Wednesday, February 18, 2026
15.4 C
Athens

Ευρωαγορές: Διατηρούν το θετικό κλίμα απτόητες από τους δασμούς Τραμπ

Ευρωαγορές: Διατηρούν το θετικό κλίμα απτόητες από τους δασμούς Τραμπ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα την Τετάρτη (22/1), εναρμονισμένες με το θετικό κλίμα που καταγράφεται στις παγκόσμιες αγορές από την αρχή της εβδομάδας.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται στις 529,16 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 0,61%.

Την ίδια στιγμή, το αισιόδοξο κλίμα επιβεβαιώνουν και οι επιμέρους δείκτες, καθώς ο βρετανικός FTSE αυξάνεται κατά 0,32% στις 8.575 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,61% στις 7.818,25 μονάδες και ο γερμανικός DAX σκαρφαλώνει στις 21.257 μονάδες με +1,03%.

Στην περιφέρεια, η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική, αφού ο ΜΙΒ Ιταλίας ενισχύεται κατά 0,39% στις 36.199 μονάδες και ο ΙΒΕΧ Ισπανίας κερδίζει 0,16% 11.951 μονάδες.  

Στη μεγάλη εικόνα, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι οδηγούν την αγορά με κέρδη 1%, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ορυχεία να υπολείπονται κατά 0,3%.

Η μετοχή της Adidas ξεχωρίζει διαπραγματευόμενη 6% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου την Τρίτη (21/1).

Η Adidas δήλωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σχεδόν 6 δισ. ευρώ (6,25 δισ. δολάρια) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024, αφαιρώντας τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Οι αναλυτές των JPMorgan, BNP Paribas, Exane και Oddo αύξησαν τις τιμές-στόχους τους για τις μετοχές μετά την ανακοίνωση. Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το σύνολο του έτους τον Μάρτιο.

«Υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε ξεκάθαρα τον στόχο να αναπτύξουμε και πάλι διψήφιο ποσοστό με το εμπορικό σήμα adidas και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανάπτυξη για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα λειτουργικά μας κέρδη και να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο μας για περιθώριο κέρδους 10%», δήλωσε ο Bjørn Gulden, διευθύνων σύμβουλος της Adidas.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να επεξεργάζονται τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε τη Δευτέρα (20/1) ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κέρδη της αγοράς αποδόθηκαν στο γεγονός ότι, ενώ ο Τραμπ εξέδωσε ένα ευρύ μνημόνιο με το οποίο διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις κατά τη γνώμη του αθέμιτες εμπορικές πολιτικές με ξένες χώρες, σταμάτησε να εγκρίνει νέες εισφορές την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Οι επενδυτές το εξέλαβαν αυτό ως ένδειξη ότι μπορεί να είναι λιγότερο ορεξάτος για την εφαρμογή δασμών από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, γρήγορα φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν και αυτές τελωνειακούς δασμούς, “το μόνο μέσο” που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν “σωστή μεταχείριση”, όπως διεμήνυσε την Τρίτη (21/1) ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι δανείστηκε 17,8 δισ. στερλίνες (21,9 δισ. δολάρια) τον περασμένο Δεκέμβριο, 10,1 δισ. στερλίνες περισσότερα από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2023. Το ποσό αυτό, το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί για τον Δεκέμβριο εδώ και τέσσερα χρόνια, ήταν επίσης μεγαλύτερο από τα 14 δισ. στερλίνες που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, η επενδυτική τράπεζα Berenberg αναβάθμισε την αυτοκινητοβιομηχανία BMW, καθώς τα εργοστάσια της BMW είναι εξοπλισμένα για να κατασκευάζουν ένα μείγμα κινητήριων συστημάτων αντί να επικεντρώνονται είτε σε ηλεκτρικά είτε σε βενζινοκίνητα οχήματα εν μέσω του δύσκολου εμπορικού περιβάλλοντος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αυτές τις ημέρες, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η δεύτερη θητεία του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #θετικό_κλίμα #Τραμπ #δασμοί

Hot this week

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ κέρδισε τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, προσπερνώντας την

ΕΚΤ: Kαμπανάκι για τις σχέσεις τραπεζών με επενδυτικές και funds

Ορισμένες ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, οι οποίες είναι φερέγγυες έναντι...

O Νετανιάχου δηλώνει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προϋποθέτει τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την "καταστροφή" της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η πρώτη προϋπόθεση" για μια συμφωνία "είναι ότι όλο το εμπλουτισμένο υλικό πρέπει να φύγει από το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συνάντησή του

Η Goldman Sachs αλλάζει “top picks” στις τράπεζες: Aναβάθμιση Eurobank, υποβάθμιση Εθνικής

H Goldman Sachs αλλάζει τη σειρά προτίμησης στις ελληνικές...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» — η αποτίμηση «προεξοφλεί» τα πλεονεκτήματά της

Η Goldman Sachs προχωρά σε εκτεταμένη αναθεώρηση της εικόνας...

Ζελένσκι σε Μόναχο: Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο επδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη μεταξύ των εταίρων του καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική προέλαση επί του

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Μιλάμε για παρακράτος – Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει θύλακας αστυνομικών με τον οποίο είναι σε επαφή

Παρέμβαση στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε νωρίτερα για την κόντρα του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Το πρώτο είναι ότι η δική μου σφοδρή επίθεση στον

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »