
Το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο τη Δευτέρα (3/3), καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, δημιούργησαν ένα αισιόδοξο κλίμα για τη ζήτηση καυσίμων, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω πιθανών δασμών από τις ΗΠΑ παραμένει. .
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό Brent σημειώνει άνοδο 0,21% στα 72,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 69,80 δολάρια το βαρέλι, κινούμενο ελαφρώς ανοδικά κατά 0,10% στα 69,83 δολάρια.
Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν μετά τα επίσημα στοιχεία του Σαββάτου (1/3) που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες και ο υψηλότερος όγκος αγορών οδήγησαν σε σταθερή αύξηση της παραγωγής. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Κίνας, η οποία αρχίζει στις 5 Μαρτίου, για περαιτέρω μέτρα στήριξης της ταλαιπωρημένης οικονομίας της.
Ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore, δηλώνει ότι ένας από τους πιθανούς παράγοντες για την άνοδο των τιμών ήταν ότι «ο δείκτης PMI μεταποίησης της Κίνας NBS κινήθηκε ξανά σε επεκτατικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».
Ωστόσο, προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας μπορεί να μην είναι ενθαρρυντικές, καθώς ένας άλλος γύρος δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το Brent και το WTI σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους σε διάστημα τριών μηνών, καθώς η απειλή δασμών από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και μείωσε την όρεξή τους για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Το γενικότερο κλίμα βελτιώθηκε μετά από τη σύνοδο κορυφής την Κυριακή (2/3), όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το έθνος του, μόλις δύο ημέρες μετά τη σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μαζί του και τη διακοπή της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή (3/2) ότι πιστεύει ότι μπορεί να σώσει τη σχέση του με τον Τραμπ, αλλά ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι παραμένει έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πίστευε ότι και οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες.
Η δραματική αναμέτρηση έχει αυξήσει την προοπτική μιας αμετάκλητης ρήξης μεταξύ των δύο ηγετών και μιας πιθανής χωριστής ειρήνης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, αναφέρει σε σημείωμά της η αναλύτρια της RBC Capital Helima Croft.
«Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε ταχύτερη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ιδίως εκείνων που εφαρμόζονται εξ ολοκλήρου μέσω εκτελεστικού διατάγματος», υπογραμμίζει η Croft.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια έχουν εγείρει ανησυχίες για τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων της, με ένα άλλο εργοστάσιο στη ρωσική πόλη Ούφα να φέρεται να έχει πάρει φωτιά.
Για το 2025, οι αναλυτές διατηρούν σε μεγάλο βαθμό σταθερές τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 74,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναμένουν ότι οι όποιες επιπτώσεις από περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ θα εξισορροπηθούν από την άφθονη προσφορά και μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Αν και οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Ιράκ να επαναλάβει τις εξαγωγές από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, οκτώ διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν θα επαναλάβουν τις μεταφορές μέσω του λιμανιού Ceyhan της Τουρκίας, λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες και τις εγγυήσεις πληρωμής για τις προηγούμενες και μελλοντικές εξαγωγές.
Ανακάμπτει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο το μεσημέρι της Δευτέρας (3/3) μετά την «ελεύθερη πτώση» του κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία έπεσε μάλιστα σε ετήσιο χαμηλό.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο, φτάνοντας στα 46.150 δολάρια με άνοδο της τάξης του 4,129%.
Την ίδια στιγμή, ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,22% στα 2.883,45 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,73% στα 32,04 δολάρια, ενώ, και ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 0,86% στα 4,587 δολάρια.
Ως προς τα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο χάνει κατά 0,75% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0452 δολάριο ανά ευρώ. Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται κατά 0,54% στο 1,2652 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται επίσης κατά 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στη 0,826 βρετανική λίρα ανά ευρώ.