Saturday, April 19, 2025
21.8 C
Athens

Μα, πού κρύβονται τέλος πάντων οι εξωγήινοι; Το παράδοξο του Φέρμι και ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι τόσο δύσκολη η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, πιθανά ίχνη της οποίας βρέθηκαν, σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη.

Μια αμερικανοβρετανική ομάδα επιστημόνων εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, “τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα” χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν.

Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Θα μπορούσε επομένως, μόνο αυτός, να φιλοξενεί ιλιγγιώδη αριθμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.

“Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;” ήταν ακριβώς το ερώτημα που έθεσε το 1950 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι, συζητώντας με συναδέλφους του, στο διάλειμμα για φαγητό, για την “απουσία ύπαρξης στοιχείων”.

Σύμφωνα με το “παράδοξο του Φέρμι”, έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, “κάθε εξωγήινο είδος θα έπρεπε στο τέλος να αποκτήσει τον δικό του Έλον Μασκ που θα πήγαινε να αποικίσει το διπλανό αστέρι”, εξήγησε ο Τζέισον Ράιτ, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών για την εξωγήινη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

Με βάση ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2015, έχουν προταθεί τουλάχιστον 75 υποθετικές λύσεις στο “παράδοξο” αυτό.

Μία από αυτές λέει ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη εντοπίσει εξωγήινη ζωή επειδή, απλούστατα, δεν υπάρχει. Πολλοί επιστήμονες το θεωρούν ελάχιστα πιθανό: περίπου το 87% όσων ρωτήθηκαν σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Astronomy πιστεύουν ότι υπάρχει τουλάχιστον μία απλή μορφή εξωγήινης ζωής. Και πάνω από το 67% πιστεύουν ότι υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί.

Άλλη απάντηση: είναι πιθανό οι εξωγήινοι να βρίσκονται ήδη εδώ και να μην τους έχουμε προσέξει ή να μας το κρύβουν.

Είναι ενδεχομένως πολύ δύσκολο να ταξιδέψει κανείς στον διαστρικό χώρο, οι αποστάσεις είναι τεράστιες, οι πόροι που απαιτούνται πολύ μεγάλοι…

Μια άλλη θεωρία είναι εκείνη του “μεγάλου φίλτρου” που θα εμπόδιζε τη ζωή να αναδυθεί ή να ξεπεράσει ένα στάδιο ανάπτυξης. Κάθε φορά που ένας πολιτισμός αποκτά την τεχνολογία των διαστημικών ταξιδιών, έχει την τάση να αυτοκαταστρέφεται ή να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη του.

Άλλες θεωρίες είναι ακόμη πιο παράξενες. Για παράδειγμα, η θεωρία του “ζωολογικού κήπου” λέει ότι τεχνολογικά προηγμένοι εξωγήινοι επέλεξαν να μας αφήσουν ήσυχους και μας παρακολουθούν από μακριά. Η θεωρία του “πλανητάριου” λέει ότι οι εξωγήινοι δημιουργούν μια οφθαλμαπάτη με αποτέλεσμα εμείς να βλέπουμε το διάστημα “κενό”. Μια θεωρία φαντάζεται το Σύμπαν σαν ένα “σκοτεινό δάσος” όπου όλοι κρύβονται για να μην καταστραφούν.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με πολλές από αυτές τις υποτιθέμενες “λύσεις”, σημείωσε ο Ράιτ. Και αυτό γιατί ξεκινούν από την ιδέα ότι όλοι οι πιθανοί εξωγήινοι πολιτισμοί θα συμπεριφέρονταν για πάντα με τον ίδιο τρόπο. 

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE