Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών είναι άκυρο, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του λιβυκού Κοινοβουλίου Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ, ενώ γαλλικό δημοσίευμα προειδοποιεί για τις προσπάθειες της Αγκυρας να τορπιλίσει τη σταθεροποίηση της αφρικανικής χώρας.

Απειλή για τις εκλογές

Η καθυστέρηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα έγγραφα για τη διοργάνωση των γενικών εκλογών στη Λιβύη κατά το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απειλούν την αναβολή τους, σημειώνει το «Radio France Internationale».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο λόγος για το εμπόδιο είναι η έλλειψη δέσμευσης για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Διαλόγου της Γενεύης, που προβλέπει κυρίως την απόσυρση των μισθοφόρων και τη διάλυση των ένοπλων πολιτοφυλακών».


Εκφράζονται αμφιβολίες για τη διεξαγωγή των εκλογών… (φωτογραφία libyaalhadath.net)

Αυτό καθιστά τη διοργάνωση των εκλογών πριν το τέλος του έτους απίθανη, «επιβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα ή τη δύναμη να αναγκάσει την απόσυρση ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι όπως φαίνεται δείχνουν να περιμένουν την εγκατάσταση της επόμενης εκλεγμένης κυβέρνησης».

Τα Ηνωμένα Εθνη προσβλέπουν στη διεξαγωγή εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στον διάλογο της Γενεύης, και έκτοτε η διεθνής κοινότητα προέτρεψε τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα, η οποία βυθίστηκε πριν δέκα χρόνια σε μακροχρόνια σύγκρουση.

Η «απροθυμία της Τουρκίας»

Το κείμενο αναφέρει ότι «η σκληρότητα της τουρκικής θέσης σχετικά με το ζήτημα της απόσυρσης μισθοφόρων και των ξένων μαχητικών δυνάμεων, και η ένταση που προκλήθηκε με την επίσημη έκκληση της Λιβύης για απόσυρση μισθοφόρων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νατζλά Αλ Μανγκούς και του Τούρκου ομολόγου της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς και η επίθεση εναντίον της υπουργού της Λιβύης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους οπαδούς της Τουρκίας στο εσωτερικό της Λιβύης, δείχνουν την απροθυμία της Τουρκίας στη διαδικασία σταθεροποίησης».

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη είναι νόμιμη, ενώ οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νατζλά Αλ-Μανγκούς, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τρίπολη, πυροδότησαν τη συζήτηση για την αναγκαιότητα αποχώρησης όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νατζλά Αλ-Μανγκούς

«Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της, η Αλ Μανγκούς ανέφερε την ανάγκη να αποσυρθούν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης, αλλά ο Τσαβούσογλου υποστήριξε το αντίθετο, λέγοντας ότι η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη ήταν απολύτως νόμιμη υπό το φως της συμφωνίας που υπογράφηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Η υπουργός της Λιβύης δέχθηκε επίθεση και απειλές από τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και συμμάχησαν με την Τουρκία. Ορισμένοι απαιτούν ακόμη και την παραίτησή της.

«Εξόντωσαν μέλη φυλών»

Ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του απερχόμενου Κοινοβουλίου της Λιβύης, ρώτησε: «Γνωρίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την παραμονή των Τούρκων στη Λιβύη ότι οι Τούρκοι είναι ο λόγος για τον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού φυλών της Λιβύης από τον βορρά προς τον λιβυκό νότο και τις γειτονικές χώρες;

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του απερχόμενου Κοινοβουλίου πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι οι Τούρκοι «Εξόντωσαν πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Μαχαμίδων, al-Maqarha, al-Mazra’a, Warfalla, τους υιούς Suleiman, al-Qadhadfa, al-Nawail, προετοιμάζονται και για άλλους. Γνωρίζετε ότι κάνουν τη μεγαλύτερη προσβολή σε αυτήν τη χώρα;

«Ακυρο το μνημόνιο»

Ο αλ Γιασίρ είπε επίσης ότι αυτό που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Al-Wefaq (σ.σ.: της κυβέρνησης Σάρατζ) και της Τουρκίας είναι απλώς μνημόνια κατανόησης.


Ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του απερχόμενου Κοινοβουλίου της Λιβύης (φωτογραφία alsaaa24.com)

Για το ίδιο θέμα έγραψε στην ανάρτησή του: «Τα μνημόνια κατανόησης δεν είναι συμφωνίες και δεν είναι δεσμευτικά, και εάν δεν μετατραπούν σε συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρούνται άκυρα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη στα Ηνωμένα Εθνη δεν ήταν η έγκριση αυτών των σημειώσεων, αλλά απλώς ειδοποίηση, όχι έγκριση. Από όλα τα πρότυπα, καμία προσωρινή κυβέρνηση, ακόμη και ένα κοινοβούλιο σε μεταβατική περίοδο, δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες».

Πηγή: alsaaa24.com, libyaalhadath.net, echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας