Thursday, June 19, 2025
33.2 C
Athens

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στην ΕΤΕ: Το Ιστορικό Αρχείο ζωντάνεψε τη νύχτα

Στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ μετατράπηκε σε ζωντανό κόμβο τέχνης και διαλόγου, φέρνοντας την ιστορία πιο κοντά στη σύγχρονη κοινωνία.

Τι συμβαίνει όταν τα μουσεία και οι χώροι με βαθιά πολιτιστική και ιστορική παρακαταθήκη ανοίγουν τις πόρτες τους τη νύχτα; Όταν χώροι που συνήθως φιλοξενούν σιωπηλά την ιστορία γεμίζουν φωνές, μουσική και ανθρώπους κάθε ηλικίας; 
 

Μια ξεχωριστή εμπειρία γεννιέται, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο που ζούμε σήμερα, μέσα από τη συνάντηση με την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό. 

Η φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» αποτέλεσε μια τέτοια εμπειρία, όταν κτίρια με ιστορία υποδέχτηκαν το κοινό και πλημμύρισαν από ήχους, εικόνες και χρώματα, λειτουργώντας ως σημεία έκφρασης και διαλόγου.

Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους με την κοινωνία, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως ζωντανών φορέων πολιτισμού. 

Έτσι, το Σάββατο 24 Μαΐου, από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, σε έναν ιστορικό χώρο της Αθήνας, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, πάνω από 400 επισκέπτες συμμετείχαν σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, τέχνη και δημιουργία. 

Έλαβαν μέρος σε εργαστήρια, παρακολούθησαν εκθέσεις σύγχρονων εικαστικών και μαθητών, απόλαυσαν μουσικές εκδηλώσεις και συζήτησαν γύρω από την τέχνη, βιώνοντας μοναδικές στιγμές. 

Παιδιά και ενήλικες άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και έδωσαν μορφή στις ιδέες τους με χαρτιά και χρώματα, συμμετέχοντας σε εργαστήρια που ενθάρρυναν τη δημιουργική σκέψη. 

Επιπλέον, το κοινό είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει με τις μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, οι οποίες περιελάμβαναν ρεσιτάλ πιάνου από την Ελίζα Ζερβάκη (Απολλώνιο Ωδείο) και τη συναυλία της χορωδίας CompArte υπό τη διεύθυνση της Βάσως Καριώτη, με τη συμμετοχή της Ολβίας Κοβάνη Κομαρόβα στο τσέλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν, εμπνευσμένα από ιστορικά τεκμήρια και υλικά του αρχείου, αποδεικνύοντας πως το παρελθόν μπορεί να μετατραπεί σε σύγχρονη εικαστική αφήγηση. 

Παράλληλα, η έκθεση «Το Δ των Δικαιωμάτων», μια συνδιοργάνωση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τεσσάρων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φιλοξένησε έργα 50 εικονογράφων, καθώς και μαθητών από όλη την Ελλάδα, αφιερωμένα στα δικαιώματα του παιδιού. 

Μικρές παρέες στέκονταν μπροστά στα έργα, παρατηρούσαν, συζητούσαν και συμμετείχαν σ’ έναν αυθόρμητο διάλογο για την τέχνη, την καθημερινότητα και τις αξίες που τις συνδέουν.

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που στόχο είχε να φέρει τον πολιτισμό πιο κοντά στην κοινωνία, με τρόπο ουσιαστικό και συμπεριληπτικό.  

Τέτοιες βραδιές μάς υπενθυμίζουν ότι η ιστορία δεν είναι κάτι μακρινό και στατικό, αλλά κάτι ζωντανό, που εξελίσσεται και συνεχίζει να γράφεται μέσα από την τέχνη, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή όλων μας.

Και μπορεί η Νύχτα Μουσείων να πέρασε, όμως οι πόρτες του Ιστορικού Αρχείου δεν κλείνουν. Μέχρι τις 20 Ιουνίου ο χώρος παραμένει ανοιχτός και προσκαλεί όσους και όσες θέλουν να δουν τις εκθέσεις κάθε Δευτέρα (10:00–14:00), Τετάρτη (10:00–14:00 & 16:00–20:00) και Πέμπτη (16:00–20:00), με δωρεάν είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες, για τα έργα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και για τους συνεργαζόμενους φορείς της Νύχτας Μουσείων, μπορείτε να μάθετε στο site του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερώνεστε όποτε το επιθυμείτε για το σταθερό πρόγραμμα επισκέψεων του Αρχείου.

Φωτογραφία Εθνική Τράπεζα «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων»

Φωτογραφία Εθνική Τράπεζα «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων»

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE