Ισραήλ: Επιφυλάξεις για κατάπαυση πυρός στο Ιράν

Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ

Ενώ πλησιάζει η εκπνοή του αμερικανικού τελεσιγράφου προς το Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ έως τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), εντείνονται οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Πακιστάν, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, προκειμένου ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Γουίτκοφ και ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο εκεχειρίας 45 ημερών.

Τι γνωρίζουμε για το πλαίσιο εκεχειρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ιστοτόπου Axios και του Reuters, εάν το πλαίσιο αυτό γίνει αποδεκτό, τότε το Ιράν θα άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην διεθνή ναυσιπλοΐα στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ και θα αποδεχθεί τον έλεγχο, την διαχείριση ή την μεταφορά σε τρίτη χώρα των ποσοτήτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Προοπτική της 45νθήμερης εκεχειρίας θα είναι να ανοίξει τον δρόμο για τερματισμό του πολέμου, που θα σηματοδοτήσει την πλήρη διακοπή ή τον σαφή περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σε πρόσφατες αναρτήσεις του στο Truth Social ότι πράγματι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές με το καθεστώς της Τεχεράνης, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν ισχύει η προειδοποίησή του ότι “το Ιράν θα μετατραπεί σε κόλαση” εάν δεν τηρηθεί το τελεσίγραφο που έθεσε για την ανάγκη άμεσου ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ.

Ισχυρά πλήγματα σε Ισραήλ και Ιράν

Από την άλλη, επί του πεδίου, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, οι αλλεπάλληλες ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και οι ισραηλινές επιδρομές κατά του Ιράν, δεν προλέγουν ότι οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Τεχεράνης-Ουάσιγκτον πρόκειται να οδηγήσουν την Μέση Ανατολή σε αποκλιμάκωση. Το Τελ Αβίβ και πυκνοκατοικημένες όμορες πόλεις του στο κεντρικό Ισραήλ, Μπνέι-Μπρακ, Ραμάτ-Γκαν, Πέταχ Τίκβα, Γκιβατάιμ και Κιριάτ-Όνο, επλήγησαν σήμερα νωρίς το πρωί σημαντικά από ιρανικά πυραυλικά θραύσματα. Μισογκρεμισμένες πολυκατοικίες και καμμένα αυτοκίνητα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερες από είκοσι εστίες υλικών ζημιών που προκάλεσε νωρίς το πρωί ιρανικός πύραυλος διασποράς.

Παράλληλα, στην Χάιφα βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από χθες το απόγευμα επιχείρηση απεγκλωβισμού σε πολυκατοικία που κατέρρευσε λόγω ευθείας βολής ιρανικού πυραύλου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο πολιτών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τεσσάρων, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας οι κοινές αμερικανοϊσραηλινές αεροπορικές επιδρομές δείχνουν να επεκτείνονται σε γεωγραφικό εύρος και ένταση. Όπως ενημέρωσαν την ελληνική υπηρεσία της DW καλά ενημερωμένες ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, πέραν της ευρύτερης περιοχής της Τεχεράνης, την νύχτα επλήγησαν στόχοι στις επαρχίες Κάρατζ, Αρνταμπίλ, Ζαντζάν, Μιανέ, Μαχαμπάντ, Ιλάμ, Μπορουτζέρντ, Σουστάρ, Ιζέ, Σιράζ, Μπουσέρ, Μπαντάρ-Αμπάς, Χατζιαμπάντ, Σιρτζάν, Ζιρόφτ, Ραφσαντζάν, Κομ και Σαβέ.

Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι αποφεύγεται να διευκρινιστεί, εάν στοχεύονται αποκλειστικά στρατιωτικές θέσεις του καθεστώτος ή εάν οι επιθέσεις έχουν ήδη επεκταθεί σε εθνικές ή/και ενεργειακές υποδομές.

Ισραήλ προς ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν

Παρά τα ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι συζητείται επί σοβαράς βάσεως το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις ισραηλινών υπουργών στα κρατικά μέσα, που τάσσονται εναντίον μίας διακοπής των επιχειρήσεων κατά το παρόν στάδιο.

