Θετική η Citi για ΜΕΤΚΑ – Θα «ξεκλειδώσει» αξία για τη Metlen

Θετικά βλέπει η Citi την πιθανή εισαγωγή της METKA στο Euronext Athens, καθώς μπορεί να απελευθερώσει αξία για τη Metlen, προσφέροντας παράλληλα στις δραστηριότητες υποδομών και παραχωρήσεων του ομίλου ανεξάρτητη πρόσβαση σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σε ανάλυσή της στις 7 Οκτωβρίου, η Citi διατηρεί τη σύσταση Buy για τη μετοχή της Metlen και την τιμή-στόχο των 52 ευρώ, έναντι τιμής 49,68 ευρώ στις 6 Οκτωβρίου. Η εκτιμώμενη απόδοση από την άνοδο της μετοχής ανέρχεται σε 4,7%, ενώ, μαζί με τη μερισματική απόδοση 3%, η συνολική προσδοκώμενη απόδοση διαμορφώνεται στο 7,7%.

Ειδικότερα, η Metlen έχει ανακοινώσει την έναρξη στρατηγικής αξιολόγησης των δραστηριοτήτων της στις υποδομές και τις παραχωρήσεις, εξετάζοντας τη συγκέντρωση των κατασκευαστικών εργασιών, των παραχωρήσεων, των επενδύσεων σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και της διαχείρισης εγκαταστάσεων υπό τη METKA, ως αυτοτελή εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να διερευνήσει τη δυνατότητα εισαγωγής της METKA στο Euronext Athens, διατηρώντας την πλειοψηφική συμμετοχή της.

Σύμφωνα με τη Citi, η συγκεκριμένη προοπτική αποτελεί θετική εξέλιξη για τη μετοχή της Metlen, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει την αξία του τομέα και να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων ανεξάρτητα από τη μητρική εταιρεία.

Η ανάπτυξη των υποδομών και ο στόχος για EBITDA 150 εκατ. ευρώ

Η Citi υπογραμμίζει ότι οι δραστηριότητες υποδομών και παραχωρήσεων της Metlen έχουν καταγράψει ταχεία ανάπτυξη από το 2024. Τα έσοδα του τομέα διπλασιάστηκαν το 2025, φτάνοντας τα 600 εκατ. ευρώ, από 250 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ για το 2026 ο οίκος εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην κερδοφορία. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 100 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026 ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, επίδοση που, σύμφωνα με τη Citi, προμηνύει ακόμη μία χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο οίκος θεωρεί ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Metlen για EBITDA 150 εκατ. ευρώ από τις παραχωρήσεις μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας στη συνέχεια.

Η αποτίμηση και οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη

Η τιμή-στόχος των 52 ευρώ για τη Metlen προκύπτει από τον μέσο όρο δύο μεθόδων αποτίμησης, της προεξόφλησης ταμειακών ροών στο πλαίσιο της αποτίμησης των επιμέρους δραστηριοτήτων του ομίλου και της αποτίμησης με βάση τον πολλαπλασιαστή αξίας επιχείρησης προς EBITDA (EV/EBITDA).

Για την πρώτη μέθοδο, η Citi χρησιμοποιεί σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (WACC) 9% και ρυθμό ανάπτυξης στο διηνεκές 2%. Στη συνέχεια, αφαιρεί τον καθαρό δανεισμό και τα δικαιώματα μειοψηφίας, προκειμένου να υπολογίσει την καθαρή παρούσα αξία.

Για τη δεύτερη μέθοδο εφαρμόζει πολλαπλασιαστή 7,5 φορές στα εκτιμώμενα μέσα EBITDA της διετίας 2026-2027, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της μετοχής. Η προσέγγιση αυτή αντανακλά την εκτίμηση της Citi για ενισχυμένη κερδοφορία στον τομέα του αλουμινίου και σταθερές ταμειακές ροές από την ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, οι πωλήσεις της Metlen αναμένεται να διαμορφωθούν στα 7,53 δισ. ευρώ το 2026, στα 7,76 δισ. ευρώ το 2027 και στα 7,61 δισ. ευρώ το 2028, έναντι 7,67 δισ. ευρώ το 2025. Τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 828,9 εκατ. ευρώ το 2026, 926,4 εκατ. ευρώ το 2027 και 1,08 δισ. ευρώ το 2028, από 392,1 εκατ. ευρώ το 2025.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) προβλέπεται να αυξηθούν από 2,22 ευρώ το 2025 σε 4,83 ευρώ το 2026, 5,41 ευρώ το 2027 και 6,15 ευρώ το 2028. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από 22,4 φορές το 2025 σε 10,3 φορές το 2026, 9,2 φορές το 2027 και 8,1 φορές το 2028. Ο πολλαπλασιαστής EV/EBITDA προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 8,9 φορές το 2026, 8 φορές το 2027 και 6,8 φορές το 2028.

Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική, η Citi εκτιμά ότι το μέρισμα ανά μετοχή θα αυξηθεί από 0,79 ευρώ το 2025 σε 1,72 ευρώ το 2026, 1,93 ευρώ το 2027 και 2,19 ευρώ το 2028. Η καθαρή μερισματική απόδοση προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,5% το 2026, 3,9% το 2027 και 4,4% το 2028.

Διατηρώντας τη θετική της στάση για τη μετοχή, η Citi επισημαίνει ότι η Metlen βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην καμπύλη κόστους παραγωγής αλουμινίου, γεγονός που θα μπορούσε να της επιτρέψει να επωφεληθεί από υψηλότερες τιμές αλουμινίου και αλουμίνας. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Protergia είναι καλά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης στην ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης ο στόχος για εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ 2 GW στην Ελλάδα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εξωτερικό και οι προοπτικές ανάπτυξης στην παραγωγή κρίσιμων μετάλλων, όπως το γάλλιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Bloomberg: Έντονη συζήτηση στην ΕΚΤ για τα επιτόκια τον Οκτώβριο

Έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης στα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα κληθούν να αποφασίσουν για την πορεία των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, Άντε Ζίγκμαν. "Αυξήσαμε τα επιτόκια στην τελευταία

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, μία ημέρα ύστερα από σφοδρές επιθέσεις κατά της χώρας. Ένα πρώτο πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 11 άλλων, εκ των οποίων οι 9 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλο χτύπημα προκάλεσε πυρκαγιά

Μαρινάκης: Στα 4 δισ. δολάρια οι αμερικανικές πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα

Στη διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια, οικονομική ασφάλεια και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα. Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας–ΗΠΑ , στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκαν

Μητσοτάκης προς αλιείς: Επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες – Θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα

Με εκπροσώπους των αλιέων στην Αρναία Χαλκιδικής συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας επιπλέον, συγκεκριμένα μέτρα στήριξης πέραν της επιδότησης πετρελαίου.  «Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά οικονομικά, να μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε με όρους ανταγωνιστικότητας» διαβεβαίωσε τους αλιείς ο πρωθυπουργός.  «Είμαστε σε περίοδο μεγάλων

Ουκρανία: Δώδεκα νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε λεωφορείο

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικό πλήγμα σε λεωφορείο στο Κραματόρσκ, πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η εισαγγελία της χώρας. "Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 άλλοι τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί", ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία στα μέσα κοινωνικής

Η Κίνα παρουσίασε μια υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε μια υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να διαδεχθεί τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2027. "Η υποψηφιότητα της δρος Σονγκ Λι μαρτυρά την ενεργό δέσμευση της Κίνας να συνεργαστεί στενά με όλα τα μέρη για την προώθηση από

Αττικά Πολυκαταστήματα: Επιταχύνει την ανάπτυξη με ισχυρές επιδόσεις και νέες επενδύσεις

Η επόμενη φάση ανάπτυξής της βρέθηκε στο επίκεντρο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Αττικά Πολυκαταστήματα που πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη απαρτία για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί του συνόλου των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα επαναγοράς έως 1,5 εκατ. ιδίων μετοχών για την επόμενη διετία, καθώς και

ΔΕΗ Fiber: Έφτασε σε 1,5 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ με 100% οπτική ίνα

Το ΔΕΗ Fiber συνεχίζει την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, διευρύνοντας την πρόσβαση σε internet 100% οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) για ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τη νέα επέκταση, το ΔΕΗ Fiber είναι πλέον διαθέσιμο σε Βόλο, Καλαμάτα, Λαμία, Αρτέμιδα, Άγιο Δημήτριο Αττικής, Πολίχνη και Συκιές Θεσσαλονίκης, προσφέροντας εγγυημένες ταχύτητες έως

Related Articles

Popular Categories