14.9 C
Athens
October 20, 2021
Image default
ECONOMY

Θ. Πελαγίδης: Τουρισμός και μεταποίηση αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται

Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση, όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης στο συνέδριο του ekyklos, με θέμα «Τουρισμός και Μεταποίηση. Ανταγωνιστικοί ή συμπληρωματικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας;».

Όπως εξήγησε, οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε ενδιάμεσα αγαθά, ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο τουρισμός δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένα από τις συνολικές εγχώριες εισροές του περίπου το 22% αγαθά από τη μεταποίηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι κυρίως είναι ένα έλλειμμα της μεταποίησης, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε πρόσθετες 350.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτόν.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μεταποίησης είναι η τόνωση της εγχώριας δαπάνης, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πολυπόθητη μεγέθυνση της κλίμακας των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην ένταξή τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς ιδίως δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμη η δυνατότητα της χώρας να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα ημιδιαμονής τους, και επομένως και δαπάνης τους.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε σχετικά ότι περίπου 80% των Ευρωπαίων θέλουν να ζήσουν σε ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που εργάζονται, ενώ περίπου το 1/3 των Γερμανών και των Γάλλων εργαζομένων θα δουλέψουν από απόσταση το 2022. Αυτό είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα όσον αφορά την προσέλκυσή τους, είπε.

Η Ελλάδα άλλωστε χρειάζεται κόσμο, ιδίως στις ολιγοπληθυσμιακές περιφέρειες εκτός Αττικής, αλλά χρειάζεται κι ένα ποιοτικό άλμα στο ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που σημαίνει δραστικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, επισήμανε. Αυτό απαιτεί, συνέχισε, και μια συναίνεση μέσα στο πολιτικό σύστημα. Αλλά και περισσότερη αξιοκρατία, μαζί με κάποια απόσταση από κάθε εκδοχή λαϊκισμού ή «ευχάριστης πολιτικής», όπως και περιορισμό του συστήματος «ανταλλαγής εξυπηρετήσεων». Όλα χαρακτηριστικά διαρθρωτικά, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, οι ταλαντούχοι νέοι θα συνεχίσουν να αποχωρούν για το εξωτερικό, σημείωσε.

Τέλος, για τον πληθωρισμό ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι πρόκειται για πληθωρισμό κόστους, ενώ για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ανέφερε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η διάρκεια της ικανοποιητικής μεγέθυνσης στον χρόνο όπως και το περιεχόμενο της, διευκρινίζοντας ότι έχει σημασία η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, δηλαδή, η λεγόμενη εντατική μεγέθυνση, και ότι αυτό μένει να φανεί δεδομένων των δυσκολιών από την εσπευσμένη «πράσινη μετάβαση» και τον πληθωρισμό κόστους.

Related posts

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 10 Ιουλίου οι εκταμιεύσεις – Πιθανός 3ος κύκλος στα τέλη Ιουλίου

banks

Αύριο οι αποφάσεις για την αγορά- Τι εξετάζεται

banks

Ποιες μέρες αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

banks

Φορολογία: Οι αλλαγές σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια, ανείσπρακτα ενοίκια

banks

Με το βλέμμα στην αύξηση ορίων ηλικίας, «συνωστισμός» για συνταξιοδότηση

banks

Χ. Σταϊκούρας: Η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των αναδρομικών

banks