Ζελένσκι σε συμμάχους: “Καλύψτε το κενό των 27 δισ. ευρώ για αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας”

- 19.49

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας να παραδώσουν ένα πακέτο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας πριν από τον χειμώνα, καθώς αναμένεται η Ρωσία να ανανεώσει τις επιθέσεις της κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας του.

Μιλώντας σε συνάντηση της “Συμμαχίας των Προθύμων” στο Κίεβο, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τους εταίρους της Ουκρανίας να συμβάλουν στην κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του αμυντικού τομέα της χώρας το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος υπενθύμισε στους συμμάχους του τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί σε διάφορες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει μια “διπλωματική οδός” με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν οι εντατικές επιθέσεις της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες έχουν περιορίσει τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία θα ενισχύσει επίσης την αντιαεροπορική της άμυνα στην περιοχή, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. “Σήμερα δεν υπάρχει πλήρης αποκλεισμός, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, τρία ή τέσσερα πλοία την ημέρα εισέρχονται και εξέρχονται από την Μείζονα Οδησσό”, πρόσθεσε.
.

Μπέρναμ από Κίεβο: Η αντίσταση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας θυμίζει τη μάχη της Βρετανίας κατά των ναζί

Την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία συνέκρινε με τον αγώνα της Βρετανίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ, δεσμευόμενος παράλληλα να βοηθήσει το Κίεβο να ενισχύσει την αεράμυνά του ενόψει του χειμώνα.

Ο Μπέρναμ βρίσκεται τη Δευτέρα στην Ουκρανία, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη στήριξη του Λονδίνου προς τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και να αναδείξει τον διεθνή ρόλο του, στην πρώτη του σημαντική επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

“Παρά τις εξωφρενικές απειλές της Ρωσίας προς τη χώρα μου, θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Μπέρναμ σε ομιλία του μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, με αφορμή την 35η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Στην πρώτη σημαντική ομιλία του στη διεθνή σκηνή, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε “πραγματικά συγκλονιστική” τη δύναμη του ουκρανικού λαού.

“Η Ουκρανία υπήρξε ο προστάτης της Ευρώπης, όχι βάρος για την ασφάλειά μας, αλλά η πρώτη γραμμή στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ασφαλής”, ανέφερε.

Πυραυλική τεχνολογία

Νωρίτερα, ο Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα επιτρέψει στην αμυντική εταιρεία MBDA να αποχαρακτηρίσει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με βρετανικά εξαρτήματα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SCALP.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία Γαλλίας και Ουκρανίας με στόχο τη συναρμολόγηση των πυραύλων στην Ουκρανία, ενδεχομένως ήδη από το τέλος του έτους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει στη συνάντηση του λεγόμενου “Συνασπισμού των Προθύμων” μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημαντικούς Ευρωπαίους συμμάχους, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Μπέρναμ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ουκρανία “το σωστό πράγμα να γίνει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή”, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της.

Νέα ευρωπαϊκή βοήθεια 6,1 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη Δευτέρα 6,1 δισ. ευρώ σε νέες αμυντικές προμήθειες για την Ουκρανία.

Η χρηματοδότηση αφορά συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, πυραύλους, πυρομαχικά και ραντάρ.

Παράλληλα, η Ουκρανία συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις με drones μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ιδιαίτερα στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία που τροφοδοτεί την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει επίσης ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθήκες της Wildberries, της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις από τις ουκρανικές επιθέσεις, τις πολυετείς δυτικές κυρώσεις και τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τον οικονομικό αντίκτυπο των ουκρανικών επιθέσεων στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, λέγοντας ότι προκαλούν οικονομικές ζημιές και απώλειες στη χώρα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις τρέχουσες προτάσεις του Κιέβου και των συμμάχων του “απαράδεκτες” και σε ορισμένες περιπτώσεις “εξωτικές”

