Το μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια τη σημερινής επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τιμητική διάκριση

Ο κ. Ζάεφ επισκέφθηκε σήμερα το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής 8, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Μίχαλου, συνοδευμένος από ολιγομελή αντιπροσωπεία.

Υποδεχόμενος τον κ. Ζάεφ, ο κ. Μίχαλος τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου: «Καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας τον πρωθυπουργό της γείτονος και φίλης χώρας Ζόραν Ζάεφ, με διπλό στόχο να έχει ο ίδιος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, συνομιλίες και επαφές με διακεκριμένους Έλληνες επιχειρηματίες ώστε να διερευνηθούν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και να του απονείμουμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στη σύσφιγξη και ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών επί τη βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την παρέμβαση του κ. Ζάεφ, προκειμένου να επιλυθεί και το ζήτημα που είχε ανακύψει με την ονομασία του Επιμελητηρίου της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές του προθέσεις για νέες σχέσεις χωρίς εντάσεις και προβλήματα.

Βεβαίως, οι καλές σχέσεις χτίζονται σε βάθος χρόνου και ευελπιστούμε ότι και στο μέλλον η συμβολή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας θα βοηθήσει σημαντικά στην εμπέδωση αυτών των αναγκαίων φιλικών, θα έλεγα, σχέσεων.

Ευελπιστούμε ότι η σημερινή συνάντησή μας θα δώσει ένα νέο έναυσμα για συνεργασίες επ’ ωφελεία του επιχειρηματικού κόσμου και των δύο χωρών».

Πλεονεκτήματα στους επενδυτές

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ, αφού ευχαρίστησε συνολικά τον πρωθυπουργό και το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας για την υποδοχή που του επεφύλαξαν στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η επίσκεψή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς από τους βασικούς στόχους της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η περαιτέρω διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ομιλία του ενώπιον των Ελλήνων επιχειρηματιών που παρίσταντο στην εκδήλωση, αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα προόδου που έχει πετύχει η Βόρεια Μακεδονία το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα του στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δίνοντας έμφαση στους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 10%.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ζάεφ στην αλλαγή της ονομασίας του επιμελητηρίου της χώρας του από «Μακεδονίας» σε «Βόρειας Μακεδονίας», χωρίς να υπάρχει νομική υποχρέωση, όπως υποστήριξε, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα των καλών προθέσεων των επιχειρηματιών της χώρας του, για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ζάεφ, αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της χώρας του, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα, αναφέροντας τις συνεργασίες της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: Πολυχρόνης Συγγελίδης, Χρήστος Κοπελούζος, Χρήστος Χούμπαυλης, Νίκος Κιολεΐδης, Γιάννης Ντουσάκης, Artur Davidian, Κώστας Ρούπτσος, Αλέξανδρος Χανδρής, Δημήτριος Κακογιάννης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Λάμπρος Λιάπης τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ Σταύρος Γεωργάκης, Δημήτριος Δημητρίου, Νίκος Βασιλείου και ο δρ Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας