35 C
Athens
June 21, 2024
Image default
PIRAEUS BANK

Μεγάλου: «Με πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. και κέρδη ανά μετοχή €0,70 θα κλείσει το 2023»

Σε καλό δρόμο για την επίτευξη ή την υπέρβαση μίας σειράς στόχων που είχαν τεθεί για το 2023 βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με τη διοίκηση να εκτιμά πως το τρέχον έτος θα κλείσει με ισχυρή πιστωτική επέκταση και αυξημένα κέρδη ανά μετοχή.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου, το 2023 η πιστωτική επέκταση θα «αγγίξει» το 1,6 δισ. ευρώ, καθώς το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει σημαντική ροή έργων. Αξίζει να αναφερθεί πως στο 9μηνο η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. 200 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο), με θετική συνεισφορά από τη δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχοντας χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 2/3 είναι μικρές και μεσαίες. «Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου μας αυξήθηκε κατά 4% ετησίως, με καθαρή πιστωτική επέκταση 830 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, αξιοποιώντας την ηγετική θέση του Ομίλου στην ανάληψη προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με μερίδιο αγοράς 40% σε νέες εκταμιεύσεις», σχολίασε ο κ. Μεγάλου.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 29,4 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2023, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να προέρχεται από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους ενέργειας και μεταφορών να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Όσον αφορά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε την 5η δόση, έπειτα από την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων, ύψους ενός δισ. ευρώ, που της έχουν διατεθεί. Έως σήμερα, έχει συνάψει συμβάσεις για τη χρηματοδότηση 65 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ, ύψους ενός δισ. ευρώ και κεφάλαια της τράπεζας, ύψους 817 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα κέρδη/μετοχή, η διοίκηση εκτιμά πως αυτά θα διαμορφωθούν σε περίπου 0,70 ευρώ στο τέλος του 2023 έναντι αρχικού στόχου για 0,65 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, πάντως, αυτά «άγγιξαν» το 0,55 ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια

Στα δύο δισ. ευρώ διατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου το «κόκκινο» απόθεμα της τράπεζας (1,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 300 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 100 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια), παρά τις εισροές νέων NPEs, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το γ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η μείωση του στοκ «αγγίζει» το 39%, με συνεισφορά, τόσο από την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου, όσο και από οργανική μέσα. Συνεπώς, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 5,5%, σημαντικά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο 2022 (8,8%).

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το ρίσκο αύξησης των «κόκκινων» δανείων εξακολουθεί να υπάρχει και σχετίζεται άμεσα με το διάστημα που τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. «Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ωστόσο, η ανησυχία δεν είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

Επιτοκιακά έσοδα

Αύξηση 9% κατέγραψαν το γ’ τρίμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας, στα 531 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων και τη διαχείριση του κόστους καταθέσεων. Το 9μηνο 2023 τα επιτοκιακά έσοδα ανήλθαν σε 1.466 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 59% σε ετήσια βάση. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε περαιτέρω το γ’ τρίμηνο του 2023, φτάνοντας στο 1,8%, ενώ τον Σεπτέμβριο 2023 το μέσο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,94% και επί του παρόντος για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις σε περίπου 2,0%. Συνολικά, ο δείκτης καθαρού περιθωρίου επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 2,7% το γ’ τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο και κατά μέσο όρο στο 2,5% το 9μηνο 2023.

«Μετά την ‘παύση’ έχουμε φτάσει στην περιοχή της κορύφωσης των εσόδων από τόκους», υπογράμμισε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πόσο θα διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα εξαρτάται από το χρόνο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

MREL

Η τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο – 21,8% – που της έχει τεθεί ως ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για τον Ιανουάριο του 2024, γεγονός που της παρέχει μια πολύ καλή τοποθέτηση απέναντι στις απαιτήσεις και τους στόχους για το τέλος του 2025. Στα σχέδια της διοίκησης, πάντως, είναι η έκδοση – το α’ εξάμηνο του 2024 – ενός ομολόγου Tier II, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο.

Related posts

Χ. Μεγάλου: Η θετική δυναμική της οικονομίας σύντομα θα αποτυπωθεί στην αξιολόγηση της χώρας

banks

Τράπεζα Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

banks

Κ. Χατζηδάκης: Εύρωστες τράπεζες, αλλά και ανταγωνισμός μεταξύ τους ο στόχος της κυβέρνησης

banks

Εθνική & Πειραιώς: Αποκλειστικοί ανάδοχοι έκδοσης ΚΟΔ έως €665,6 εκατ. στη “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.”

banks

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

banks

Ε. Βρεττού: Πώς εφαρμόζει την Βιώσιμη Τραπεζική η Τράπεζα Πειραιώς

banks