Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην κυβέρνηση για την τρικλοποδιά- όπως υποστηρίζουν- που τους έβαλε η Κομισιόν αναφορικά με τις πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και ταμεία.
Παρά ταύτα, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κι όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά από το σκόπελο του Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, το οικονομικό επιτελείο θα κρούσει επισήμως τη θύρα των Ευρωπαίων.
«Τους είχαμε ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσουμε και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, χωρίς να κρύψουν την ενόχληση τους για το ότι η Κομισιόν έγραψε στο κείμενο της Έκθεσης πως οι Ελληνικές Αρχές είχαν ενημερώσει ότι δεν προτίθενται να φέρουν στο εγγύς μέλλον ρυθμίσεις. Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι αν εξαιρέσει κανείς τους χαμηλούς τόνους που κράτησε εξαρχής ο Ε. Τσακαλώτος, γνωρίζοντας προφανώς τις… αλλεργικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων σε ό,τι έχει να κάνει με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, όλοι οι υπόλοιποι στην κυβέρνηση φρόντισαν να δώσουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τις 120 δόσεις, χωρίς καλά- καλά να έχει συζητηθεί το θέμα με τους «έξω».
Ως προς την ουσία, φαίνεται ότι τελικά οι δύο ρυθμίσεις θα είναι τελείως διαφορετικές. Ενώ το σχήμα του υπουργείου Εργασίας, που «πατάει» καλύτερα λόγω του ότι βασίζεται στον επανυπολογισμό παλιών οφειλών με το νέο σύστημα εισφορών, είναι ώριμο και απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προς διευθέτηση, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι σαφές ούτε καν ως προς τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει πολλαπλούς «κόφτες», δεν θα είναι οριζόντια και δεν προβλέπει «κούρεμα» κεφαλαίου, όπως η αντίστοιχη του υπουργείου Εργασίας. Πηγές κοντά στη διαδικασία εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμα κι αν ανάψει πράσινο φως από τους Ευρωπαίους, δύσκολα θα πάρουν μπροστά οι δύο ρυθμίσεις πριν από το Πάσχα.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη «βαριά» Έκθεση της Κομισιόν, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων, αρχής γενομένης από τη νέα έκδοση ομολόγου- 10ετούς εκτός απροόπτου- πιθανότατα εντός της εβδομάδας που έρχεται, με στόχο να αξιοποιηθεί το momentum από την αναμενόμενη αναβάθμιση της Moody’s και να αποφευχθεί το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο του «πάγου» στα 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το οποίο δεν αποκλείουν ούτε εντός της κυβέρνησης και παραδέχονται ότι θα ήταν αρνητικό σήμα προς τις αγορές. Αυτό υπαινίχθηκε, άλλωστε και ο «φίλος» Π. Μοσκοβισί.
Παράλληλα θα «τρέξουν» τουλάχιστον 18 νομοσχέδια, με αιχμή του δόρατος το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας (στόχος να κατατεθεί ως την Τρίτη) αλλά και διατάξεις για το «χτίσιμο» ακατάσχετου λογαριασμού (σταδιακή αποδέσμευση) που εξακολουθεί να έχει τεχνικές δυσκολίες, για την Αναπτυξιακή τράπεζα, για τις μικροπιστώσεις (παρά τις ενστάσεις της ΕΚΤ).
Στον προεκλογικό χορό πιθανώς να μπουν και τα αναδρομικά, παρά το ότι στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν άγνοια για τα σενάρια περί εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρέουν, πάντως, πληροφορίες ότι συζητιέται με τους Θεσμούς να χαρακτηριστούν αυτές οι δαπάνες ως έκτακτες, άρα να μην προσμετρηθούν στο στόχο για το πλεόνασμα.
Το κλίμα αισιοδοξίας σκιάζει, ωστόσο, το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων κι από την εκτενή αναφορά της Κομισιόν στα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος- χαμηλή κερδοφορία, «φτωχή» ποιότητα ενεργητικού λόγω αναβαλλόμενου φόρου- είναι προφανές ότι το ζήτημα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Το σχέδιο του ΤΧΣ, που «τρέχει» η JP Morgan είναι ήδη στα χέρια των Ευρωπαίων, αλλά όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, επειδή είναι πιο «επιθετικό» από το αντίστοιχο ιταλικό μοντέλο, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο διαβουλεύσεων. Κρίσιμο παραμένει το ύψος της προμήθειας, που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις των 4-5 δις ευρώ που θα καλύψουν τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων. Εάν αυτή η προμήθεια είναι χαμηλή, τότε θα χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση και το σχέδιο θα απορριφθεί. Εάν είναι υψηλή, τότε οι τράπεζες δεν θα μπουν…
<!–
–>