Monday, January 26, 2026
16 C
Athens

Ευρωαγορές: Κλείσιμο Οκτωβρίου με τις ισχυρότερες μηνιαίες απώλειες του 2024

Ευρωαγορές: Κλείσιμο Οκτωβρίου με τις ισχυρότερες μηνιαίες απώλειες του 2024

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη (31/10), κλείνοντας τον Οκτώβριο με τις μεγαλύτερες απώλειες του έτους, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα κέρδη, τον πληθωρισμό και τον προϋπολογισμό-ορόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 1,20%, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια στο κόκκινο. Αυτό ανεβάζει τις μηνιαίες απώλειες στο 3,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τη χειρότερη επίδοση για τον περιφερειακό δείκτη αναφοράς από τον Οκτώβριο του 2023.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 1,03% στις 19,058.53 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,61% στις 8,110.10 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε επίσης με απώλειες 1,05% στις 7,350.37 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,64% στις 34,281.24 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,51% στις 11,654.80 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI ανέκαμψε μετά από μεγάλο σερί απωλειών, καταγράφοντας άνοδο 2,21% στις 6,532.77 μονάδες.

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από το 1,9% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και μπροστά από το 1,7% του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία θα επηρεάσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία μείωσης των επιτοκίων, με τους οικονομολόγους να λένε ότι υπάρχει πλέον μικρή πιθανότητα για μια ισχυρή μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντί της αναμενόμενης μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται, ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (30/10) και έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024, πάνω από την αύξηση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τέλος, οι κατασκευαστές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του απογεύματος, με τους επενδυτές να εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο τεράστιο πακέτο αυξήσεων φόρων και δανεισμού που ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό της Τετάρτης. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι το πακέτο θα είναι ήπια πληθωριστικό και θα μειώσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX #FTSE_100 #CAC_40

Hot this week

Τράπεζες: Φεύγουν χιλιάδες, έρχονται ειδικοί AI – Η μεγάλη ανακατάταξη με γενναία πακέτα εξόδου

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε φάση ριζικού μετασχηματισμού,...

Δανία και Γροιλανδία πρότειναν αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη Δανία μόνο, να αποφασίσει την απάντηση της ΕΕ απέναντι στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών αναφορικά με τη Γροιλανδία, δήλωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Ιβέτ Κούπερ

Γερμανία: Δραματική μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Δραματική μείωση καταγράφηκε το 2025 στις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Οι ΗΠΑ έχασαν πλέον την πρώτη θέση ως εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, την οποία καταλαμβάνει και πάλι η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2025 οι εξαγωγές προϊόντων

Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι, μετά την απόδραση μελών του Ισλαμικού Κράτους

Ο συριακός στρατός επέβαλε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Σαντάντι της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, μετά την απόδραση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την ομώνυμη φυλακή, μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Ο στρατός θα "χτενίσει" την πόλη αναζητώντας τους δραπέτες, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και

Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι δεν θα “αντισταθούν πολύ” στο σχέδιο για τη Γροιλανδία – “100% θα επιβάλω τους δασμούς την 1η Φεβρουαρίου”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει "100%" στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στις απαιτήσεις του για την ανάληψη ελέγχου της Γροιλανδίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η κυριαρχία του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

“Να αγοράσω την Ryanair;”: Ο Έλον Μασκ κάνει δημοσκόπηση, καθώς η κόντρα με την αεροπορική εταιρεία συνεχίζεται

Η κόντρα μεταξύ του Έλον Μασκ και του CEO της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, έχει συνέχεια, με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο να βάζει στο τραπέζι την αγορά της αεροπορικής εταιρείας. Ο Μασκ δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο X ρωτώντας αν θα έπρεπε να αγοράσει την Ryanair. Προηγουμένως, ο ίδιος απάντησε σε μια ανάρτηση της αεροπορικής εταιρείας, ρωτώντας πόσο θα

Νταβός: Περιμένοντας τον Τραμπ

"Έχω βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επί δύο δεκαετίες. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα; Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως". Αυτόν τον τρόπο επέλεξε η απεσταλμένη των New York Times στο Νταβός για την πρώτη της ανταπόκριση από την ετήσια συνάντηση των πλουσίων και ισχυρών του πλανήτη στις ελβετικές Άλπεις.

Τουσκ: Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να είναι αδύναμη, ούτε απέναντι στους εχθρούς της ούτε απέναντι στους συμμάχους της

Ο κατευνασμός αποτελεί πάντα ένδειξη αδυναμίας και η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να είναι αδύναμη, ούτε απέναντι στους εχθρούς της ούτε απέναντι στους συμμάχους της, υπογράμμισε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένη χώρα. "Ο κατευνασμός δεν οδηγεί σε αποτελέσματα, παρά μόνο σε ταπείνωση", ανέφερε ο πρωθυπουργός

Andy Jassy (CEO της Amazon): Οι δασμοί αρχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων

Η Amazon.com αρχίζει να βλέπει μια άνοδο στις τιμές των προϊόντων στην πλατφόρμα της καθώς οι πωλητές αρχίζουν να αντιδρούν στις πιέσεις που προκαλούν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού, Andy Jassy μιλώντας στο CNBC. Η εταιρεία είχε επιταχύνει τις αποστολές προϊόντων στις αρχές του 2025

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »