Tuesday, April 29, 2025
15.8 C
Athens

Η Ιαπωνία θα ενισχύσει το γεν, δεν θα πουλήσει αμερικανικά ομόλογα

Η Ιαπωνία πρέπει να ενισχύσει το γεν, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, επειδή η αδυναμία του νομίσματος έχει αυξήσει το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος.

Εν όψει της έναρξης των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα, πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτικής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε επίσης ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου που κατέχει, και που αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσό από κάθε άλλης χώρας, εκτός ΗΠΑ, ως αντίποινα στους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ως σύμμαχος των ΗΠΑ, η κυβέρνηση δεν πρέπει να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει σκόπιμα τους τίτλους που κατέχει κατά των ΗΠΑ”, είπε ο Ονοντέρα σε εκπομπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NHK, απορρίπτοντας πρόταση βουλευτή της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει το Τόκιο τα τεράστια αποθέματα του αμερικανικού δημόσιου χρέους ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες.

Με το επιχείρημα ότι η αδυναμία του γεν είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο Ονοντέρα έδωσε το μήνυμα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση  θεωρεί την πτωτική τάση του γιεν και όχι την πρόσφατη ανάκαμψή του, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία.

“Το αδύναμο γιεν ήταν μεταξύ των παραγόντων που ώθησαν ανοδικά τις τιμές”, είπε. “Αν ενισχυθεί το γιεν, θα ενισχυθούν και οι ιαπωνικές εταιρείες”.

Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν το ακανθώδες θέμα της νομισματικής πολιτικής, με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από το Τόκιο άνοδο της ισοτιμίας του γεν.

Ο αργός ρυθμός με τον οποίο η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει τα επιτόκια από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανών διαπραγματευτών, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Τόκιο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και Υπουργός Στήριξης της Οικονομίας Ρόζι Ακαζάουα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σοκ Μπέσεντ την Πέμπτη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Ιαπωνία προσπάθησε ιστορικά να αποτρέψει την υπερβολική άνοδο του νομίσματός της, καθώς ένα ισχυρό γιεν θα έβλαπτε την οικονομία της που εξαρτάται από τις εξαγωγές. Όμως, τα τελευταία χρόνια, καθώς η BOJ συνέχισε την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, ενώ η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ, το γεν υποχώρησε σε χαμηλά τριών δεκαετιών.

Το Τόκιο παρενέβη για να ανεβάσει την ισοτιμία του γιεν το 2022 και ξανά πέρυσι, όταν η ισοτιμία του δολαρίου είχε αυξηθεί φτάνοντας σχεδόν τα 160 γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε πρόσφατα ράλι στα πλαίσια του μεγάλου sell-off του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε την Παρασκευή έως τα 142,895 γιεν, το χαμηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE