Τις τελευταίες ώρες η περίφημη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση στο δίκτυο του ΟΣΕ έχει αρχίσει να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Την συνάφεια της υλοποίησής της με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών επαναφέρουν πρώτα και κύρια οι συγγενείς των 57 θυμάτων βάζοντας στο στόχαστρό τους κατά βάση τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατονομάζουν ευθέως τα τελευταία 24ωρα οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν σε όλες τους τις δημόσιες παρεμβάσεις και στις συνεντεύξεις τους. Το θέμα έβαλε πιο εμφατικά και για άλλους θεαματικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος εκτός πορίσματος εξέφρασε σε «συναισθηματική φόρτιση» την άποψη ότι φταίνε για το θάνατο των 57 επιβατών οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου που καθυστέρησαν όπως είπε την υλοποίηση της 717.
Η δήλωσή του αυτή κατά την παρουσίαση του πορίσματος το οποίο για πολλούς είναι κόλαφος για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και για την κατάσταση των σιδηροδρόμων σε όλα τα επίπεδα με κορυφαίο την υποστελέχωση του Οργανισμού επί της υπουργίας του, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων για τη σκοπιμότητά της από τη στιγμή που στο πόρισμα υπάρχει ρητή αναφορά ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την 717 αναζητώντας τα αίτια της τραγωδίας.
Αποπροσανατολισμός
Από την αντιπολίτευση πολλοί μιλούν για προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών στο παρελθόν καθώς όπως σημειώνεται κάθε φορά που από την κυβέρνηση και τη ΝΔ θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτησή από τις αποδεδειγμένα ατομικές ευθύνες υπουργών της ΝΔ επαναφέρουν τη συζήτηση στην σύμβαση 717 μιλώντας για διαχρονικές ευθύνες, όταν στο ίδιο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ περιγράφονται σαφώς ατομικές ευθύνες.
Έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με νόημα ότι την ώρα που γινόταν το μπάζωμα τρεις ημέρες μετά την τραγωδία η κυβέρνηση και η ΝΔ επικέντρωνε την αντιπαράθεση στο ανθρώπινο λάθος, αλλά και στην σύμβαση 717 και αν υπήρχε ή όχι τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.
Στο κάδρο ο Σπίρτζης
Πίσω από αυτή τη συζήτηση στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν μια προσπάθεια από διάφορες πλευρές που συντηρούν αυτή τη συζήτηση να μπει στο κάδρο ο Χρήστος Σπίρτζης για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κρούουν ανοιχτές θύρες» είναι η απάντηση που δίνουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί πρωτίστως ο κ. Σπίρτζης ήδη από πέρσι και αφού η ΝΔ απέρριπτε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή είχε ρητά και κατηγορηματικά ζητήσει την ενεργοποίηση διάταξης του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργού προκειμένου να συσταθεί ειδική προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να ελεγχθεί ως πρώην υπουργός μεταφορών πέρα από την αποσβεστική περίοδο.
«Ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου (του πρώην Υπουργού) ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
Αυτά έγραφε ο κ. Σπίρτζης στις 21 Μαρτίου του 2024 στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής με κοινοποίηση και στους αρχηγούς των κομμάτων με τον κ. Τασούλα τότε σιωπηρά να την απορρίπτει καθώς δεν απάντησε ποτέ επίσημα στο αίτημα του πρώην υπουργού μεταφορών να ελεγχθεί παρά την παραγραφή.
Πρόκληση
Χθες όμως ο κ. Σπίρτζης επανήλθε στην πρότασή του, αλλά αυτή τη φορά η παραίνεσή του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του δεν αφορούσε μόνο στον κ. Καραμανλή αλλά και στους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 14-15, επί κυβέρνησης δηλαδή Σαμαρά – Βενιζέλου.
«Όποιος έχει διατελέσει σε θέση ευθύνης υπάρχει τρόπος από το Σύνταγμα να παρακαμφθούν και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι παραγραφές και να ζητήσουν οι ίδιοι οι υπουργοί έστω και αν ακούγεται το όνομά τους και ας ήταν και πριν δεκαπέντε χρόνια να ελεγχθούν» είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.
«Λάθος η αρχική σύμβαση 717»
Ουσιαστικά ο κ. Σπίρτζης βάζει στο κάδρο την τότε πολιτική ηγεσία που χειρίστηκε τη σύμβαση η οποία σύμφωνα με τον πρώην υπουργό μεταφορών που την παρέλαβε ήταν «λάθος» και αυτό όπως πρόσθεσε «το λέει με τέσσερις αποφάσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ΕΔΕΛ και οι εισαγγελείς που έκανα ελέγχους. Διότι υπήρχαν μέσα στην αρχική σύμβαση υλικά που δεν είχαν πιστοποιητικά ασφαλείας, υλικά που δεν παράγονταν, λιγότερες ποσότητες, συστήματα που δεν υπήρχαν μέσα στη σύμβαση».
Μάλιστα όπως είπε αν η ΕΡΓΟΣΕ το 2016 ολοκλήρωνε την αρχική σύμβαση δεν θα υπήρχε η νέα τηλεδιοίκηση και για αυτό τότε επί υπουργίας του επελέγη η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης η οποία μετά από μια γραφειοκρατία δυο ετών και με το έργο να προχωρά παράλληλα με τις νομικές και εκκρεμότητες και τους τεχνικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες «καθάρισε» και ήταν έτοιμη να υπογραφεί.
Ο κ. Καραμανλής ωστόσο όπως είπε ο κ. Σπίρτζης από τα μέσα του 2019 που ανάλαβε υπουργός καθυστέρησε να υπογράψει την συμπληρωματική σύμβαση δυο χρόνια.