Thursday, July 31, 2025
28.6 C
Athens

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Χάγη και Βρυξέλλες για τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Χάγη και Βρυξέλλες για τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Χάγη και Βρυξέλλες για τις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Global Summit: Health & Prosperity through Immunisation» που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Gavi και το Ίδρυμα Gates.

Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη παρουσία του προέδρου Τραμπ σε Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, σε μια διαδικασία αυστηρά οριοθετημένη και χορογραφημένη με βασικό θέμα στην ατζέντα την έγκριση του νέου σχεδίου επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θέτει ψηλότερα τον πήχη των δαπανών.

Το σχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 5% για τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος αφορά κατά 3,5% αμιγώς αμυντικές δαπάνες. Το 1,5% αφορά σε δαπάνες και επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα. Όπως είναι οι υποδομές, η βιομηχανία και η ανθεκτικότητα. Μέσα από συμβιβασμούς το σχέδιο του 5% αναμένεται να περάσει.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι με την επιστροφή του για δεύτερη φορά στο Οβάλ γραφείο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει σταματήσει να απαιτεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά αύξηση των αμυντικών τους δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

Ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της δέσμευσης είναι το 2035. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ορίζοντας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα ξοδεύει άνω του 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Ανήκει, δηλαδή, στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Συμμαχίας που έχουν υπερβεί τη νατοϊκή δέσμευση που είναι σήμερα 2% του ΑΕΠ, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός παρουσίασε το δωδεκαετές αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης, στις παρεμβάσεις του, αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα τηρούσε τις συμμαχικές της δεσμεύσεις και κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της δημοσιονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ, 24 από τα συνολικά 32 κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν εκπληρώσει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024. Στην πρώτη πεντάδα, με ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Εσθονία, η Λετονία και η Ελλάδα.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE