να προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδίκασαν σήμερα την "άρνηση του Ισραήλ" να συνεχιστεί η εφαρμογή του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ πραγματοποιεί συνομιλίες για το θέμα στην Αίγυτπο, πριν μεταβεί στο Ισραήλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου

Δήμαρχος Σαλαμίνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η φωτιά ξεκίνησε μέσα στο δάσος – Ζευγάρι τα δύο θύματα

Για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα, τις πρώτες πληροφορίες για τα δύο θύματα, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των κατοίκων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Θ. Παναγόπουλος. Όπως ανέφερε, η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Περιστέρια, μέσα σε δασική έκταση, ενώ αναφερόμενος στους δύο νεκρούς σημείωσε ότι

Βέλγιο: Η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας δασική πυρκαγιά πλησιάζει τα γερμανικά σύνορα

Ο δήμος μιας γερμανικής πόλης, που βρίσκεται στα σύνορα με το Βέλγιο, συνέστησε σήμερα στους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται σε βελγικό δάσος και κατευθύνεται προς την Γερμανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της πόλης Μόνσαου, το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται αυτή τη στιγμή 1,5 χιλιόμετρα από τα

Related Articles

Popular Categories