Με τρεις κινήσεις η Lancom, ενισχύει την παρουσία της στον παγκόσμιο «χάρτη» data centers και οριοθετεί ένα σημαντικό επενδυτικό «δακτύλιο» που ισχυροποιεί την ελληνική παρουσία σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.
Όπως είπε ο Διευθύνων σύμβουλος της Lancom Γ. Νώλης στο περιθώριο της παρουσίασης της συνεργασίας της εταιρείας με το Amsterdam Internet Exchange, έχοντας παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Σόφια, Κωνσταντινούπολη και Ηράκλειο δημιουργείται «ένας μικρός δακτύλιος που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, καθώς η κίνηση μέσω της περιοχής πρόκειται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια».
Η εταιρεία παράλληλα προχωρά το επενδυτικό της πλάνο και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το νέο data center στην Κρήτη, ενώ σύντομα θα εγκαινιάσει και την επέκταση της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική επικράτεια με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
«Όλοι μας παρακολουθούν από την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης και των επενδύσεων και της θέσης που της ανήκει δικαιωματικά. Είμαστε σε ένα σπουδαίο σημείο που τώρα έχουμε αρχίσει να εκμεταλλευόμαστε» σημείωσε ο κ. Νώλης και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας «έχει αρχίσει να ακούγεται στην αγορά των data center».
«Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι εξωστρεφής στο θέμα των τηλεπικοινωνιών και πλέον έχει δημιουργήσει μια υπερταχεία σύνδεση με το Άμστερνταμ. Κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει» είπε με νόημα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις που έρχονται στην χώρα δίνοντας έμφαση σε αυτή της EXA που ετοιμάζεται να επενδύσει στην Ελλάδα, αντί για τη Βουλγαρία.
Ο κ. Νώλης ανέφερε πως η επέκταση στη Θεσσαλονίκη προχωράει κανονικά και θα αποτελέσει από τα πλέον αποδοτικά ενεργειακά data center. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom σημείωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των μηχανημάτων που θα προστεθούν στην επέκταση της Θεσσαλονίκης και πρόκειται να αποτελέσουν τα πρώτα του είδους τους που έρχονται στην Ευρώπη, καθώς κάνουν χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για να ρυθμίσουν τη ψύξη και την ενεργειακή τους απόδοση.
«Το Balkan Gate έχει την χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα χάρη στα σύγχρονα συστήματα. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και να τραβήξουμε εδώ τους μεγάλους παίκτες από την Βουλγαρία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το data center έχει στρατηγική θέση επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του 2025 θα είναι έτοιμο και το Balkan Gate Crete στην Κρήτη το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση της αξίας της εταιρείας ώστε να έχει και καλύτερη αποτίμηση.
Τέλος ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι σταδιακά να αυξήσει την παρουσία της σε δημόσια έργα, κάτι που ξεκίνησε με την ίδρυση κοινής εταιρείας με την Cosmos Business Systems.
Πλέον, ως η μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία Cloud Service Provider μετά τη πώληση της Lamda Hellix στους Αμερικάνους της Digital Realty, η Lancom διατηρεί 3 Data Center ενώ σύντομα θα προστεθεί και το τέταρτο στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πέρυσι προχώρησε σε συνεργασία με την EXA Infrastructure δημιουργώντας απευθείας συνδέσεις με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.
Θυμίζουμε ακόμη ότι ο TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου που περνάει από Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία, έχει οπτικές ίνες με αποκλειστική εκμετάλλευσή από την EXA Infrastructure, οι οποίες καταλήγουν ήδη στο Balkan Gate.