18.9 C
Athens
December 2, 2023
Image default
POLITICS

«Επιταγή ακρίβειας» από την κυβέρνηση, επιταγές με τσουχτερά ποσά από PwC για τα μάτια του Μελισσανίδη

Απόφαση με ξεχωριστή σημασία

Η απόφαση της αρμόδιας αμερικανικής εποπτικής αρχής για μεγάλα πρόστιμα και άλλες πειθαρχικές ποινές σε βάρος της εταιρείας ορκωτών λογιστών PWC Greece επειδή δεν εκτέλεσε ορθά τα καθήκοντά της και δεν υπογράμμισε τις λογιστικές απάτες που γίνονταν στην Aegean Marine Petroleum Network, την εταιρεία που ίδρυσε και για πολύ καιρό διοικούσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει ξεχωριστή σημασία. Ο λόγος είναι ότι οι μέχρι τώρα αγωγές μετόχων σε βάρος της εταιρείας, των εταιρειών ορκωτών λογιστών και του ίδιου του Μελισσανίδη, είχαν τελειώσει με συμβιβασμό.

Οι δύο εταιρείες ορκωτών λογιστών συμφώνησαν να πληρώσουν 14,9 εκατ. δολάρια η κάθε μία, 11 εκατ. ένα στέλεχος της Aegean Marine και σχεδόν 1 εκατ. ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Όμως, σε έναν συμβιβασμό δεν υπάρχει ετυμηγορία. Οι εναγόμενοι μπορεί να πληρώνουν – και κανείς να εικάσει ότι αυτό είναι έμμεση παραδοχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά – όμως διατηρούν το δικαίωμα να αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες. Τώρα για πρώτη φορά έχουμε απόφαση εποπτικού μηχανισμού στις ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι μια εταιρεία ορκωτών λογιστών δεν έκανε καλά τη δουλειά της γιατί δεν «είδε» την απάτη στις λογιστικές καταστάσεις της Aegean Marine Petroleum Network. Δηλαδή, για πρώτη φορά έχουμε μια απόφαση που ρητά παραδέχεται ότι υπήρχαν απάτες. Κάτι που σίγουρα έχει τη σημασία του.

Επιταγή

«Επιταγή ακρίβειας» αναμένεται να μοιράσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα 300 εκατ. ευρώ το κονδύλι, από το πλεόνασμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Θυμάστε που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για επιδοματική πολιτική; Ε, αυτό ακριβώς!

Θύματα

Και ο «πόλεμος στην ακρίβεια» συνεχίζεται. Χθες το υπουργός – «κομάντο» κ. Κώστας Σκρέκας – με το γνωστό «μοβόρικο ύφος» – εξουδετέρωσε με «ευθεία βολή» δύο πολυεθνικές εταιρείες για υπερβολικά κέρδη. Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο κ. Μητσοτάκης του χτύπησε τον ώμο λέγοντας του «μπράβο Κώστα παιδί μου, καλά τα πήγες και σήμερα»! Την σκόνη του θα βλέπει σε λίγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου….

Σφοδρή

Με σφοδρή … «επίθεση φιλίας» που εξελίσσεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους «6+6» επιχειρείται να ανακοπεί η έξοδος των στελεχών τους από το κόμμα.

Κινήσεις

Μιλώντας με ανθρώπους από τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επεσήμαναν την χρονική ακολουθία των κινήσεων που έγιναν ή εξελίσσονται:

Η «Αυγή»

Πρώτον, ήταν το προχθεσινό άρθρο του δημοσιογράφου κ. Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» στο οποίο αποτιμούσε την συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής και έγραφε πως «Για “πρωτάρης” και “αμερικανάκι” ο Κασσελάκης αποδείχτηκε πιο ηγετικός, πιο πολιτικός, πιο επικοινωνιακός, αν θέλετε, από τους αντιπάλους του». Λέγεται βασίμως – κατά τεκμήριο – ότι «σε τέτοια κρίσιμα θέματα ο κ. Καρτερός εκφράζει τον πρώην πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα»!