Συγκεκριμένα, ο Ζεέβ Έλκιν, υπουργός που μετέχει στο περιορισμένης σύνθεσης υπουργικό συμβούλιο για θέματα ασφάλειας και άμυνας (ΚΥΣΕΑ), τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι επιδρομές, που συνεχίζουν να πλήττουν με επιτυχία το ιρανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο, δεν πρέπει να σταματήσουν. Ακριβώς στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Υπουργός Διασποράς, Αμιχάι Σίκλι, που υπενθύμισε την περίπτωση του “Πολέμου των 12 Ημερών” του περσινού Ιουνίου, ο οποίος, όπως υποστήριξε, “έληξε άκαιρα, κατόπιν απαίτησης της Ουάσινγκτον”, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο Ιράν “να αποκαταστήσει το βαλλιστικό του οπλοστάσιο, όπως ξεκάθαρα πλέον αποδεικνύεται σήμερα”. “Ο πόλεμος, ειδικά τώρα, θα πρέπει να συνεχιστεί για να καταστραφούν οι ιρανικές κρατικές και ενεργειακές υποδομές, προκειμένου να έρθει η στιγμή που ο ιρανικός λαός θα ανατρέψει το καθεστώς”, διευκρίνισε.

Ήδη από χθες, πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Νετανιάχουκαι στον ισραηλινό στρατό (IDF), εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Οι ίδιες εκτιμήσεις επαναλαμβάνονται και σήμερα, μετά τις δημοσιογραφικές διαρροές που κάνουν λόγο για τις λεπτομέρειες μίας ενδεχόμενης 45νθήμερης εκεχειρίας. Ωστόσο, οι επόμενες ώρες θα δείξουν, εάν τελικά, η συγκεκριμένη ισραηλινή ανάγνωση της πραγματικότητας βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα ή εκφράζει όσα το Ισραήλ θα ήθελε να ισχύσουν επί του πεδίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Το Κατάρ θα αποκαταστήσει “πλήρως” τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο από την Κυριακή

Το Υπουργείο Μεταφορών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί πλήρως για όλους τους τύπους σκαφών και πλοίων στον Περσικό Κόλπο από την Κυριακή. Σε σημερινή δήλωσή του, το Υπουργείο ανέφερε ότι η ναυσιπλοΐα θα επιτρέπεται από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ. για όλους τους τύπους σκαφών. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με προηγούμενη

Ισραήλ: Έποικοι σκότωσαν 23χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια επίθεσης Ισραηλινών εποίκων σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της Ραμάλα, ένδειξη της κλιμάκωσης της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Άλι Μάτζεντ Χαμάντνα, 23 ετών, "έφτασε σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιστίνης" αφού "τραυματίστηκε από σφαίρα

Σακελλαρίδης: Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα της Ανάστασης θα είναι ισχυρότερο από τη βαρβαρότητα

Σακελλαρίδης: Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα της Ανάστασης θα είναι ισχυρότερο από τη βαρβαρότητα 23:21, Σάββατο 11 Απριλίου 2026 Πολιτική Την ελπίδα «το μήνυμα της Ανάστασης θα είναι ισχυρότερο από τη βαρβαρότητα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Απόψε, το Μεγάλο Σάββατο, περιμένουμε το φως να βγει

Νετανιάχου: Η εκστρατεία κατά του Ιράν δεν τελείωσε ακόμη αλλά εξαλείψαμε το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν "δεν έχει τελειώσει ακόμα", την ώρα που ΗΠΑ και Ιράν διεξάγουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Πακιστάν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος. "Η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά μπορούμε ήδη να πούμε με σαφήνεια ότι έχουμε επιτύχει ιστορικά αποτελέσματα"

Λίβανος: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχει ξεπεράσει τις 2.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των 2.020 νεκρών συγκαταλέγονται 165 παιδιά, 248 γυναίκες και 85 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ανέφερε το Υπουργείο. Περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο τις τελευταίες

Ανώνυμοι traders πόνταραν στην πτώση του πετρελαίου και κέρδισαν εκατομμύρια – Insider trading ή τύχη;

Ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι καταναλωτές έβλεπαν τις τιμές του πετρελαίου να αγγίζουν νέα ύψη, ορισμένοι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αίθουσες του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα.   Στοιχεία από το London Stock Exchange Group εγείρουν ερωτήματα για το τι

Κουρσκ: Πέντε τραυματίες από πλήγματα ουκρανικών drones

Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα πρατήριο καυσίμων στην πόλη Λγκοβ της Ρωσίας, στην περιφέρεια του Κουρσκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο Αλεξάντερ Χίνστεϊν έγραψε στην κρατική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων ΜΑΧ ότι η επίθεση σημειώθηκε μετά τις 16.00, τοπική ώρα, αφού είχε

Συνομιλίες Μακρόν με Πεζεσκιάν, Ερντογάν και Μπιν Σαλμάν για την ανάγκη εκεχειρίας στη Μ. Ανατολή

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν και του επεσήμανε τη σημασία της αποκλιμάκωσης της τρέχουσας κατάστασης μέσω των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στο Πακιστάν. "Τόνισα την ανάγκη το Ιράν να αποκαταστήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ

Related Articles

Popular Categories