Μαρινάκης κατά Τσίπρα για τα F-35: «Κάνει αντιπολίτευση στα συμφέροντα της χώρας»

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16, στην προμήθεια των F-35 και στους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την Τουρκία, ενώ απάντησε και στην κριτική του προέδρου της ΕΛΑΣ για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ.

«Η πρώτη παραλαβή των F-35 αναμένεται τον Νοέμβριο του 2029»

«Είναι απορίας άξιο πως ο κ. Τσίπρας αγνοεί βασικά δεδομένα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας κεφαλαιώδους σημασίας», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως υποστήριξε, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η Ελλάδα βρισκόταν «στο σκοτάδι» ως προς τα προγράμματα των F-16 και F-35, ενώ σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αναβάθμισης των F-16 και έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35.

Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο απόκτησης των νέων μαχητικών, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε:

«Και ναι, θα τα πάρουμε πολύ νωρίτερα από το χρονικό διάστημα που ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Η πρώτη παραλαβή αναμένεται τον Νοέμβριο του 2029 και από τις αρχές του 2029 θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των δικών μας πιλότων σε δικό μας αεροσκάφος στην Αμερική».

«Δεν κάνει φτηνή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά στα συμφέροντα της χώρας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων σημαντική εθνική επιτυχία, αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή θέση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας.

«Άρα, μέσα σε αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαμε πλήρη αντιστροφή της εικόνας. Μια Τουρκία που ήταν μέσα στα προγράμματα αυτά, να έχει ζητούμενο κάτι τέτοιο, και την Ελλάδα που ήταν στο ναδίρ, να έχει τα μεν F-16 να αναβαθμίζονται και να είναι εξασφαλισμένο το πρόγραμμα των F-35. Και αυτό είναι μια σημαντική εθνική επιτυχία».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιμετωπίζει ένα ζήτημα εθνικής σημασίας με όρους κομματικής αντιπαράθεσης.

«Και δεν θα έπρεπε από κανέναν στην αντιπολίτευση και ειδικά από έναν πρώην πρωθυπουργό να αντιμετωπίζεται με όρους μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Δεν κάνει με αυτόν τον τρόπο φτηνή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, αλλά στα συμφέροντα της χώρας».

Τι είπε για την Τουρκία και τις δηλώσεις Ρούμπιο

Ο κ. Μαρινάκης επέκρινε επίσης τον πρόεδρο της ΕΛΑΣ για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την προοπτική απόκτησης F-35 από την Τουρκία.

«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα πράγματα για την Τουρκία καλύτερα ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα από όσα απάντησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος», ανέφερε.

Επικαλέστηκε μάλιστα τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σχετικά με τον ρόλο του Κογκρέσου και τους περιορισμούς που ισχύουν για την Άγκυρα.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παράδοση F-35 στην Τουρκία χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του ζητήματος των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

«Δεν θεωρώ λογικό, ένας πολιτικός που ήταν πρωθυπουργός και θέλει να είναι ξανά πρωθυπουργός, που και εκείνος υπηρέτησε την Εθνική Στρατηγική, να παρουσιάζει τα πράγματα για τη γείτονα χώρα καλύτερα από τον τρόπο που τα παρουσιάζει, όχι ένας Έλληνας υπουργός, αλλά ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αναφορά στο καλώδιο και η καταγγελία για μοντάζ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το καλώδιο διασύνδεσης, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δύο αναφορές του πρώην πρωθυπουργού ήταν λανθασμένες.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι από βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι της ΕΛΑΣ αφαιρέθηκε μία από τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Νομίζω ότι κατάλαβαν και οι ίδιοι στο κόμμα της ΕΛΑΣ ότι αυτές οι δύο αναφορές του κ. Τσίπρα ήταν ατυχέστατες, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και αν δει κανείς και το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του κόμματος της ΕΛΑΣ, τη μία αναφορά, αυτή τέλος πάντων, την έχουν βγάλει, την έχουν κόψει, έχει γίνει κάποιο μοντάζ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε σωστά το έργο ως ηλεκτρική διασύνδεση.

«Είναι ένα τεράστιας αξίας, τεράστιας σημασίας έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης πλέον ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της Ευρώπης», ανέφερε.

«Το έργο θα προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό»

Για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι το έργο θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Παρέπεμψε στις δηλώσεις του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είχε αναφερθεί στη σημασία της διασύνδεσης και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για την αποτροπή εντάσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα εκλαμβάνει τις αμερικανικές τοποθετήσεις ως επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ουάσιγκτον στο έργο.