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

PISA 2025: Η Ασία εξακολουθεί να είναι πρώτη

Η Ασία κυριαρχεί και πάλι στην έρευνα Pisa 2025 του ΟΟΣΑ, όμως στην κατάταξη αυτή καταγράφεται "η ασθενέστερη μέση επίδοση που έχει παρατηρηθεί ποτέ", κυρίως στην ικανότητα ανάγνωσης, όπου η πτώση θεωρείται "ιδιαίτερα ανησυχητική". Η μελέτη Pisa, που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, έχει επιβληθεί με το πέρασμα των ετών ως ένα παγκόσμιο βαρόμετρο της επίδοσης

ΟΗΕ: Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία ενδέχεται να συνιστούν “εγκλήματα πολέμου”

"Εγκλήματα πολέμου" ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στο πλαίσιο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ, οι οποίοι εξέφρασαν σήμερα την έντονη ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη χώρα. "Η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις" στη Συρία, δήλωσε η Φιονούλα νι Εολάιν, μέλος της

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Πέντε παρεμβάσεις σε πέντε αρχές- Ζητά ανάσυρση της δικογραφίας για Γεωργιάδη

Πέντε έγγραφα σε πέντε διαφορετικές αρχές με κοινό παρονομαστή την υπόθεση Novartis κατέθεσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Διαφάνειας, Παύλο Πολάκη, συνοδευόμενο από τον Συντονιστή του Τομέα, Μάρκο Χατζησάββα, και τον ειδικώς εξουσιοδοτημένο από την Πολιτική Γραμματεία Δικηγόρο, Γιάννη Απατσίδη, κατόπιν απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ οι

Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν προσλήψεις το δ’ τρίμηνο – Πού καταγράφονται οι ισχυρότερες προοπτικές

Βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων για το διάστημα Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου 2026 διαβλέπουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τη νέα Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2026. Συγκεκριμένα ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (Net Employment Outlook – NEO) διαμορφώνεται στις 15 μονάδες. Ενισχύεται δηλαδή κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο

Καταπατημένα κτήματα Δημοσίου: Παράταση προθεσμίας για αιτήσεις εξαγοράς

Παρατείνεται κατά ένα έτος, έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2027, για όλες τις περιοχές της χώρας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς διακατεχόμενων (καταπατημένων) δημοσίων κτημάτων. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην απόφαση αυτή προκειμένου οι πολίτες να αξιοποιήσουν τη σχετική δυνατότητα και να επιλυθούν εκκρεμότητες που παραμένουν έως σήμερα. Η δυνατότητα εξαγοράς των διακατεχόμενων

ΣΒΕ: Ανοίγει στη ΔΕΘ τον διάλογο για το παραγωγικό μέλλον της χώρας

Με κεντρικό μήνυμα «Μπες κι εσύ στον διάλογο», ο ΣΒΕ καλεί τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους θεσμούς και τους πολίτες να συμβάλουν στη συζήτηση για μια Ελλάδα με περισσότερη παραγωγή, περισσότερη αξία και περισσότερη ευημερία. Παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του περιπτέρου

Σχοινάς: Ανάγκη για ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας και για νέο σχεδιασμό στην άρδευση

Σχοινάς: Ανάγκη για ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας και για νέο σχεδιασμό στην άρδευση Σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν το κόστος παραγωγής, την ξηρασία, την έλλειψη νερού, καθώς και το μέλλον της νέας ΚΑΠ Η ανασυγκρότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας, με στόχο την αντιμετώπιση των επιζωοτιών και την ανασύσταση των κοπαδιών, αποτελεί ελληνική προτεραιότητα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος

Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς να αναλάβει νέο χρέος, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δικαιολογώντας την αύξηση των αμυντικών δαπανών εν μέσω αυξανόμενων απειλών. "Είναι σαν να προσπαθείς να πετάξεις στο φεγγάρι χωρίς πύραυλο", σημείωσε ο Κλίνγκμπαϊλ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 στην κάτω βουλή

Related Articles

Popular Categories