Στον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη ναυτιλία και στο εμπόριο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λασκαρίδης, CEO της Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Co Ltd, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Είναι πάρα πολύ ρευστή η ατμόσφαιρα, άλλα είχαμε στο μυαλό μας χθες και άλλα έχουμε σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Θα υπάρξουν αναταράξεις, όχι όμως θεμελιώδους μορφής. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις. Θα υπάρξουν, αλλά σε μεμονωμένους τύπους πλοίων και πιθανώς να επηρεαστούν ορισμένες μεταφορές σε ορισμένες εμπορικές διαδρομές. Δεν προβλέπω ύφεση», τόνισε ο Π. Λασκαρίδης.
Τόνισε, δε, ότι ο κλάδος ανησυχεί περισσότερο με τα «επαπειλούμενα», όπως τα χαρακτήρισε, λιμενικά τέλη. «Άλλοι λένε ότι τα τέλη θα είναι πιθανώς σε συνάρτηση με τα μεγέθη του πλοίου, άλλοι λένε ότι δεν θα είναι συγκεντρωτικά αλλά θα καταβληθούν μία φορά. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το τι θα γίνει, θα υπάρξει σίγουρα αναμπουμπούλα. Αυτά τα τέλη ίσως επηρεάσουν τις μικρότερες εταιρείες. Οι εταιρείες με μεγάλους στόλους θα επιβιώσουν και ίσως πάνε καλύτερα, δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την ελληνική ναυτιλία, δεδομένου ότι δουλεύει με πλοία χρονοναυλωμένα και υπάρχει η δυνατότητα να μεταθέσουμε τα τέλη στους ναυλωτές μας», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τα αντανακλαστικά της Ευρώπης στον εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ, ο Π. Λασκαρίδης τόνισε: «Η Ευρώπη εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται ως ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Δεν έχει κοινή οικονομική, εμπορική, αμυντική πολιτική, είχε και έχει ένα πολύ μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, τον τεράστιο εμπορικό στόλο της. Δεν μπόρεσε να τον εκμεταλλευτεί ως γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό όπλο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε καταλάβει την αξία του. Δεν έχει βοηθήσει η Ευρώπη τη ναυτιλία της. Η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Δεν βλέπω αν θα μπορέσει η Ευρώπη να το εκμεταλλευτεί στο μέλλον».
Αναφερόμενος στην απανθρακοποίηση, ο Π. Λασκαρίδης τόνισε ότι «αρχικά θα πρέπει να βρεθεί το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τα καύσιμα του άνθρακα και έπειτα θα πρέπει αυτό το καύσιμο να γίνει διαθέσιμο σε πολλά λιμάνια ανά τον κόσμο. Από αυτό απέχουμε χρόνια. Καλό θα ήταν να μην εξασκείται τόση πίεση», είπε και προσέθεσε ότι «προφανώς υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά κάποια θέματα δεν λύνονται επειδή το θες, αλλά με επιχειρησιακό τρόπο».
Σε ό,τι αφορά τους νέους κανονισμούς, ο επικεφαλής της Lavinia Corporation/Laskaridis Shipping Co Ltd επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έχει την κακή συνήθεια να θέλει να θέσει τοπικούς κανόνες, γιατί θέλει να μαζέψει λεφτά και είναι πιο εύκολο να θέσει τοπικούς κανόνες από το να “περάσουν” διεθνείς κανονισμοί στον IMO, ο οποίος έχει 180 μέλη. Για τη ναυτιλία είναι ανάθεμα γιατί οποιοιδήποτε περιφερειακοί κανονισμοί δυσκολεύουν τη ναυτιλία αλλά η Ευρώπη αρέσκεται να βάζει με τη γραφειοκρατία της δικούς της περιορισμούς».
Ο Π. Λασκαρίδης, αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία, τόνισε ότι η επίδρασή της διεθνώς είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με το μέγεθος και τις δυνατότητές της, γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ η ισχύς. «Ήμασταν συγκεντρωμένοι στο ότι εμείς είμαστε και δεν είναι άλλος κανένας, με αποτέλεσμα ναυτιλίες μικρότερες να έχουν μεγαλύτερη ισχύ, κλασικό παράδειγμα είναι η Δανία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για το ελληνικό νηολόγιο τόνισε ότι σε αυτό, από τα 5.000 πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας περιλαμβάνονται μόλις 500.
Ο Π. Λασκαρίδης αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ελληνικών πληρωμάτων. «Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει πλέον χώρα και εδώ. Τα νέα παιδιά δεν προτιμούν τη θάλασσα. Σε 10-15 χρόνια θα υπάρχει μεγάλο θέμα», επεσήμανε.
Ερωτηθείς, δε, για το τι είναι ναυτιλία, ο εφοπλιστής τόνισε: «Είχα μεγαλώσει με το ότι ναυτιλία είναι ο καραβοκύρης, ο εφοπλιστής και ότι οι άλλοι είναι τίποτα. Όταν πήγα στην Ευρώπη, κατάλαβα ότι δεν ισχύει αυτό. Εκεί, ως ναυτιλία νοείται όλο το σύμπλεγμα ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Παλαιότερα θεωρούσαμε όλους τους άλλους παρακατιανούς. Προσπαθούμε τώρα να βάλουμε και αυτές τις δραστηριότητες στη ναυτιλία, πράγμα που μόνο καλό θα μας κάνει».