26.5 C
Athens
October 6, 2024
Image default
MARKETS

Κινεζικά «βαρίδια» στις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» 2% στο Χονγκ Κονγκ

Κινεζικά «βαρίδια» στις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» 2% στο Χονγκ Κονγκ

Στο «κόκκινο» σήμερα (8/7) τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές αγορές να ηγούνται των απωλειών, λόγω των επίμονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο με τη Δύση. Η αναμονή για περισσότερα μηνύματα σχετικά με τα επιτόκια άσκησε πρόσθετες πιέσεις.

Οι περιφερειακές αγορές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό το ράλι της Wall Street, καθώς τα αυξανόμενα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τον S&P 500 και τον Nasdaq. Ωστόσο, η προσμονή για περισσότερες ενδείξεις για τα επιτόκια – από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell και από βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα – μετρίασε αυτή η αισιοδοξία.

Το αίσθημα προς την Κίνα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αρνητικό αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, παρά τις αντιρρήσεις του Πεκίνου. Η Κίνα είχε επίσης εγείρει την πιθανότητα εμπορικού πολέμου με την ΕΕ για τους δασμούς. Στο επίκεντρο για τον Ιούλιο βρίσκεται η τρίτη ολομέλεια του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου αξιωματούχων που είναι πιθανό να αποφέρει περισσότερα μέτρα τόνωσης για την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, οι ιαπωνικές μετοχές έλαβαν ώθηση σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες αγορές, καθώς το γεν υποχώρησε στα χαμηλά 38 ετών. Οι αμφιβολίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, εν μέσω της ασθενούς ιαπωνικής ανάπτυξης, παρουσίασαν επίσης πιο θετικές προοπτικές για τις τοπικές μετοχές.

Τα νέα στοιχεία εγείρουν ορισμένες αμφιβολίες για αυτήν την τάση, καθώς ο μέσος όρος κερδών στη χώρα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 31 ετών τον Μάιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός και η κατανάλωση θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, τα στεγαστικά δάνεια στην Αυστραλία συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο, ενώ πτωτικό ρυθμό ακολούθησαν και οι δραστηριότητες χρηματοδότησης στέγης.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 40.887 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX 200 κινείται χαμηλότερα κατά -0,72% στις 7.766,30 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,70% στις 2.929,26 μονάδες και ο Shenzhen Component διολισθαίνει κατά 1,01% στις 8.607,76 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει «βουτιά» 2,01% στις 17.467,60 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει πτώση 0,06% στις 2.860,42 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Ευρωαγορές: Άνοδος FTSE μετά την πτώση του πληθωρισμού στην Βρετανία

banks

Wall Street: Έσωσαν την «παρτίδα» Dow Jones και S&P 500

banks

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά το «γκάζι» του πληθωρισμού

banks

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Wall Street-Mε το…αριστερό ο Σεπτέμβριος

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τα macro

banks

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

banks