Monday, January 13, 2025
9 C
Athens

Ερντογάν σε πρωθυπουργό Ιρακινού Κουρδιστάν: H Τουρκία εργάζεται για να διατηρήσει τη Συρία ασφαλή

Η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη Συρία τον τελευταίο μήνα δεν θα επιφέρουν νέες αστάθειες στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν συνάντησε στην Άγκυρα τον Μασρούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η τουρκική προεδρία ανήρτησε φωτογραφία με χειραψία των δύο ανδρών.

Η επίσκεψη Μπαρζανί έρχεται καθώς η Άγκυρα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει θέση στο μέλλον της Συρίας για το εκτός νόμου στην Τουρκία, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τα παρακλάδια του.

Ο Ερντογάν επανέλαβε αυτή την προειδοποίηση στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Μπαρζανί και επίσης “τόνισε ότι η Τουρκία αποδίδει σημασία στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας του Ιράκ, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία”, υπογράμμισε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ισλαμιστές αντάρτες ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία ζητά τη διάλυση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, μετά την πτώση καθεστώτος Άσαντ, πολιτοφυλακή που η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν παρακλάδι του PKK .Το τελευταίο χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο Ερντογάν δεν απέκλεισε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής, εάν η Τουρκία αισθανθεί ότι απειλείται η επιβίωσή της απειλώντας πως “μία νύχτα μπορεί να ‘ρθούμε ξαφνικά”.

Επίσης χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε πως “η εξάλειψη” των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία είναι “θέμα χρόνου”.

Οι YPG ηγούνται των συμμαχικών με τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βορειοανατολική Συρία και διαδραμάτισαν κομβικής σημασίας ρόλο στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους κατά την περίοδο 2014-2017.

Οι YPG εξακολουθούν να κρατούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα στρατόπεδα φυλακών στην περιοχή.

--

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE