23.8 C
Athens
September 23, 2024
Image default
ECONOMY

ΗΑΕ: Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης με την Ελλάδα στις εμπορικές συναλλαγές

 Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για ενίσχυση των διμερών δεσμών με την Ελλάδα και ειδικά για τον οικονομικό τομέα ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα, Άλι Ομπέιντ αλ Δάχερι (Ali Obaid Al Dhaheri), μιλώντας σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Οι διμερείς σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ελλάδας είναι πιο ισχυρές από ποτέ, στηριζόμενες στο κοινό όραμα για πρόοδο και ευημερία», τόνισε ο πρέσβης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης της συνεργασίας καθώς το παρόν μέγεθος των εμπορικών συναλλαγών δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εγγύτητα και τη δυναμική των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο.

«Εργαζόμαστε ενεργά πάνω σε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο του διμερούς εμπορίου σε νέα ύψη, στοχεύοντας σε σημαντική ποσοστιαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ήδη διερευνώνται νέοι δρόμοι συνεργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλεια του νερού και των υδάτινων πόρων κ.ά. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Αλ Δάχερι, υπάρχει επίσης για τομείς όπως η φιλοξενία και ο τουρισμός, όπου η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ευδοκιμούν συνεργατικά, με αποτέλεσμα μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΑΕ, συμπληρώνοντας πως η ενίσχυση των σχέσεων αφορά και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. «Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεχή δέσμευσή μας, και τα δύο έθνη θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα από κοινού», σημείωσε ο κ. Αλ Δάχερι.

Μεγάλες οι προοπτικές για ενίσχυση των επενδύσεων

Ο πρέσβης των ΗΑΕ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον αμοιβαίο σεβασμό και τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τις πρόσφατες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις αλλά και τις συναρπαστικές, όπως χαρακτηριστικά είπε, προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας. «Η σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας έχει ανθίσει με την πάροδο των ετών, χαρακτηριζόμενη από τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός», τόνισε.

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στον οικονομικό – εμπορικό τομέα, ο κ. Αλ Δάχερι επισήμανε πως οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ σημείωσαν αύξηση 12% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι εξαγωγές των ΗΑΕ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 193% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Ο δε όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2023 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

«Τους τελευταίους μήνες, τα δύο έθνη μας έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας. Για παράδειγμα, η επιτυχής ολοκλήρωση πολλών υψηλού επιπέδου συζητήσεων, σε επίπεδο ηγεσίας, άνοιξε τον δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία στον τουρισμό, το περιβάλλον και την ενέργεια. Αυτές οι συζητήσεις κατέληξαν σε εμπορικές συμφωνίες που υπόσχονται να “ξεκλειδώσουν” νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Αλ Δάχερι.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη συμμετοχή των ΗΑΕ στις κορυφαίες επιχειρηματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, γεγονός που, όπως είπε, έχει χρησιμεύσει στην προώθηση των κοινών αξιών των δύο χωρών και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε -μεταξύ άλλων- μνεία στην επίσκεψη του υπουργού Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας Δρ. Σουλτάν αλ Τζάμπερ (Dr Sultan Al Jaber), τον περασμένο Μάρτιο, στην Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ του Mubadala και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στη συμφωνία της Masdar και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας για έργα στα «πράσινα νησιά» στην Ελλάδα καθώς και στη νέα συμφωνία μεταξύ της Masdar και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αξίας 3,2 δισ. ευρώ (σ.σ. Η Masdar θα αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φτάσει το 100%).

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας

Ειδικότερα για την ενέργεια, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλ Δάχερι επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΑΕ σε εν εξελίξει πρότζεκτ, όπως και για συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, μέσω του Great Sea Interconnector (GSI).

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν τα ΗΑΕ στη συνεργασία με την Ελλάδα θεωρείται και η πρόσφατη παρουσία του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Αμπντάλλα μπιν Τουκ αλ Μάρι (Abdullah bin Touq Al Marri) ως επικεφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στο MEFED24, MENA-Europe Future Energy Dialogue 2024, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Αλ Μάρι στη Θεσσαλονίκη, μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ το 2022, όταν τα ΗΑΕ ήταν η τιμώμενη χώρα. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο πρέσβης, επρόκειτο για μια πολύ επιτυχημένη συμμετοχή για τα ΗΑΕ εκείνη τη χρονιά αφού στο πλαίσιο της ΔΕΘ είχαν πραγματοποιηθεί 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις και συμμετείχαν περίπου 100 εμιρατινές εταιρείες, πολύ υψηλός αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη (τότε) έξοδο από την πανδημία, που επηρέασε όλο τον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η σημαντική αύξηση επισκεπτών από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα οδήγησε στην έναρξη λειτουργίας απευθείας πτήσεις μεταξύ Σάρτζα και Αθήνας από την Air Arabia από τις 28 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενώ συνολικά περίπου 50 πτήσεις συνδέουν τις δύο χώρες, με αερογραμμές όπως οι Emirates Airlines, Etihad Airways, Wizz Air Abu Dhabi, Fly Dubai, Air Arabia, αλλά και η Aegean.

Ο κ. Αλ Δάχερι αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη, όπως τόνισε, συμμετοχή της Σάρτζας (σ.σ.ένα από τα επτά εμιράτα) ως τιμώμενης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και στην παρουσία σ’ αυτήν της προέδρου της Αρχής Βιβλίου (Book Authority), Σεΐχας Μποντούρ αλ Κάσιμι, αλλά και στη συμμετοχή εμιρατινής αντιπροσωπείας στο «Our Ocean Conference 2024», που φιλοξένησε η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αθήνα μίλησε και για την ακμάζουσα ελληνική κοινότητα που έχει αναπτυχθεί στα ΗΑΕ, η οποία αριθμεί περισσότερα από 10.000 άτομα, που νιώθουν «σαν στο σπίτι τους» και απολαμβάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες, την υψηλή ποιότητα ζωής και το ανεκτικό περιβάλλον της χώρας, όπου ζουν κι εργάζονται.

Related posts

Επιβεβαιώνει η Λαγκάρντ: Δεκέμβριο ο νέος γύρος παρεμβάσεων της ΕΚΤ

banks

Το Euribor και οι δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια

banks

Ν. Παπαθανάσης: Η αναβάθμιση από την Scope ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

banks

«Ανάσα» στα έσοδα τον Φεβρουάριο

banks

Θρ. Ευτυχίδης: Παλιό το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Γιατί ευνοεί την Ελλάδα

banks

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή η πληρωμή 187 εκατ. ευρώ σε 678.000 ωφελούμενους

banks