Η Ιταλία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη SpaceX του Ίλον Μασκ για μια συμφωνία παροχής ασφαλών τηλεπικοινωνιών για την κυβέρνηση της χώρας – το μεγαλύτερο τέτοιο έργο στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία για την πενταετή σύμβαση.
Το έργο έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ιταλίας καθώς και από το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας, σημείωσαν.
Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν σταματήσει μέχρι πρόσφατα, φαίνεται να προχωρούν μετά την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην έπαυλη του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα το Σάββατο.
Οι Ιταλοί αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία 1,5 δισ. ευρώ με στόχο την παροχή στην Ιταλία μιας πλήρους σειράς κρυπτογράφησης ανώτατου επιπέδου για υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, σημειώνουν οι πηγές στο Βloomberg.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες επικοινωνιών για τον ιταλικό στρατό στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την ανάπτυξη των λεγόμενων δορυφορικών υπηρεσιών άμεσης επικοινωνίας στην Ιταλία για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυσικές καταστροφές, ανέφεραν.
Η πιθανή συμφωνία εξετάζεται από τα μέσα του 2023.
Μόνο το 2024, η SpaceX του Μασκ έχει προσθέσει περισσότερες από 20 χώρες, από τη Γκάνα έως την Αργεντινή, στην υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink. Τώρα εξυπηρετεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 100 και πλέον χώρες και εδάφη, καλύπτοντας τον πλανήτη με ευρυζωνικές υπηρεσίες, “εκθρονίζοντας” τους παραδοσιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ξεπερνώντας τις νέες προκλήσεις της Amazon και των εθνικών ανταγωνιστών, όπως η Κίνα.