
Η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται, δυναμικά, στο πλευρό της Ουκρανίας. Η Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να μεταβεί στο Κίεβο μέσα τον Φεβρουάριο και ο Τύπος στη Ρώμη, αναφέρεται στη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρεται από την Ρώμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμβάλει στην αποστολή του αντιπυραυλικού συστήματος Samp-T, μαζί με την Γαλλία.
Στόχος να προσφερθεί στην Ουκρανία η καλύτερη δυνατή προστασία ιδίως για την περιοχή του Κιέβου. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο έως τώρα διέψευδε ότι έχει ληφθεί επίσημη απόφαση και επέμενε ότι το σχετικό διάταγμα βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
Ο Τύπος όμως αναφέρεται σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες για την παροχή του Samp-Τ, μίλησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει πάντως το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την νέα αυτή παροχή οπλικού συστήματος, πρόκειται να το αναλάβει η Γαλλία.
Με τα όπλα …στην ειρήνη …
Πριν λίγο, δε, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στο όλο θέμα και υπογράμμισε: “Εργαζόμαστε με στόχο την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος Samp-Τ, με πρωτοβουλία της χώρας μας και της Γαλλίας. Ελπίζουμε, η αποστολή αυτή να μπορέσει να γίνει σύντομα”. Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε δε ότι “τα όπλα είναι ένα μέσο άμυνας που θα έπρεπε να οδηγήσει στην ειρήνη, μια δίκαιη ειρήνη”.
Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώην αρχηγός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Λεονάρντο Τρικάρικο, σε δηλώσεις του εξέφρασε σκεπτικισμό: “ακόμη και η αποστολή μιας μόνον συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Sampt-Τ μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια, τα οπλικά μας συστήματα δεν εκσυγχρονίστηκαν όπως θα έπρεπε”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Τρικάρικο θεωρεί, τέλος, ότι το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά, και από το κοινοβούλιο της Ρώμης.