Τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ανέδειξε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη δεξίωση για την 250ή επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας.
Η πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και των επενδύσεων. Παράλληλα, στάθηκε στην απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Η Αμερική είναι ένα έθνος καινοτόμων, έθνος δημιουργών, ανθρώπων που ονειρεύονται με τόλμη, εργάζονται ακούραστα και μετατρέπουν την ελπίδα σε πραγματικότητα», ανέφερε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Η πρέσβης των ΗΠΑ συνέδεσε την αμερικανική ανεξαρτησία με τις ιδέες που γεννήθηκαν στην Αθήνα. «Στις 4 Ιουλίου 1776, μια ομάδα οραματιστών, εμπνευσμένη από ιδέες που γεννήθηκαν ακριβώς εδώ, στην Αθήνα, τόλμησε να χαράξει ένα νέο μονοπάτι για τον εαυτό της και για τους απογόνους της», είπε και πρόσθεσε ότι, με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, οι ιδρυτές της Αμερικής ανακοίνωσαν με θάρρος στον κόσμο ότι θα ήταν οι δημιουργοί του δικού τους πεπρωμένου.
«Οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους, αλλά δεν υποτάχθηκαν», τόνισε. «Αγωνίστηκαν για ένα μέλλον βασισμένο στις αρχές της αυτοδιοίκησης, της ελευθερίας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων του ατόμου. Και η επιτυχία τους αποτελεί την κληρονομιά μας».
Η ίδια επισήμανε ότι, 250 χρόνια μετά, η Δημοκρατία των ΗΠΑ εξακολουθεί να στηρίζεται σε πολίτες που υπερασπίζονται τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η χώρα. «Δυόμισι αιώνες αργότερα, η Δημοκρατία μας συνεχίζει να στηρίζεται από πολίτες που κατανοούν ότι η ζωή, η ελευθερία και η αναζήτηση της ευτυχίας δεν είναι απλώς λέξεις σε ένα χαρτί, αλλά ιερά αναφαίρετα δικαιώματα που κάθε γενιά καλείται να υπερασπιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα. Όπως είπε, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος της ζήτησε να υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής της.
«Η Ελλάδα ήταν πάντα μέρος της ιστορίας της Αμερικής», τόνισε και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σήμερα «στο ιστορικό έργο που επιτελούμε από κοινού για να χτίσουμε ένα ασφαλέστερο, ισχυρότερο και πιο ευημερούμενο μέλλον. Αυτό το μέλλον, με υπερηφάνεια μπορώ να πω, θα τροφοδοτείται με αμερικανική ενέργεια».
Η πρέσβης των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην υπουργική συνάντηση P-TEC στην Αθήνα, καθώς και στη διευρυνόμενη συνεργασία της ExxonMobil με τη Hellenic Energy και την Energean στο Ιόνιο Πέλαγος. Αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες υπεράκτιας εξερεύνησης της Chevron και της Hellenic Energy, οι οποίες, όπως είπε, «αποδεικνύουν τι μπορούν να επιτύχουν από κοινού η αμερικανική ηγεσία και η ελληνική φιλοδοξία — τις πρώτες υπεράκτιες γεωτρήσεις εξερεύνησης στην Ελλάδα μετά από πάνω από σαράντα χρόνια».
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σημείωσε ακόμη ότι, χάρη στην αμερικανική χρηματοδότηση, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βιομηχανικό περιουσιακό στοιχείο, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για Έλληνες εργαζόμενους και έχουν ενισχύσει κρίσιμες ναυτιλιακές δυνατότητες.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει την αμερικανική κυριαρχία στους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής μας πολιτικής, και η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο σε αυτό το όραμα», ανέφερε. «Μαζί, χτίζουμε ένα ανοιχτό και προβλέψιμο επενδυτικό κλίμα που ενισχύει τις οικονομίες μας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο χώρες μας γνωρίζουν ότι, όταν οι σύμμαχοι χτίζουν μαζί, οι αντίπαλοί μας χάνουν την επιρροή τους».
Έμφαση στην άμυνα και στο ΝΑΤΟ
Η πρέσβης των ΗΠΑ στάθηκε και στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στον Κόλπο της Σούδας, όπου οι αμερικανικές και οι ελληνικές δυνάμεις συνεργάζονται στενά, καθώς και στην Αλεξανδρούπολη, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική πύλη και ουσιαστικό κόμβο εφοδιαστικής για το ΝΑΤΟ.