«Κάποιοι βιάστηκαν, για άλλη μια φορά, προκειμένου να βγάλουν μια ανακοίνωση – και αναφέρομαι στα κόμματα, όχι στους πολίτες που ασκούν κριτική – να βγάλουν συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί μια επίσκεψη, πριν δοθεί η συνέντευξη που δόθηκε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το έργο αυτό θα προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποτελούν, κατά την κυβερνητική εκτίμηση, απάντηση στην κριτική που έχει διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα.

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Διαδηλώσεις για την Γάζα σε Λονδίνο και Βερολίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Λονδίνο και το Βερολίνο για να ζητήσουν το τέλος των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές κατήγγειλαν "την γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και

ΗΠΑ: Επικρίσεις για τη συμφωνία Τραμπ – Πούτιν για το ρωσικό πετρέλαιο

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή (9/10) ότι συμφώνησε με τη Μόσχα τη διάθεση εκατομμυρίων τόνων ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην αμερικανική και τη διεθνή αγορά σηματοδότησε μια εμφανή στροφή από τις πρόσφατες προσπάθειες να πιεστεί η Μόσχα προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω της στοχοποίησης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Ο

Μητσοτάκης από Χανιά: «Ο Μίνος Ζομπανάκης άφησε μία σφραγίδα στην παγκόσμια οικονομία»

Στο Φιλολογικό Σύλλογο ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΣ στα Χανιά πραγματοποιείται αυτή την ώρα εκδήλωση τιμής για τον σπουδαίο οικονομολόγο και τραπεζίτη, Μίνωα Ζομπανάκη, εκδήλωση η οποία γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων «Τιμώντας τα Χανιά και τους ανθρώπους τους». Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Μίνος Ζομπανάκης ... «άφησε μία σφραγίδα στην παγκόσμια

Γαλλία: Πρόβα κρίσης χρέους για την Ευρώπη

Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι, όπου η κρίση δημόσιου χρέους συναντά την πολιτική κρίση και την κοινωνική αναταραχή. Και το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο το Παρίσι. Η συμπεριφορά της αγοράς γαλλικών ομολόγων αρχίζει να αποτελεί προειδοποίηση για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που

ΠΟΥ: Η Ρωσία επιβεβαίωσε τον θάνατο εργαζόμενης σε εργαστήριο πανώλης, χωρίς κρούσμα της νόσου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική κρατική υγειονομική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε τον θάνατο εργαζόμενης σε εργαστήριο ερευνητικού ινστιτούτου για την πανώλη στη Σιβηρία και πληροφόρησε τον διεθνή οργανισμό ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Εργαζόμενη σε εργαστήριο ερευνητικού ινστιτούτου για την πανώλη στη Σιβηρία ασθένησε και πέθανε στις 2 Οκτωβρίου, υπό

ΗΠΑ: Η Κρίστα Πάικ βγήκε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στην φυλακή

Η Κρίστα Πάικ, η καταδικασμένη σε θάνατο που επιβίωσε της εκτέλεσής της την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, βγήκε από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στην φυλακή, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της. "Συνεχίζει να δέχεται ιατρική φροντίδα στην φυλακή και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ανάρρωσή της", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι προσθέτοντας ότι η Κρίστα

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Σικελία, ανεμοστρόβιλοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα

Σκηνές απόλυτης καταστροφής εκτυλίχθηκαν στη δυτική Σικελία, όταν δύο ισχυροί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την παραθαλάσσια πόλη Μαρσάλα, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και ανατροπές αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον Guardian, από τη μανία των ανέμων δεν γλίτωσε ούτε ένα σχολείο, στο οποίο βρίσκονταν εκατοντάδες μαθητές την ώρα που χτύπησε το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Σαουδική Αραβία: Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ

Οι δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν επίθεση με πύραυλο κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ, δήλωσε στο AFP πληροφορημένη διπλωματική πηγή, αφού αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν προηγουμένως έκρηξη και την εκκένωση του αεροδρομίου. "Οι Χούθι επιτίθενται κατά μη στρατιωτικών στόχων. Το αεροδρόμιο του Ριάντ είναι μη στρατιωτικός στόχος", δήλωσε η διπλωματική πηγή διευκρινίζοντας ότι πύραυλος

Related Articles

Popular Categories