Wednesday, February 12, 2025
6.4 C
Athens

Η CIA λέει τώρα ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από κινέζικο εργαστήριο

“Η CIA αξιολογεί με χαμηλή σιγουριά ότι η προέλευση της πανδημίας από εργαστηριακή διαρροή είναι πιο πιθανή από μια φυσική προέλευση με βάση το διαθέσιμο σώμα των αναφορών”, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA στο NBC News. “Η CIA συνεχίζει ωστόσο να εκτιμά ως εύλογα τόσο τα σενάρια που σχετίζονται με την εργαστηριακή διαρροή όσο και τα σενάρια φυσικής προέλευσης της πανδημίας”.

Η κίνηση έρχεται μια μέρα μετά τον διορισμό του Τζον Ράντκλιφ ως νέου διευθυντή της CIA. Ο Τζον Ράντκλιφ είχε δηλώσει την Παρασκευή σε συνέντευξή του ότι οι αμερικανικές πληροφορίες και η επιστήμη πιστεύουν πως η προέλευση του κορονοϊού οφείλεται σε τυχαία έκλυση ή “εργαστηριακή διαρροή” του συγκεκριμένου ιού, από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν, το ερευνητικό ίδρυμα στη Γιουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη του 2019.

Το ερώτημα για το πώς εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος ιός στους ανθρώπους παραμένει ακόμη υπό συζήτηση. 

Μερικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο ιός πέρασε με φυσικό τρόπο στους ανθρώπους από νυχτερίδες ή άλλο ενδιάμεσο είδος, πιθανώς σε μια αγορά θαλασσινών στη Γιουχάν στα τέλη του 2019.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, πιστεύουν ότι “ξέφυγε” από την βιολογική έρευνα που διεξάγονταν στην περιοχή, επικαλούμενοι την τοποθεσία από όπου ξεκίνησε η πανδημία, καθώς και αμερικανικά έγγραφα χρηματοδότησης των βιολογικών ερευνών του περιγράφουν το έργο στο Ινστιτούτου Ιολογίας της Γιουχάν σε παρόμοιους ιούς.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε εργαστηριακή προέλευση της πανδημίας. Οι New York Times, οι οποίοι ανέφεραν για πρώτη φορά την αλλαγή θέσης της CIA, έχουν γράψει ωστόσο σε ρεπορτάζ τους ότι η CIA πιστεύει ότι η κινεζική ηγεσία δεν γνωρίζει και δεν θέλει να μάθει την προέλευση του ιού καθώς αν αποδειχθεί η θεωρία της έκλυσης του κορωνοΐου από εργαστήριο, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις με την Κίνα, τη δημόσια υγεία και το μέλλον της έρευνας για τους ιούς.

Η απόφαση για τη δημοσιοποίηση του εν λόγω σεναρίου  είναι μια από τις πρώτες που έλαβε ο νέος διευθυντής της CIA. Ο Τζον Ράτκλιφ ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ, υποστήριζε επί μακρόν τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

Σε συνέντευξή του στο Breitbart News, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Ράτκλιφ δήλωσε ότι ήθελε η CIA να εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση της σχετικά με την προέλευση του ιού και να “βγει από το περιθώριο”.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η νέα αξιολόγηση δεν βασίζεται σε νέες πληροφορίες και ότι προϋπήρχε της κυβέρνησης Τραμπ. Η επανεξέταση φέρεται να διατάχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης Μπάιντεν και ολοκληρώθηκε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τη Δευτέρα.

Η έννοια της “χαμηλής εμπιστοσύνης” άλλωστε σημαίνει ότι οι πληροφορίες που υποστηρίζουν τη νέα θέση της CIA για την προέλευση του κορωνοϊού είναι ελλιπείς, ασαφείς ή αντιφατικές. 

Διαβάστε ακόμη:

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE