23.1 C
Athens
October 9, 2024
Image default
MARKETS

Κρίσιμη περίοδος για τις ευρωαγορές- Πιέσεις σε αυτοκινητοβιομηχανία, είδη πολυτελείας

Κρίσιμη περίοδος για τις ευρωαγορές- Πιέσεις σε αυτοκινητοβιομηχανία, είδη πολυτελείας

Η κινητήρια δύναμη πίσω από δύο χρόνια κερδών στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια χάνει το δυναμισμό της και κατ’ επέκταση, οι ευρωπαϊκές μετοχές αιωρούνται στο κενό, σε μια συγκυρία που οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και οι εντάσεις με την Κίνα δοκιμάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο κλάδος των ειδών πολυτελείας με επικεφαλής την γαλλική LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση τους τελευταίους 6 μήνες, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ πιο πρόσφατα, φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Novo Nordisk και ηγέτες της τεχνολογίας, όπως η ASML Holding, έχασαν τα υψηλά τους. 

Χωρίς προφανείς υποψηφίους να πάρουν τη σκυτάλη, η απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών τίθεται εν αμφιβόλω. 

Ήδη, μέσα στο 2024, οι επενδυτές απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια από τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια και ETFs, σε πλήρη αντίθεση με τα μεγάλα ποσά που διοχετεύτηκαν  σε αμερικανικά και διεθνή μετοχικά κεφάλαια. Ουσιαστικά, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές των Magnificent Seven.

«Η ηγεσία αλλάζει» στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε η Αριάνε Χαγιάτ διαχειριστής κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management, μιλώντας στο Bloomberg. «Βλέπουμε ξαφνικά τους μικρότερους και πιο «αμυντικούς» τομείς να οδηγούν την άνοδο».

Οι κύκλοι της οικονομίας

Η ευρωπαϊκή αγορά ακολουθεί τους κύκλους της οικονομίας περισσότερο από την αμερικανική, και οι μετοχές που σχετίζονται με τους οικονομικά ευαίσθητους τομείς αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του δείκτη αναφοράς Stoxx 600. Κατά συνέπεια, η συσχέτιση του ευρωπαϊκού δείκτη με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι συνήθως πολύ υψηλή και για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινδυνεύουν να δεχτούν διπλό πλήγμα από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τους εμπορικούς κινδύνους με την Κίνα.

Η εξάρτηση από την κινεζική ζήτηση  

Η Ευρώπη είναι προσανατολισμένη περισσότερο στην κινεζική ζήτηση, καθώς  οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντλούν το 8% των εσόδων τους από την Κίνα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc., έναντι μόλις 2% των αμερικανικών εταιρειών του δείκτη S&P 500.

Κι ενώ ορισμένοι λένε ότι ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να ενισχυθεί σε περίπτωση μιας νέας κυβέρνησης Τραμπ, η Ευρώπη σχεδιάζει ήδη πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού με τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία.

Μια άλλη δευτερογενής επίδραση από τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερά του επίπεδα από το 2021, κάτι που επιβαρύνει τις προοπτικές για τις πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης όπως η BP Plc, η Shell Plc και η TotalEnergies SE. Όμως και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου βρίσκονται υπό πίεση λόγω της πτώσης των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και του χαλκού.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, οι Big Tech αποτελούν σημαντικό μοχλό κερδοφορίας, με έξι μετοχές στο top 10 του S&P 500 και πάνω από το 50% των αποδόσεων.

Οι αρνητικές εκπλήξεις

Ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών το 2025 φαίνονται ακόμα ανθεκτικές, ο Ρατζιαντιάκσα της Barclays θεωρεί ότι οι εκπλήξεις θα είναι αρνητικές στο μέλλον. Χαρακτηριστικά, όπως τονίζει, ένας δείκτης της Citigroup Inc. που μετρά αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις κερδών ήταν αρνητικός για την Ευρώπη, για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Με τα πρώην «αγαπημένα» χαρτιά της ευρωπαϊκής αγοράς να ξεθωριάζουν, οι επενδυτές αλλάζουν εύκολα τις θέσεις τους, καθώς αναζητούν νέες ευκαιρίες. 

Περιθώρια για κέρδη σε τράπεζες, κοινή ωφέλεια

Για τον Ζιλ Γκιμπού, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Axa Investment Managers στο Παρίσι, ορισμένα τμήματα της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνονται πολλά υποσχόμενα, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία συμβιβαστεί με μια ήπια προσγείωση. «Η αύξηση των μερισμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των αποτιμήσεων και ποιος πληρώνει μερίσματα; Τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», είπε.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μια εκπληκτική χρονιά, μέχρι στιγμής, με άνοδο 18%, και ο Γάλλος διαχειριστής υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κέρδη λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο έχει, επίσης, αυξηθεί από τότε που ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA, Αντρέα Ορσέλ, δήλωσε ότι εξετάζει την πλήρη εξαγορά της γερμανικής Commerzbank AG.

«Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η μείωση των επιτοκίων παρέχει άμεση ανακούφιση και έχουν ήδη αρχίσει να βελτιώνουν τις αποδόσεις τους, αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχουν προοπτικές αύξησης των μερισμάτων, αύξησης των κερδών και πολλαπλής επέκτασης σε αυτόν τον χώρο», προσθέτει ο Γκιμπού.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #εταιρείες #μετοχές #Δυναμική

Related posts

Ρωσία: Μεγάλη αύξηση επιτοκίων για το ρούβλι- Πτωτικά οι ευρωαγορές

banks

Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

banks

Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες, με το βλέμμα στις ΗΠΑ

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, αναμένοντας τον πληθωρισμό

banks

Τεχνολογικά «βαρίδια» ασκούν πιέσεις στις ευρωαγορές

banks

Credit Suisse: Βουτιά 61,95% καταγράφει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

banks