Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στην ηπειρωτική Κίνα

0
3
Μεικτά-πρόσημα-στις-ασιατικές-αγορές-«Βουτιά»-στην-ηπειρωτική-Κίνα
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στην ηπειρωτική Κίνα
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στην ηπειρωτική Κίνα

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (11/10), ακολουθώντας διαφορετική ρότα από τη Wall Street που κατέγραψε απώλειες.

Οι επενδυτές στην Ασία επικεντρώθηκαν στην απόφαση της Τράπεζας της Κορέας για τα επιτόκια, με τη BOK να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, στην πρώτη της μείωση επιτοκίων από το 2020. Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος ενός πολυετούς κύκλου σύσφιξης που έστειλε τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών το 2023.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα υποχώρησε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η BOK σημείωσε ότι ο πληθωρισμός «έχει δείξει μια σαφή τάση σταθεροποίησης», προσθέτοντας ότι η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών έχει επιβραδυνθεί και οι κίνδυνοι στην αγορά συναλλάγματος έχουν κάπως υποχωρήσει.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η BOK θα συνεχίσει να ομαλοποιεί τα επιτόκια τα επόμενα τρίμηνα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, το ράλι που τροφοδοτείται από τα κίνητρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο συνεχίζει να χάνει τη φόρα του.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στις 10 π.μ. τοπική ώρα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινωθεί νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία του.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,42% κλείνοντας στις 39.581 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 2,58% στις 3.216,81 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 3,92% στις 10.060,74 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 2.596,91 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 8.214,50 μονάδες, χάνοντας 0,10%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #ιαπωνία #Κίνα #Nikkei #Kospi