Η συνέντευξη

Δεύτερον, ήταν η «χείρα φιλίας» που έτεινε ο κ. Κασσελάκης προς τους «6+6» με την συνέντευξη του στο Mega.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας

Τρίτον ήταν η έξοδος του κ. Τσίπρα με τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε … δημόσια θέα! Από την Κουμουνδούρου η ερμηνεία της «εξόδου αναψυχής» των δύο φίλων είναι πως ο πρώην πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Σακελλαρίδη να μεταφέρει στην ομάδα των «6+6» να παραμείνουν στο κόμμα. Ετσι κι αλλιώς υπάρχουν δύο «σταθμοί»: το συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου και οι ευρωεκλογές. Με ποιο κρίσιμο τον δεύτερο….

Η γενιά του

Να σας υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών αναδείχθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και αποτελούσε τμήμα της άλλοτε προεδρικής πλειοψηφίας. Για τους ίδιους είχε πει όταν ήταν πρωθυπουργός «θέλω να κυβερνήσω με την γενιά μου». Αυτούς εννοούσε!

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος

Η επιμονή του τότε προέδρου να αναδείξει τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο προκάλεσε τις απορίες ενός από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και τις διατύπωσε στον κ. Τσίπρα. Για να λάβει την απάντηση «γιατί ο Τζανακόπουλος δεν θα με προδώσει ποτέ». Ενδιαφέρουσες αναμνήσεις….

Η συνάντηση

Τέταρτον, έγινε γνωστή η συνάντηση των δύο γραμματέων του κόμματος της κυρίας Ράνιας Σβίγκου και του κ. Γιώργου Βασιλειάδη με τους κκ Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση για τους πείσουν να μην φύγουν.

Ο κ. Μ. Καπνισάκης

Πέμπτον, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μανώλη Καπνισάκη διάφορα στελέχη του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, ασκούν ισχυρές πιέσεις σε στελέχη της εν λόγω τάσης για να μην αποχωρήσουν.

Αγωνία

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων δεν μπορώ να προβλέψω. Και δεν γνωρίζω αν η – εικαζόμενη – παρέμβαση του πρώην προέδρου θα έχει το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Ολοι, πάντως, δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Και βέβαια θα κριθούν το σαββατοκύριακο στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που έχει η τάση των «6+6». Εκεί θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα τους. Μέχρι τότε στην Κουμουνδούρου … κρατούν την αναπνοή τους!

Απώλειες

Αν όμως ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των μελών και στελεχών που τους ακολουθούν επιθυμούν την έξοδο από το κόμμα, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν να χάσουν τους αντιδρώντες και μάλιστα προς την «Ομπρέλα» – έτσι μου έλεγαν. Κι αυτό δεν είναι αμελητέο στοιχείο….

Αποχωρήσεις

Χθες πάντως αποχώρησαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπής Βόρειας Αθήνας 16 μέλη της με επικεφαλής τον συντονιστή της και 36 στελέχη από 10 τοπικές οργανώσεις της περιοχής. Η «αιμορραγία» όμως δεν πρόκειται να σταματήσει. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να φύγουν άλλα δέκα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και στελέχη άλλων τοπικών οργανώσεων της περιοχής.

Το «φαινόμενο»

Όμως η Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα είναι μία «κολασμένη» ημέρα για την Κουμουνδούρου και τον πρόεδρο του κόμματος. Και χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο της αποχώρησης της τάσης του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου. Γιατί; Για τον απλό λόγο, ότι στον πρώτο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του πανεπιστημιακού κ. Ξενοφώντος Κοντιάδη, που φέρει τον τίτλο «Το φαινόμενο Κασσελάκη»!

Πρωτοτυπία

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει μία – εξ όσων γνωρίζω – ιστορική πρωτοτυπία. Στο πάνελ της παρουσίασης, εκτός του συγγραφέως, θα συμμετέχει και ο κρινόμενος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης, συνεπικουρούμενος από τον επίσης πανεπιστημιακό κ. Αντώνη Λιάκο! Σας ενημέρωσα σχετικά προσφάτως, πως προέκυψε το συγκεκριμένο πάνελ των ομιλητών της βραδιάς. Την σύνθεση την ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος. Και μία λεπτομέρεια: η συγκεκριμένη μελέτη είναι αρκούντως επικριτική σε βάρος του κ. Κασσελάκη….

Διαχείριση;

Αν μάλιστα το βράδυ της προσεχούς Κυριακής αποφασιστεί από την πανελλαδική συνδιάσκεψη των «6+6» και η έξοδος τους από το κόμμα, όπως καταλαβαίνεται η προαναφερόμενη εκδήλωση θα είναι «όλα τα λεφτά»! Δεν γνωρίζω πόσο προετοιμασμένος θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό μέγεθος του «θεάματος» με τον ίδιο πρωταγωνιστή!

