28.9 C
Athens
July 2, 2022
Image default
WORLD

Η θέση του Μακρόν στην ΕΕ δέχτηκε πλήγμα, αλλά ποιος άλλος μπορεί να ηγηθεί;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα στη πολιτική σκηνή, αλλά μπορεί ακόμη να παραμείνει μπροστά στην τριπλή κούρσα ως άτυπος ηγέτης της Ευρώπης, όχι μόνο λόγω της θέσης του, αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας των Γερμανών και Ιταλών ηγετών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ακριβώς πρέπει να μάθει νέες διαπραγματευτικές δεξιότητες στο Παρίσι μετά την αποτυχία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ίσως χρειαστεί να γίνει πιο διαλλακτικός στις Βρυξέλλες, από τις δημοσιονομικές φιλοδοξίες του μέχρι τους αμυντικούς του στόχους.

Τα “εσωτερικά του ζητήματα θα τον ακολουθούν παντού”, δήλωσε στο Reuters ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι παραδοσιακά παραδίδουν στους προέδρους τους την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αλλά με τον Μακρόν να διαπραγματεύεται τώρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να βγει από το αδιέξοδο, ίσως χρειαστεί να λάβει υπόψη του και τις σκέψεις τους για την Ευρώπη, αν κάποια από αυτά συμμετάσχουν σε συνασπισμό, ακόμη και αν το σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την ηγεσία στην εξωτερική πολιτική.

Μια πρώτη δοκιμασία για τις όποιες επιπτώσεις στο κύρος του μεταξύ των 26 άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει την Πέμπτη, όταν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι σύνοδοι κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ.

“Περιμένω ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει να ασκεί ηγετική δράση, διότι δεν υπάρχουν πραγματικά άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη που να έχουν μια ατζέντα για την Ευρώπη”, δήλωσε στο Reuters η Georgina Wright από το think-tank Institut Montaigne.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δυσκολευτεί να εκφράσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μπλοκ και να αποκτήσει την επιρροή που είχε η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ, εν μέρει λόγω του δικού του τετρακομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει επίσης να αντιμετωπίσει ασταθείς εταίρους του συνασπισμού, οι οποίοι μπορεί ακόμη να προκαλέσουν κατάρρευση της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες για το επόμενο έτος βουλευτικές εκλογές.

Αμφισβήτηση εξουσίας

Τα εσωτερικά προβλήματα του Μακρόν έρχονται σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του κόστους ζωής αμφισβητούν το κύρος των τριών κορυφαίων πολιτικών ανδρών του μπλοκ.

Οι σύμβουλοι του Μακρόν απορρίπτουν κάθε υπόνοια ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής θα μειώσουν την ικανότητα του Γάλλου προέδρου να διαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα.

“Αυτό που εισπράττω από τις επαφές μου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι περισσότερο η περιέργεια για το νόημα της ψηφοφορίας στο πλαίσιο του γαλλικού κοινοβουλευτισμού παρά οι ανησυχίες για την ικανότητα της Γαλλίας να ασκεί ηγεσία στην Ευρώπη”, δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.

Στη Ρώμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βεντόβα χαρακτήρισε τον Μακρόν ως “τον ηγέτη με τη μεγαλύτερη εμπειρία”.

“Αν είναι έξυπνος, θα σχηματίσει μια πιο ποικιλόμορφη, αλλά όχι απαραίτητα πιο εύθραυστη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ρόλος της Γαλλίας ως κινητήριας δύναμης στην ΕΕ θα παραμείνει”, δήλωσε ο Ντέλλα Βεντόβα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει ξεκάθαρο το πώς και αν τα εσωτερικά προβλήματα του Μακρόν θα παίξουν ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το φιλοευρωπαϊκό μήνυμα του Μακρόν θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τη διευρυμένη παρουσία δύο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της άκρας δεξιάς και αριστεράς στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν μπορεί να έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του για Frexit, αλλά αντ’ αυτού ζητά μια Ευρώπη κυρίαρχων εθνών, ενώ το ακροαριστερό κόμμα του JΖαν-Λυκ Μελανσόν λέει ότι η Γαλλία πρέπει να “παρακούσει” τους κανόνες της ΕΕ. Και οι δύο παρατάξεις κέρδισαν τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών τους την Κυριακή.

Related posts

Τζ. Πάιατ: Είμαι υπερήφανος που συνεργάστηκα με την Ελλάδα για να γίνει κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ

banks

Ικανοποιημένη η Peugeot που ο Τζόκοβιτς θα την εκπροσωπήσει στο επόμενο τουρνουά

banks

Η Ισπανία κατηγορεί το Μαρόκο για εργαλειοποίηση ανηλίκων μεταναστών

banks

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με “σημαντικότερη του αναμενόμενου” αντίσταση οι ρωσικές δυνάμεις

banks

Ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί το λογισμικό Pegasus κατά Ισραηλινών

banks

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

banks