27.4 C
Athens
October 6, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων αν υπάρξει η προβλεπόμενη πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής

«Θα δαπανήσουμε, σε συμφωνία με την Κομισιόν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισ. ευρώ», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών αυτών θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία), στις συντάξεις (όχι μόνο στις αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και στους παραπάνω συνταξιούχους που θα βγαίνουν στη σύνταξη) και επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών (Rafale, F35, φρεγάτες Belharra). «Τα σημειώνω αυτά, διότι υπάρχουν ορισμένοι που νομίζουν ότι κρατάμε χρήματα στην άκρη από καπρίτσιο. Τα επιπλέον χρήματα όμως κάπου πάνε» αναφέρε.

Συμπληρώνει ακόμη ότι σημαντικό μέρος των δαπανών τα επόμενα χρόνια θα πάνε και σε άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες για το 2025 τουλάχιστον εξειδικεύθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, όπως η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, οι αυξήσεις των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και σε μία πιο στοχευμένη για τους ευάλωτους πολίτες κοινωνική πολιτική.

Ο υπουργός τονίζει ότι εάν υπάρξει η προβλεπόμενη σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (σ.σ. στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο εκτιμάται μία αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως), τότε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τα ελλείμματα, θα καταστεί εφικτό να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων.

«Ήδη, χάρη στις 11 πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυξάνονται οι εισπράξεις φόρων. Και υπολογίζουμε ότι, χάρη στην προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έως το 2027, θα έχουμε μία αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι πρώτιστα ένα μήνυμα ενάντια στην κοινωνική αδικία. Έχει όμως και μία επιπλέον χρησιμότητα. Αν όντως έχουμε αυτή την πρόοδο, τότε χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τα ελλείμματα, θα μπορέσουμε να προβούμε σε νέες μειώσεις φόρων» αναφέρει.

Ερωτηθείς για τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το θέμα της ακρίβειας, απαντά ότι «εάν δεν έχουμε κάποιες μεγάλες αναταράξεις λόγω της Μέσης Ανατολής τώρα ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου γεγονότος, οι εξελίξεις στην αγορά δείχνουν ότι το πράγμα πάει σε αποκλιμάκωση».

Related posts

Αλλάζει το τοπίο για τα κόκκινα δάνεια

banks

Economist: Οι πιο φιλικοί προορισμοί για το επιχειρείν στον κόσμο – «Βλέπει» άλμα στην Ελλάδα

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 115,6% στις κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο

banks

Φόροι 22%-44% στο 600άρι των ενστόλων

banks

Scope: Aναβάθμισε σε θετικό το outlook -Διατήρησε το BBB- για την Ελλάδα

banks

Ελεγκτικό Συνέδριο: Aδυναμίες, ελλείψεις και λάθη επιβαρύνουν οικονομικά το Δημόσιο

banks