16.2 C
Athens
April 1, 2023
Image default
WORLD

Η Saudi Aramco δημοσιεύει εκρηκτικά ετήσια κέρδη και αυξάνει το μέρισμα

Η Saudi Aramco αύξησε απροσδόκητα το μέρισμά της και δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες της, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει μια χιονοστιβάδα μετρητών που προέκυψε από την περσινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο και αυξημένα κατά 46% από το 2021. Οι επιδόσεις της ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές πετρελαίου.

Η Aramco αύξησε το μέρισμά της – μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας – σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.

Οι ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως η Chevron και η Shell, ανακοίνωσαν επίσης εντυπωσιακά κέρδη και επιστρέφουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω μεγαλύτερων μερισμάτων και επαναγορών. Η Aramco, μέχρι τώρα, έχει επικεντρωθεί στη χρήση των επιπλέον μετρητών της για την αύξηση της παραγωγής.

Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί από τα μέσα του 2022 και έχουν χάσει άλλο ένα 4% φέτος, με το Brent να διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει “γερακίσια” όσον αφορά τον πληθωρισμό και οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται σε σαφή καθοδική πορεία μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τα κέρδη της εταιρείας αποδυναμώθηκαν στα 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το ποσό αυτό ήταν μειωμένο από 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Η Aramco θα δημοσιεύσει πλήρη οικονομικό απολογισμό τη Δευτέρα

Η Saudi Basic Industries, μια εταιρεία χημικών που ελέγχεται από την Aramco, είδε τα έσοδά της να υποχωρούν στα τέλη του 2022, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επιβάρυνε την κατανάλωση των πάντων, από τα πλαστικά μέχρι τα οικοδομικά υλικά.

Kίνα

Πολλοί traders εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει αργότερα φέτος, ίσως και πάλι στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ενισχύεται στην Κίνα με την επαναλειτουργία της οικονομίας της.

Η Aramco επανέλαβε ότι υπάρχουν πολύ λίγες επενδύσεις παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι μια σφιχτή αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικρίνει τις δυτικές κυβερνήσεις και τις ενεργειακές εταιρείες για την προσπάθεια πολύ γρήγορης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Η Aramco, αντίθετα, δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια δυναμικότητά της σε πετρέλαιο σε 13 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2027 από 12 εκατομμύρια βαρέλια, και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% αυτή τη δεκαετία.

Η παραγωγή αργού ανήλθε κατά μέσο όρο σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022, το υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ το βασίλειο. Αυτό συνέβη καθώς ο ΟΠΕΚ+ – μια συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – επέλεξε να αντλήσει περισσότερο μετά τις βαθιές περικοπές της προσφοράς το 2020, καθώς η πανδημία του κοροναϊού επιδεινώθηκε.

Related posts

Μαφιόζικα κυκλώματα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι βασικοί φορείς εμπορίας ναρκωτικών σε Βαλκάνια και ΕΕ

banks

Η Φινλανδία κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη συζήτηση στο κοινοβούλιο επί του σχετικού νομοσχεδίου

banks

Βέβαιος δηλώνει για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου ο πρωθυπουργός Κούρτι

banks

Το Κρεμλίνο απέρριψε το δημοσίευμα της Daily Mail ότι Ρώσοι πράκτορες παρακολουθούσαν το κινητό της Λιζ Τρας

banks

Οι Κούρδοι της Συρίας ζητούν βοήθεια από ΗΠΑ και Ρωσία εναντίον του Ερντογάν

banks

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα

banks