Ένα άριστο ξεκίνημα στα 3ετή business plans των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων τους προς επιχειρήσεις στο 16,5%, σύμφωνα με τη UBS, με τον οίκο να τονίζει πως η επίδοση αυτή ξεχωρίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές και η αναθεώρηση των business plans που αναμένεται με τα αποτελέσματα του κλάδου για το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν περαιτέρω καταλύτη, σημειώνουν οι αναλυτές.
Η UBS συστήνει την αγορά και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δίνει τιμή-στόχο στα 2,42 ευρώ για την Alpha Bank (περιθώρια ανόδου 40%), στα 3 ευρώ για τη Eurobank (+28%), στα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (+38%) και στα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (+36%).
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό για τα κέρδη του κλάδου αλλά και βασικό στοιχείο της επενδυτικής περίπτωσης των τραπεζών. Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για μέση ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων κατά 9% στο διάστημα 2023-2026, με φόντο και την αισιόδοξη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2025.
Συνολικά, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε στο 9,1%, με τα επιχειρηματικά δάνεια να αυξάνονται κατά 16,5%, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά συνεχίζουν να συρρικνώνονται (-3,8% ).
Οι καθαρές πιστωτικές ροές δείχνουν ισχυρές προσθήκες επιχειρηματικών δανείων από τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς και επιβράδυνση της συρρίκνωσης στα στεγαστικά δάνεια τον Νοέμβριο του 2024.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει η UBS, το μείγμα καταθέσεων δεν έχει στραφεί προς τις προθεσμιακές καταθέσεις όπως περίμεναν αρχικά οι τράπεζες, με τις καταθέσεις όψεως να παραμένουν περίπου στο 75%, στηρίζοντας τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η UBS δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δυναμικές στις αποδόσεις των δανείων και στο κόστος χρηματοδότησης, καθώς, όπως αναμενόταν, η συνολική απόδοση των επιχειρηματικών δανείων έχει αρχίσει να συρρικνώνεται αφότου κορύφωσε τον Ιανουάριο του 2024, ενώ οι αποδόσεις στα δάνεια προς νοικοκυριά παραμένουν πιο σταθερές.
Κατόπιν τούτων, ο οίκος δηλώνει θετικός απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους για το τέταρτο τρίμηνο. Η UBS βλέπει περιθώρια για περαιτέρω re-rating και εκτιμά ότι η προοπτική για υψηλότερες διανομές κεφαλαίου είναι σημαντικά.