
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα 7/4, στο πλαίσιο της ευρύτερης παγκόσμιας πτώσης στις αγορές μετοχών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το καθεστώς δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση έως και 6% νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά μείωσε ελαφρώς τις απώλειες, κλείνοντας 4,53% χαμηλότερα στις 473,82 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησε κατά 4,78% στις 6.927,12 μονάδες, ο δείκτης DAX της Γερμανίας έχασε 4,26% στις 19.761,80 μονάδες και ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε κατά 4,38% στις 7.702,08 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός ΜΙΒ έκλεισε με πτώση 5,18% στις 32.853,98 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά 5,14% στις 11.783,40 μονάδες.
Οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες κατέρρευσαν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας καθώς οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών των «Υπέροχων Επτά» έχασαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μία μόνο ημέρα, σημείωσαν επίσης έντονες πτώσεις τη Δευτέρα.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών ταρακουνήθηκαν κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης στην Ευρώπη, καταγράφοντας προσωρινή άνοδο μετά από ένα δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης και φήμες στα κοινωνικά δίκτυα για πιθανή αναστολή των δασμών. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, δήλωσε στο CNBC στον Εαμόν Τζάβερς ότι οποιαδήποτε αναφορά για 90ήμερη αναστολή είναι «ψευδής είδηση».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθεί η αβεβαιότητα λίγο πριν το κλείσιμο των αγορών στην Ευρώπη, καθώς ο Τραμπ απείλησε να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα κατά 50% ακόμα, εκτός εάν η Κίνα καταργήσει τους αντισταθμιστικούς δασμούς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 8,4%, σημειώνοντας την χειρότερη εβδομάδα του τα τελευταία πέντε χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, ο Stoxx 600 παρουσίασε χειρότερη απόδοση μόνο στην αρχή της πανδημίας Covid-19 το 2020.
Το βράδυ στην Ασία, οι μετοχές συνέχισαν την πτώση τους, με τις μετοχές που είναι εισηγμένες στην Κίνα να ηγούνται της πτώσης. Οι ασιατικές οικονομίες αναμένεται να είναι μεταξύ των πιο πληγείσων από τους αμοιβαίους δασμούς, με το Βιετνάμ να στοχοποιείται με δασμούς 46%, την Κίνα με νέους δασμούς 34%, ενώ η Καμπότζη πλήττεται με δασμούς 49% και η Σρι Λάνκα με 44%. Πολλές από τις οικονομίες της περιοχής παίζουν κεντρικό ρόλο στις εφοδιαστικές αλυσίδες διεθνών εταιρειών.
Παρά την αντίδραση της αγοράς, ο Τραμπ έχει ενισχύσει τη στάση του στις εμπορικές πολιτικές. Την Κυριακή, ο πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι, ενώ δεν ήθελε να πέσουν οι αγορές, «μερικές φορές πρέπει να πάρεις το φάρμακο για να διορθώσεις κάτι».