Sunday, March 23, 2025
18.6 C
Athens

Κουτσούμπας εναντίον κυβέρνησης στην προ ημερησίας με όπλο τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις

Ως ένα σαφές, ηχηρό και βαθιά πολιτικό, μήνυμα του λαού προς την κυβέρνηση αποκωδικοποιεί το ΚΚΕ τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Παρασκευής, για το έγκλημα των Τεμπών, κάτι που ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε στην ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ αναμένεται να το επαναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση και στην τοποθέτηση του την Τετάρτη, ενόψει και των νέων συλλαλητηρίων που προετοιμάζονται για το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τοποθέτηση του αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως αυτή εκφράστηκε ήδη και έχει «στριμώξει την κυβέρνηση» για τα καλά. Για το Δημήτρη Κουτσούμπα άλλωστε αποδεικνύεται ότι οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, ο λαός που είναι αποφασισμένος και οργανώνεται είναι αυτός που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, και να πετύχει τελικά τη δικαίωση και όχι τα «παιχνίδια» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δεν μπορείτε να παρερμηνεύσετε τις συγκεντρώσεις

Ο Κουτσούμπας θα απορρίψει κάθε προσπάθεια παρερμηνείας του μηνύματος της «μεγαλύτερης απεργίας που έχει γνωρίσει ποτέ αυτός ο τόπος» ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός μίλησε και το μήνυμα του δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί και να παρουσιαστεί όπως βολεύει την κυβέρνηση. Με το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που γεννήθηκε στα συλλαλητήρια μετά το έγκλημα στα Τέμπη να θέτει ένα πολιτικό δίλημμα το οποίο ακούστηκε πιο δυνατά από ποτέ.

Στην τοποθέτηση του στη Βουλή την Τετάρτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά και στις αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, με το ΚΚΕ να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική απαξίωση του σιδηρόδρομου στο βωμό του κέρδους.

Στα αίτια της υποβάθμισης του σιδηρόδρομου θα σταθεί ο Κουτσούμπας

Ο ΓΓ του ΚΚΕ θα μιλήσει για την πολιτική της υποχρηματοδότησης του σιδηρόδρομου, που υπάρχει διαχρονικά, των σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό, της της κατάτμησης των λειτουργιών, τις οδηγίες της ΕΕ που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού του σιδηρόδρομου, αλλά και τις συμβάσεις για συστήματα ασφαλείας αν και είχαν υπογραφεί ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν από καμία κυβέρνηση.

Η συνολική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών για τον Δημήτρη Κουτσούμπα είναι αυτή που δημιούργησε την τρέχουσα τραγική κατάσταση στο σιδηρόδρομο και οδήγησε τελικά σε μία τέτοια σύγκρουση, χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας για να την αποτρέψει.

Τι μετέφερε το τρένο

Θα καταγγείλει επίσης ευθέως την κυβέρνηση για απροκάλυπτα ψέματα που έχουν ειπωθεί όσον αφορά το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τις πραγματικές αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς, τα οποία ξεπερνούν όπως θα υπογραμμίσει κάθε ηθικό φραγμό.

Ο Κουτσούμπας αναμένεται να θέσει ακόμα το ερώτημα αν αυτά γίνονται μόνο για να καλυφθεί μία υπόθεση λαθρεμπορίου και μόνο ή αν τελικά υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από πίσω. Θα καταλογίσει ακόμα στην κυβέρνηση απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης, τονίζοντας ότι  με την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία.

Ενώ θα υπενθυμίσει και την συγκάλυψη που σύμφωνα με το ΚΚΕ επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε μετά από πρόταση του Περισσού, στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες, ενώ οι εργασίες έκλεισαν ενώ έρχονταν και νέα στοιχεία.

