Tuesday, April 29, 2025
15.8 C
Athens

Η Γαλλία πιέζει για ένα “φρένο έκτακτης ανάγκης” στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Συνάντηση, με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξένησε την Πέμπτη το Παρίσι με κεντρικό θέμα στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μercosur, επαναλαμβάνοντας, από τη μία, την αντίθεσή του στην τρέχουσα μορφή του deal, αλλά πιέζοντας παράλληλα για τη συμπερίληψη ενός “φρένου έκτακτης ανάγκης” για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γαλλία και άλλες χώρες που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία, η οποία προετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια και διχάζει βαθιά την Ευρώπη, όπου οι αγρότες φοβούνται αθέμιτο ανταγωνισμό σε προϊόντα όπως το βόειο κρέας και τα σιτηρά από χώρες με λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Το γραφείο του Γάλλου υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών υποθέσεων Μπενζαμέν Χαντάντ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ιδέας μιας ρήτρας διαφυγής για τα γεωργικά προϊόντα.

“Στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό, όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν στο πόσο σημαντικό είναι να διαφοροποιηθούν οι εμπορικές συνεργασίες”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του γραφείου του Χαντάντ.

“Ωστόσο, δεν μπορούν να δεχθούν μια μη ισορροπημένη συμφωνία που δεν προστατεύει τους αγρότες τους”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ρήτρα, ένα είδος “φρένου” έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των εισαγωγών, θα ενεργοποιείται σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης των εισαγωγών που θα αποσταθεροποιούσε ορισμένες αγορές της ΕΕ.

“Η συμφωνία περιλαμβάνει ήδη μια γενική ρήτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί και δεν θα ήταν χρήσιμη σε περίπτωση κρίσης”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η συνάντηση δείχνει ότι οι χώρες της ΕΕ που είχαν αντιταχθεί στη συμφωνία που μεσολάβησε η Κομισιόν πέρυσι προσπαθούν να βρουν έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, τη στιγμή που οι νέες αγορές της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος σημείωσε αργότερα ότι η συνάντηση δεν οργανώθηκε ως απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλους παγκόσμιους εταίρους.

Με τη Γαλλία είχαν ταχθεί η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE