Διατήρηση του αδιεξόδου και το Κυπριακό στον «πάγο» δείχνει να επιθυμεί η Τουρκία, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να ρίχνει στα βράχια με επίσημη ανακοίνωση την προσπάθεια για μία τριμερή συνάντηση στις 13 Αυγούστου.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει τριμερής συνάντηση στις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο να συζητηθεί το άνοιγμα του δρόμου για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Τατάρ
«Η θέση μας για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου καταγραφεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς. Πρόθεση των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στην τουρκική πλευρά. Δεν πέφτουμε σε αυτά τα παιχνίδια» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Τατάρ. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «ενόσω είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν χρειάζεται να συναντηθούμε σε τριμερή ή άλλης μορφής συνάντηση».
Ο Χριστοδουλίδης από την πλευρά του δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ακόμα και αν δεν υπάρχει τριμερής, ενώ χαρακτήρισε τη δήλωση Τατάρ ως πλήρη απαξίωση προς τα ΗΕ, προς την ΕΕ, αλλά και προς τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους.
Η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό στην πολιτική της και να αξιοποιήσει το αδιέξοδο που επιχειρεί να παρατείνει, με φόντο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι επιχειρήθηκε για μία ακόμα φορά στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να ανοίξει ζήτημα αναβάθμισης του ψευδοκράτους δείχνει σαφώς τις προθέσεις της Άγκυρας.
Η προσπάθεια στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας
Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», η Άγκυρα επιχείρησε να κινηθεί στην κατεύθυνση αναβάθμισης του στάτους κβο των κατεχομένων σε συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Στόχος ήταν η πολιτική αναβάθμιση της αποκαλούμενης «ΤΔΒΚ» προσπάθεια στην οποία είχε αναφερθεί και ο Τατάρ πριν από μερικές βδομάδας, σημειώνοντας ότι τα κατεχόμενα θέλουν τη βοήθεια του Οργανισμού Ισλαμική Συνεργασίας για να πετύχουν αναγνώριση.
Στις τουρκικές προσπάθειες αντέδρασαν σαφώς εννέα μέλη του Οργανισμού, που κατέθεσαν και προφορικές επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα αυτές να μην επιτύχουν το στόχο τους. Πιο συγκεκριμένα προφορικές επιφυλάξεις κατέθεσαν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Γουιάνα, το Καζακστάν, το Μπαχρέιν το Ιράκ και το Μαρόλο.
Με το Κάιρο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα και αν η Άγκυρα επιδιώκει μέσω της επαναπροσέγγισης που επιχειρείται να φέρει την Αίγυπτο στα νερά της. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, μάλιστα την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί.
Τι αντάλλαγμα θα ζητήσει ο Ερντογάν
Για την Άγκυρα ωστόσο το Κυπριακό είναι θεωρείται, σταθερά, ένα ασφαλές πεδίο διπλωματικού εκβιασμού, στο οποίο μπορεί να παίζει το δικό της παιχνίδι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.
Το αν θα δεχθεί ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει μία στροφή, η οποία θα επιτρέψει – τουλάχιστον – επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αυτό θα εξαρτηθεί από τα ανταλλάγματα που θα του προσφερθούν, όπως αναγνωρίζουν τόσο ελληνοκυπριακές όσο και τουρκοκυπριακές πηγές. Και ανάλογα να αλλάξει και η συμπεριφορά του Ερσίν Τατάρ.
Το ερώτημα είναι σε αυτή τη φάση ποιο αντάλλαγμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον Ερντογάν και να γίνει αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βρεθεί. Και οι περισσότεροι που παρακολουθούν τις εξελίξεις δηλώνουν τουλάχιστον απαισιόδοξοι.
Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Αθήνας – Λευκωσίας
Την ίδια στιγμή ο Χριστοδουλίδης έσπευσε να διαψεύσει φήμες περί έντασης στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας λόγω Γεραπετρίτη και πιο συγκεκριμένα με μία δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών περί έλλειψης πολιτικής γενναιότητας, η οποία οδήγησε σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία. Σύμφωνα δε με το Γεραπετρίτη η δήλωση αφορούσε την τουρκική πλευρά και όχι την ελληνοκυπριακή ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν καμιά απολύτως διάσταση απόψεων ή διαφορετικές προσεγγίσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση».
Στην Αθήνα κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Γεραπετρίτη, «όπου η προφανής δήλωσή του ήταν ότι η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας αφορούσε στην Τουρκία, οδηγώντας το Κυπριακό σε ακινησία και πιο ακραίες θέσεις», η οποία τόνιζαν ότι «υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών». Διεμήνυαν δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών, σε πεισμα όσων πρεσβεύουν την αδράνεια, θα συνεχίσει, σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, τη μεγάλη εθνική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».