Καμία αισιοδοξία να οδηγηθούν όσοι έχουν ευθύνες στο δικαστή

Στο θέμα που αφορά τη σύσταση προανακριτικής, αλλά και την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα καταστήσει σαφές ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα από την οποία μπορεί να χυθεί φως στην υπόθεση, αν και δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία ότι οι υπουργοί που σύμφωνα με το ΓΓ του ΚΚΕ, έχουν ποινικές ευθύνες θα οδηγηθούν σε δίκη, με τρόπο όπως θα συνέβαινε και για πολιτικά πρόσωπα σε αντίστοιχη περίπτωση.

Παράλληλα θα ασκήσει σφοδρή κριτική στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στηλιτεύοντας το ότι αυτός δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίσει την άσκηση ποινικής δίωξης. Ο Κουτσούμπας θα αποδώσει ευθύνες όχι μόνο στην ΝΔ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί στο λαϊκό ρεύμα

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα είναι ικανή για πολύ ακόμα να σταθεί απέναντι στο λαϊκό ρεύμα, που μεγαλώνει διαρκώς και αυτό όχι μόνο για τη στάση που κράτησε στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και συνολικά για την πολιτική της.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτό που είναι άμεσης σημασίας είναι Να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης του λαού απέναντι σε αυτή την πολιτική και απέναντι όσους την υλοποιούν. Να υπάρξει ακόμα πιο ισχυρό κίνημα του λαού και της νεολαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας με το δικό του σκεπτικό. Με το Δημήτρη Κουτσούμπα να αναμένεται να τονίσει ότι το ΚΚΕ δείχνει τη δυσπιστία του στην κυβέρνηση κάθε μέρα, στους δρόμους, πρωτοστατώντας στους αγώνες και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Τριαντόπουλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα στις ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου «για τη συγκάλυψη», σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ συμφωνεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο σε αυτό. Από την ίδια τη δικογραφία, έχει γίνει φανερό ότι ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα, πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και στη Βουλή. Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, κατά τη γνώμη μας, και για το αδίκημα της υπόθαλψης – παρεμπόδισης της δικαιοσύνης (με βάση το άρθρο 231 του Ποινικού Κώδικα), που μάλιστα προβλέπει αυστηρότερη ποινή. Γιατί υπάρχουν, έχουν καταγραφεί, στοιχεία για άτυπες συναντήσεις, εκτός του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες ήταν παρών ο Τριαντόπουλος και οι οποίες συνδέονται με τις ενέργειες στον τόπο του εγκλήματος».

Υπενθύμισε ακόμα ότι «έχουν καταγραφεί στοιχεία, πως τα περίπου 300 κυβικά χώμα που απομακρύνθηκαν, βρίσκονταν αρχικά σε σημείο που δεν εμπόδιζε τις επιχειρήσεις… Όμως δόθηκε εντολή να πεταχτούν. Και τελικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, μεταφέρθηκαν με δική του πρωτοβουλία σε …δικό του οικόπεδο! Μιλάμε για υλικό, για χώματα, στα οποία τελικά εντοπίστηκε ακόμα και βιολογικό υλικό θυμάτων».

Πρέπει να διερευνηθεί παράβαση καθήκοντος και για τον πρωθυπουργό

Με τον Κουτσούμπα να μη σταματά στον Τριαντόπουλο, αλλά να ζητά «να συζητηθούν και όσα στοιχεία προέκυψαν και για άλλα κυβερνητικά στελέχη! Μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, τον Τριαντόπουλο, ήταν και άλλα μέλη της κυβέρνησης εκεί. Υπουργοί και υφυπουργοί, που από τις πρώτες ώρες βρίσκονταν στο σημείο».

Όπως επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση της Τρίτης «στην πραγματικότητα, η συγκάλυψη αποτελεί συνολική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Και είναι συγκάλυψη και γύρω από την πυρκαγιά και την έκρηξη, αλλά βέβαια και γύρω από την ίδια τη σύγκρουση, τα πραγματικά αίτιά της, τα κίνητρα και την αλήθεια, πίσω από όσα οδήγησαν στο συγκεκριμένο έγκλημα. Γι’ αυτό είναι σοβαρές οι ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για αυτά τα αδικήματα: Δηλαδή, της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης – παρεμπόδισης της δικαιοσύνης».

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE