15.5 C
Athens
November 26, 2022
Image default
COVER STORY

Κομφούζιο με πλειστηριασμούς-Ηρακλή, προβληματισμός στην κυβέρνηση, αναταραχή σε τράπεζες, servicers, funds

Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στην υπόθεση των πλειστηριασμών,  φέρνοντας  τα πάνω κάτω σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης,  funds, δημιουργώντας ταυτόχρονα και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση,  ενώ δεν υπάρχει ακόμα απάντηση και στο ερώτημα που απασχολεί   αν δηλαδή τα 19 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του «Ηρακλή»  θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Και ενώ οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το αν οι servicers μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds, αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2023,  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το αν καταπέσουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» απάντησε χαρακτηριστικά πως: Η πολιτική μας είναι τέτοια, έτσι ώστε να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις.

Το ερώτημα όμως δεν είναι αν θα εκπέσουν οι εγγυήσεις, αλλά αν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Η απάντηση δεν ήταν σαφής και ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε να δηλώσει πως: Η πολιτική μας είναι τέτοια, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει μέσω όλων των προνοιών που έχουμε θεσπίσει στο να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι. Και σημείωσε πως μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 60 δις ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν από το 2018 μέχρι φέτος. Συγκεκριμένα το 2018 έγιναν 17.125, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 18.421 πλειστηριασμοί, μέσα στην διετία της πανδημίας 2020 -2021 έγιναν από 10 χιλιάδες  πλειστηριασμοί και σχεδόν 30.000 φέτος, διευκρινίζοντας πως μόλις το 1/3 των πλειστηριασμών αφορά κατοικίες και επισημαίνοντας πως πλειστηριασμοί γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πρώτιστο μέλημά μας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, να στηρίξουμε ανυποχώρητα τον αδύναμο, αλλά είναι υποχρέωση και απόδοση δικαιοσύνης να υποστεί συνέπειες ο στρατηγικός κακοπληρωτής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι servicers «καίγονται» σε ότι αφορά την υλοποίηση των business plan των τιτλοποιήσεων  καθώς σε κάποιες περιπτώσεις υπολείπονται των στόχων τους και ζητούν παράταση για να γλιτώσουν τα πέναλτι. Υπενθυμίζεται ότι όπως προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που  οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

Μάλιστα στην πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο πρόεδρος των servicers και  CEO της doValue  κ. Τάσος Πανούσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: Τα business plan, τα οποία συμφωνήθηκαν με το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της παροχής των κρατικών εγγυήσεων, περιλαμβάνουν αυστηρές προδιαγραφές εκτέλεσης για τις Εταιρείες Διαχείρισης και εξίσου αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση υποαπόδοσης. Ωστόσο, για την ομαλή εκτέλεσή τους, προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος, δηλαδή η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα business plan.

Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμες παράμετροι μεταβληθούν, όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Related posts

Goldman Sachs:Πόσο χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα Ντράγκι

banks

Citi: “Ανεβάζει” τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι των ομολόγων και τη νίκη της Ν.Δ.

banks

Σε δάνεια 4 δισ. έχουν αναστείλει τις δόσεις οι τράπεζες

banks

Moody’s: Καθυστέρηση των στόχων μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών λόγω πανδημίας

banks

Deutsche Bank Τι αναμένει από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών

banks

Απογειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων

banks