«Έτσι μοιάζει μια στρατηγική εταιρική σχέση: Μεγαλύτερη ενεργειακή ανθεκτικότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη ασφάλεια και η ασφάλεια ξεκινά από την ετοιμότητα — με συμμάχους που σχεδιάζουν μαζί, εκπαιδεύονται μαζί και στέκονται ενωμένοι όταν αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία».
«Μαζί, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία, ενισχύουν τις βιομηχανικές μας βάσεις και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ειρήνη μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο μέσω της δύναμης», σημείωσε.
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ΗΠΑ για πιο δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πραγματοποιώντας ιστορικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και προωθώντας τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων των τελευταίων δεκαετιών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που συνεργάζονται με την Ελλάδα για να διασφαλίσουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν τα καλύτερα αμυντικά συστήματα που έχουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν πρόκειται απλώς για αποφάσεις προμηθειών, πρόκειται για μια μεταμόρφωση που θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά».
Στη συνέχεια, η πρέσβης αναφέρθηκε στα μαχητικά F-35, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα σε μια εκλεκτή ομάδα συμμάχων που διαθέτουν τα πιο προηγμένα πολυχρηστικά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.
«Όταν η Ελλάδα πετάξει με το F-35, θα πετάξει με το ίδιο αεροσκάφος με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα, σημαίνει ότι όταν η Ελλάδα επιχειρεί μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις — ή μαζί με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ — δεν θα υπάρχει καμία ασυνέχεια στη διαμόρφωση, κανένα κενό στις δυνατότητες».
Οι δεσμοί των δύο λαών
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ τόνισε ότι η δύναμη των διμερών σχέσεων αποτυπώνεται και στους δεσμούς των δύο λαών. Αναφέρθηκε στους Αμερικανούς φοιτητές που συμβάλλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς για σπουδές, στους Έλληνες φοιτητές που στρέφονται στις ΗΠΑ αναζητώντας ακαδημαϊκή αριστεία και ευκαιρίες, στους περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, καθώς και στις δεκάδες χιλιάδες που ζουν στη χώρα.
«Ζει στην κοινή μας δέσμευση να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά, να διαφυλάξουμε την ιστορία και να τιμήσουμε έναν πολιτισμό που έχει διαμορφώσει τον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Πάνω απ’ όλα, ζει στην εξαιρετική ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ — μια κοινότητα πίστης, οικογένειας, προσφοράς και επιτευγμάτων — καθώς και στο πνευματικό παράδειγμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συνεχίζει να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η ελευθερία δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστούμε, αλλά και μια κλήση να υπηρετήσουμε έναν σκοπό μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους».
Η πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ «είναι ριζωμένη στις κοινές μας αξίες της ελευθερίας, της πίστης και της δημοκρατίας και βασίζεται σε μια κοινή ευθύνη να χτίσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών, των ονείρων και των ιδανικών που έφεραν τα έθνη μας μέχρι εδώ».
«Υπό την προεδρία του Τραμπ, η Αμερική επέστρεψε», υπογράμμισε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. «Επιστρέψαμε στις ρίζες μας ως καινοτόμοι, δημιουργοί και πρωτοπόροι. […] Και το κάνουμε αυτό μαζί με φίλους μας όπως η Ελλάδα — αξιόπιστους εταίρους που μοιράζονται τις αξίες μας, ενισχύουν την ασφάλειά μας και στέκονται στο πλευρό μας για να διαμορφώσουμε ένα πιο ελεύθερο, ισχυρό και ευημερούμενο μέλλον».
Κλείνοντας την ομιλία της, η πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. «Φέτος, καθώς γιορτάζουμε την Αμερικανική Ανεξαρτησία, αναλογιζόμαστε 250 χρόνια απίστευτης ιστορίας», επισήμανε.
Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ: «Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα εμπρός, να διευρύνουμε τις φιλοδοξίες μας και να αυξήσουμε τις προσδοκίες μας για το τι μπορεί να γίνει η Αμερική. Θα αφήσουμε στα παιδιά μας τίποτα λιγότερο από την πλουσιότερη κληρονομιά, τον πιο προηγμένο πολιτισμό και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι παρόμοιο, αλλά, παρά ταύτα, το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμα».
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ κατέληξε: «Είθε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να αποτελούν φάρο ελευθερίας, είθε η συνεργασία μας με την Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται και να αποκτά μεγαλύτερο σκοπό, και είθε η υπόσχεση της ελευθερίας να διαρκέσει για τις επόμενες γενιές».