Ερωτήσεις

Και καλά ο κ. Λιάκος έχοντας διαβάσει το βιβλίο μπορεί να του κάνει μερικά σεμινάρια για το πώς θα μπορέσει να τοποθετηθεί επί των ακαδημαϊκών συμπερασμάτων του συγγραφέα. Όμως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το «μπαράζ» των ερωτήσεων … πάσης φύσεως που θα δεχθεί; Δεν το γνωρίζω. Θα φανεί….

Και κορονοϊός

Να σας ενημερώσω πάντως ότι το περασμένο σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτός από διαφωνίες και κείμενα κυκλοφορούσε και … κορονοϊός. Ετσι χθες και προχθές αρκετοί έτρεχαν στα φαρμακεία για τέστ….

Ο κ. Αρ. Μπαλτάς

Εν τω μεταξύ χθες είχαμε δύο αποχωρήσεις ακόμη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύο πρώην υπουργών. Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς που ανήκει στην τάση των «6+6» αποχώρησε μόνος του και δεν περίμενε τους άλλους….

Ο κ. Ν. Τόσκας

Και ο κ. Νίκος Τόσκας επίσης «κούνησε το μαντήλι» στους πρώην συντρόφους του, αλλά έχω μάθει πως υπάρχει ένα ιδιαίτερο παρασκήνιο. Ο ίδιος αρνήθηκε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές και ήταν και δυσαρεστημένος με τον κ. Τσίπρα, διότι τον πρώτο λόγο σε θέματα εθνικής άμυνας είχε ο ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Και με την σχέση που έχει ο ναύαρχος με το νέο πρόεδρο, είναι προφανές ότι δεν τον σήκωνε το κλίμα στην Κουμουνδούρου!

Εκδήλωση

Χθες το βράδυ, πάντως, σε εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Κλιματική, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην εποχή των κρίσεων: Που πηγαίνει η μεταπολίτευση» που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε υπήρχε πολύ κόσμος. Και ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, λόγω της συγκυρίας!

Ολη η «Ομπρέλα»

Ο προσκαλών βεβαίως ήταν ο κοσμήτορας του Παντείου κ. Δημήτρης Χριστόπουλος. Στο ακροατήριο μεταξύ των άλλων ήταν όλη ηγεσία της «Ομπρέλας», από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση μέχρι τον κ. Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, την κυρία Αννέτα Καββαδία και πολλούς άλλους. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο επικεφαλής της νέας κίνησης (;) κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ως εδώ καλά….

Και οι κ.κ Χαρίτσης – Ηλιόπουλος

Στην αίθουσα όμως ήταν επίσης και οι κ.κ Χαρίτσης και Ηλιόπουλος, μεταξύ των άλλων. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι μόνο χωροταξικό – οι κ.κ Τσακαλώτος και Χαρίτσης κάθονταν δίπλα – δίπλα και συζητούσαν συνεχώς. Ευδιάθετοι. Δεν γνωρίζω τι συζητούσαν. Να σας επισημάνω, όμως, αυτό που αναφέρω παραπάνω ότι ο κ. Χαρίτσης μαζί με τον κ. Ηλιόπουλο είχαν συνάντηση το πρωί με τους δύο γραμματείς του κόμματος. Να είναι άστοχη η χρονική αλληλουχία; Δεν το γνωρίζω!

Related posts

Έρχεται το ζεύγος Μακρόν στην Ελλάδα

banks

ΥΠΕΞ: «Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες και αναχρονιστικούς αναθεωριτισμούς»

banks1

Κασσελάκης σε Σχοινά: Να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα σε Πύλο, Λαμπεντούζα και Φαρμακονήσι

banks

Εμπρηστικός Ερντογάν: Βλέπει εχθρούς των Τουρκοκυπρίων που παρασύρονται από τον Μητσοτάκη

banks

Δεν πτοείται από τους τουρκικούς τσαμπουκάδες η Ελλάδα – Νέα Navtex για να συνεχιστούν οι έρευνες του Nautical Geo

banks

Qatargate – Χάνα Νόιμαν: «Πούλησαν την ακεραιότητα και την ψήφο τους»

banks