Η χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ αφήνει τέσσερις νεκρούς πίσω της, με εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν χτυπηθεί από το χιόνι, τον πάγο και το τσουχτερό κρύο που δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα καθώς η καταιγίδα μετακινείται ανατολικά, από το κέντρο της χώρας και προς την περιοχή του μέσου Ατλαντικού.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποιήσεις για μια περιοχή που εκτείνεται από το Κάνσας και το Μιζούρι έως το Νιου Τζέρσεϊ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από το πρωί της Δευτέρας οι πολιτείες Κάνσας, Μιζούρι, Κεντάκι, Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια, Αρκάνσας και περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ, με τους αξιωματούχους να καλούν τους πολίτες να μείνουν στις κατοικίες τους και μακριά από τους δρόμους.
Η καταιγίδα έπληξε τις μεσοδυτικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο φέρνοντας βαρύ χιόνι και πάγο.
Την Κυριακή, το διεθνές αεροδρόμιο του Κάνσας Σίτι κατέγραψε 27 εκατοστά χιονιού, στην τέταρτη μεγαλύτερη συνολική χιονόπτωση στην περιοχή από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1888.
Στην Τοπέκα του Κάνσας, η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε 36,8 εκατοστά χιονιού, που είναι η τρίτη υψηλότερη χιονόπτωση που έχει καταγραφεί στην περιοχή.
Το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία της πολιτείας του Μιζούρι ανέφερε 1.043 εγκλωβισμένους αυτοκινητιστές, 356 τροχαία ατυχήματα, 31 τραυματίες και έναν θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα.
Επιπλέον, η αστυνομία της πολιτείας του Μιζούρι ανέφερε ότι άλλο ένα άτομο σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από φορτηγό στην κομητεία Τζάκσον.
Το Weather Channel ανέφερε επίσης ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα στο Κάνσας, το απόγευμα της Κυριακής.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 300.000 πολίτες αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος, σε Κεντάκι, Ιντιάνα, Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια, Ιλινόις και Μιζούρι λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.
Επιπλέον, περισσότερες από 1.500 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν σύμφωνα με το FlightAware.com.
Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα σε περιοχές της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια, της Ιντιάνα, του Κεντάκι, του Μέριλαντ, της Πενσυλβάνια και άλλων.
Όλα τα ομοσπονδιακά γραφεία στην περιοχή της Ουάσιγκτον έκλεισαν επίσης τη Δευτέρα.
Ακόμη και πολιτείες του νότου, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και η Φλόριντα, ανέμεναν κρύες μάζες αέρα και θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από το μηδέν σε ορισμένες περιοχές τη Δευτέρα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις παγετού σε περιοχές της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Λουιζιάνα και του Τέξας.
Ο παγωμένος καιρός έχει αποδοθεί σε διαταραχές στην πολική δίνη, η οποία βρίσκεται στον βόρειο πόλο, αλλά περιστασιακά εκτείνεται προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή την Ασία. Αυτό τον χειμώνα η πολική δίνη έχει συμβάλει σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -55C στη Σιβηρία. Αυτή τη στιγμή, το πιο έντονο μέρος της δίνης έχει μετατοπιστεί στη Βόρεια Αμερική.