18.2 C
Athens
October 2, 2024
Image default
WORLD

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη σειρά συγκρούσεων, αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες, καταλήγει.

Καταδίκη από Ζ. Μπορέλ και Σ. Μισέλ 

“Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του στο “Χ”.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι “ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο” και προσθέτει ότι απαιτείται “άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή”.

Προσθέτει, τέλος, ότι “η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου”.

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο “Χ”.

“Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του “Χ”.

Ιταλική ανησυχία για τις εξελίξεις

“Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές στην περιοχή, προς αποφυγή νέας κλιμάκωσης της έντασης” τονίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης στην οποία υπογραμμίζεται πως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανέλυσε, απόψε, με υπουργούς και συνεργάτες της, την νέα κρίση στην Μέση Ανατολή.

“Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, και ως πρόεδρος της ομάδας G7, με στόχο την σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ Λιβάνου, και για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ. Η Ιταλία καλεί, παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει υπόψη του τη δυνατότητα ενίσχυσης της αποστολής Unifil, ώστε να τύχει εγγύησης η ασφάλεια στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου, προς εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Μελόνι επαναλαμβάνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, βάσει του ψηφίσματος 2735.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, στην φάση αυτή, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην μεταφορά σε ασφαλείς περιοχές, των Ιταλών πολιτών και των στρατιωτών της χώρας που μετέχουν στην αποστολή Unifil.”

Related posts

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρακολουθήστε ζωντανά την Τελετή Έναρξης στο Παρίσι

banks

Λίβανος: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

banks

Γαλλία: Επτά νεκροί και δύο τραυματίες σε τροχαίο κοντά στην πόλη Σαρτρ

banks

Ινδία: Προς τρίτη θητεία ο Ναρέντρα Μόντι δείχνουν τα exit polls

banks

Γκουτέρες: Να αναγνωρίσουν όλοι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος

banks

Όμιλος Lavazza: Συνεχής ανάπτυξη με αποτέλεσμα κύκλο εργασιών άνω των €3 δισ. το 2023

banks