Saturday, January 25, 2025
10.9 C
Athens

Η ακτινογραφία των κερδών των τραπεζών το 9μηνο 2024

Στο 9μηνο του 2024, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) παρουσίασαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση της κερδοφορίας κατά 22,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,85 δισ. ευρώ) αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων επιτοκίων και οικονομικών προκλήσεων.

Eurobank

Η Eurobank σημείωσε την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, με καθαρά κέρδη 1,135 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας. Η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων της με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, καθώς και στην αύξηση των εσόδων από τόκους που ανήλθαν σε 1,83 δισ. ευρώ (+14,3%).

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη 985 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2023. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,782 δισ. ευρώ (+9%), ενώ τα έσοδα από προμήθειες ήταν στα 313 εκατ. ευρώ (+14%).

Alpha Bank

Η Alpha Bank εμφάνισε καθαρά κέρδη 489,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2024, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,7% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 2%, φτάνοντας τα 1,243 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 882 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 52,69% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,575 δισ. ευρώ (+7%), ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν στα 480 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικές και προοπτικές

Οι τέσσερις τράπεζες σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέρος των κερδών στους μετόχους μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσουν σε διανομή ποσοστού 50% επί των κερδών τους το 2025, ενώ η Πειραιώς και η Alpha Bank θα διανείμουν ποσοστό 35%.

Η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την αναβάθμιση των στόχων για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2025. Οι τράπεζες αναμένουν ότι οι μειώσεις στα επιτόκια θα επηρεάσουν τα έσοδά τους στα επόμενα τρίμηνα, αλλά οι προβλέψεις για πιστωτική επέκταση προσφέρουν ελπίδες για αναπλήρωση των χαμένων εσόδων.

Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα έσοδα από τόκους στο μέλλον. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 1,35 δισ. ευρώ σε έντοκα έσοδα λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε άλλες πηγές εσόδων ή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πιστωτική επέκταση προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ταχύτερη απομείωση του DTC

Κοινή απόφαση των συστημικών τραπεζών είναι να διαθέσουν ένα μέρος της ρευστότητάς τους για την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με στόχο την εξάλειψή τους από τους ισολογισμούς τους έως το 2032-33, έναντι του 2041 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, επισπεύδεται το κλείσιμο ενός κύκλου που έχει τις καταβολές του στη χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες διασώσεις των συστημικών τραπεζών.

Κοινή συνισταμένη των τεσσάρων είναι ετησίως να αποσβένουν επιπλέον ποσό 29% του μερίσματος που θα διανείμουν, γεγονός που θα οδηγήσει στο μηδενισμό του σχεδόν μία οκταετία πριν από τον αρχικό σχεδιασμό. Με αυτόν τον «άσσο» στο μανίκι τους, οι διοικήσεις εξήγγειλαν αυξημένο μέρισμα για την επόμενη διετία.

Συμπερασματικά

Το 9μηνο του 2024 αποδείχθηκε θετικό για τις ελληνικές τράπεζες παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω των μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών. Με συνολικά κέρδη που αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ και στρατηγικές που στοχεύουν στη βελτίωση της κεφαλαιακής τους βάσης και στην επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους, οι τράπεζες φαίνεται να είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται.

Η υιοθέτηση στρατηγικών που προάγουν την εξωστρέφεια και την διαφοροποίηση των πηγών εσόδων θα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ανάπτυξης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο μέλλον.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE