27.5 C
Athens
July 2, 2022
Image default
WORLD

Η “πεινασμένη” από τον ήλιο Σουηδία στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια για να καλύψει το κενό ισχύος

Η Σουηδία, γνωστή για τους μακρινούς σκοτεινούς χειμώνες της με ελάχιστο φως της ημέρας, βλέπει μια έκρηξη ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.


Η αξιοποίηση της όποιας ηλιοφάνειας της χώρας αναδεικνύεται ως η ταχύτερη λύση για την κάλυψη μέρους του κενού που αφήνουν οι δύο κλειστοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στη νότια Σουηδία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανίες. Με τις ελλείψεις να συσσωρεύονται στην περιοχή και τους καταναλωτές να επιθυμούν να εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια σε σταθερές τιμές, η ηλιακή ενέργεια πλησιάζει γρήγορα την αιολική, καθώς οι κατασκευαστές τοποθετούν πάνελ σε στέγες και ανεκμετάλλευτες εκτάσεις σε κατοικημένες περιοχές. 

Αν και η έλλειψη ηλιακού φωτός αποτελεί εμπόδιο, κάθε κομμάτι της νέας δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Σουηδία. Τα έργα κατασκευάζονται επίσης γρήγορα επειδή οι προγραμματιστές μπαίνουν απευθείας σε συμφωνίες πώλησης ενέργειας με τους καταναλωτές και δεν εξαρτώνται από την κρατική στήριξη, δήλωσε ο Harald Overholm, διευθύνων σύμβουλος της Alight AB, η οποία ξεκίνησε τον μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό της Σουηδίας αυτόν τον μήνα.

Οι εταιρείες στοχεύουν σε μια γρήγορη αύξηση, ωθώντας τη συνολική δυναμικότητα στη χώρα στα 2 γιγαβάτ φέτος. Αυτό είναι περισσότερο από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Ρίνγκαλς που σταμάτησαν το 2020 και θα καλύψει το χάσμα με τη Δανία, μια από τις πρώτες χώρες που δραστηριοποιήθηκαν στη βιομηχανία στην περιοχή.

“Είμαστε πολύ καλοί στη δημιουργία συμβάσεων απευθείας με εμπορικούς εταίρους που χρησιμοποιούν ενέργεια και αυτό είναι που οδηγεί την ανάπτυξή μας”, δήλωσε ο Harald Overholm, διευθύνων σύμβουλος της Alight.

Πυρηνική τρύπα


Ο περασμένος χειμώνας κατέδειξε την τρύπα που άφησαν πίσω τους οι δύο ατομικοί αντιδραστήρες, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το καθήκον της επίλυσης μιας αποκλίνουσας αγοράς. Ενώ τα τεράστια υδροηλεκτρικά και αιολικά έργα έχουν διατηρήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον αραιοκατοικημένο βορρά υπό έλεγχο, η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας και η συμφόρηση των δικτύων έχουν αναγκάσει το νότο να εισάγει κατά καιρούς ενέργεια. 

Ο νότος φιλοξενεί μεγάλους χρήστες, όπως το εργοστάσιο χάλυβα της SSAB AB και τα εργοστάσια χαρτιού και χαρτοπολτού της Stora Enso Oyj. Όμως η ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή δεν ήταν αρκετές για να ξεπεραστεί η διαδικασία αδειοδότησης για νέα αιολική ενέργεια και η επέκταση του δικτύου. Οι δήμοι και τα νοικοκυριά παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις μεγάλες ανεμογεννήτριες και τις πολύ ορατές ενεργειακές υποδομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι προγραμματιστές ηλιακής ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Χρησιμοποιούν ανεκμετάλλευτη γη ή εγκαθιστούν πάνελ σε στέγες, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολο το να ενσωματωθούν. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα έργα εξασφαλίζουν επίσης μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης απευθείας με τους πελάτες, οι οποίες είναι αρκετές για να βγάλουν τα έξοδά τους χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Οι αγοραστές μένουν λιγότερο εκτεθειμένοι σε μια πολύ ασταθή αγορά.

“Η ηλιακή ενέργεια είναι δύο φορές πιο δημοφιλής στη Σουηδία από την αιολική στις δημοσκοπήσεις”, δήλωσε ο Overholm. “Δεν ενοχλεί, δημιουργεί μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, δεν αποκλείει μακροπρόθεσμα άλλες χρήσεις της γης, δεν αλλάζει η θέα του ορίζοντα, δεν δημιουργούμε ήχους, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να αντιταχθεί κανείς”.

Η Alight ξεκίνησε αυτό το μήνα το έργο 18 μεγαβάτ στο Skurup, το οποίο θα πουλάει την παραγωγή του σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών εστιατορίου. Ακολούθησε μια παρόμοια συμφωνία με τη Swedbank AB για μια άλλη τοποθεσία στο Linkoping. Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον άλλα 600 μεγαβάτ ισχύος στη νότια Σουηδία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.   

Άλλες εταιρείες όπως η Helios Nordic Energy AB, η OX2 AB και η European Energy A/S σχεδιάζουν επίσης νέα δυναμικότητα. 

Έλλειψη ηλιοφάνειας


Όμως οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση – την έλλειψη ηλιοφάνειας. Κατά τη διάρκεια του πιο σκοτεινού μήνα Δεκεμβρίου, η νότια Σουηδία έχει μόνο περίπου τις μισές ώρες ηλιοφάνειας σε σχέση με το Μόναχο ή περίπου το ένα τέταρτο σε σχέση με τη Μαδρίτη. 

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγαβάτ ηλιακής ισχύος στη χώρα μπορεί να παράγει μόλις το 14% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει ένα μεγαβάτ πυρηνικής ισχύος που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια αυτών των μακρών σκοτεινών χειμώνων, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει στην κορύφωσή της.

Η πρόκληση αυτή σήμαινε ότι η ηλιακή βιομηχανία της σκανδιναβικής περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από άλλα ευρωπαϊκά βαριά ονόματα, με τη Γερμανία να έχει 55 γιγαβάτ και την Ισπανία 16 γιγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg NEF.

Αν και η προστιθέμενη δυναμικότητα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τους κλειστούς αντιδραστήρες, θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές στη νότια Σουηδία, σύμφωνα με τον Christian Holtz, σύμβουλο ενεργειακών αγορών της Merlin & Metis AB στη Στοκχόλμη. 

“Αν κοιτάξουμε τη Γερμανία που επίσης έκλεισε πυρηνικούς σταθμούς και δημιούργησε μεγάλη ηλιακή ισχύ, μπορείτε να δείτε μια σαφή επίδραση στις τιμές με πολύ χαμηλά επίπεδα στα μέσα των ημερών”, είπε. “Αρχίζουμε να προσθέτουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες και στη Σουηδία που θα κάνουν τη διαφορά”

Related posts

Υπερδνειστερία: Σε πλήρη επιφυλακή τα ρωσικά στρατεύματα – Εκατέρωθεν κατηγορίες από Ρωσία και Ουκρανία

banks

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Intel

banks

Εισαγγελέας Νέας Υόρκης: Ο Άντριου Κουόμο “παρενόχλησε σεξουαλικά” πολλές γυναίκες

banks

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της επέκτασης στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο έδειξε ο δείκτης ISM

banks

H Ουκρανία χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μερική περικοπή στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

banks

Προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να μην υποτιμούν τους κινδύνους για τα επισφαλή δάνεια

banks